Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zamiana z gminą

Rodil

Recommended Posts

Właśnie jestem w trakcie negocjacji z gminą o zamianę działki, otóż mam działkę rolną w obrębie miasta na której w planach miasta ma przebiegać droga a ja chciałem się tam budować bo obok sąsiedzi zaczęli stawiać domy, wysunąłem wniosek o zamianę tej działki na inną ale budowlaną. Gmina się zgodziła ale na zamianę wartościową czyli tyle co jest warta moja działka to za tyle mogą oddać mi działkę budowlaną z tym że moja działka ma 25 arów a oni zaproponowali mi tylko 15 zł za metr, jak myślicie czy ta cena jest ok?? wydaję mi się że trochę mało. Proszę o pomoc

Tu nie ma się co targować tylko trzeba brać działkę od gminy ale oczywiście w cenie 1m =15zł czyli wartościowo wszystko będzie ok gmina da działkę 25a

A czy przypadkiem gmina nie będzie musiała wykupić tej działki po rynkowej cenie - w przypadku gdyby do zamiany nie doszło? Niektórzy niezłe lody na takich działkach ukręcilii - a może ta działka warta jest 1mln zł? :roll: bo bez niej drogi nie będzie?

grunty pod drogi w powiecie wrocławskim gmina X są wyceniane od 45 zł do 120 zł - w zależności od rodzaju trasy i z czego te grunty sa zabierane, i tak za droge gminną klasy lokalnej na zapadłej wsi jest to kwota 45 zł/m2 a tuż przy większej miejscowości pod trase BŁD nawet po 120 zł/m2 - obwodnica Wrocka.

A pozatym zobacz co oprócz tej drogi jest zapisane w MPZP - bo mogą być na części terenu zapisane U - usługi, albo może być zapis że jest to rola, ale jak poczytasz plan głębiej to okaże się że jest zapis bez zakazu zabudowy i odnośnik do jakiegoś podpunktu w którym będzie zapisane - dopuszcza się lokalizacje zabudowy mieszkaniowej wraz z nieuciążliwymi usługami - co w rzeczywistości oznacza budowlankę ukrytą w tle.

Na tej działce nic takiego nie ma , może jakieś drzewka owocowe altanka i chyba dociągnięta jest nawet woda do granicy działki. Moim zdaniem wartość tej działki też jest większa niż 15 zł za metr, a tak poza tym to rzeczoznawca ile by wziął za wycenienie takiej działki?? Z góry dzięki za pomoc :)

Ta działka jest tyle warta, co jej przeznaczenie w MPZP – czyli w tym przypadku jak ziemia rolna z zakazem zabudowy. Czyli warta tyle, co grunty typowo rolne w tym regionie. Wartość ziemi wyceniona jest przez rzeczoznawcę w czasie „rzeczywistym” – czyli w dniu sprzedaży.

Dokładnie taka sama procedura będzie w dniu „wywłaszczania”, ale kiedy to nastąpi i jaka będzie wtedy cena – nikt nie wie.

Moim zdaniem propozycja urzędu jest rozsądna.

Rodil, nie dziw się gminie, że chce zaproponować Ci działkę ekwiwalentną. Zgodnie z ustawą o gospodarce nieruchomościami, zamiana nieruchomości pomiędzy jednostką samorządu terytorialnego a osobą fizyczną, może nastąpić jedynie za dopłatą różnicy wartości zamienianych nieruchomości. W takich wypadkach gminy nie chcą dopłacać i proponują nieruchomości, których wartość jest zbliżona lub równa wartości nieruchomości stanowiącej własność osoby fizycznej.