Rodil 17.04.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Właśnie jestem w trakcie negocjacji z gminą o zamianę działki, otóż mam działkę rolną w obrębie miasta na której w planach miasta ma przebiegać droga a ja chciałem się tam budować bo obok sąsiedzi zaczęli stawiać domy, wysunąłem wniosek o zamianę tej działki na inną ale budowlaną. Gmina się zgodziła ale na zamianę wartościową czyli tyle co jest warta moja działka to za tyle mogą oddać mi działkę budowlaną z tym że moja działka ma 25 arów a oni zaproponowali mi tylko 15 zł za metr, jak myślicie czy ta cena jest ok?? wydaję mi się że trochę mało. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samosia13 17.04.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Myślę że za taką działkę nikt nie będzie chciał dać więcej.Sama mam taką działkę tylko że z domem i o pow.26000 m kw i nie mogę jej sprzedać za 25 zł (w dodatku właśnie jest przekwalifikowywana na budowlaną) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samosia13 17.04.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Swoją drogą to dobry pomysł z tą zamianą. Może sama o tym pomyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.04.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Rodil. Opamiętaj się. Skąd ktoś na forum ma wiedzieć ile warta jest twoja działka jeśli nawet nie piszesz o żadnym istotnym kryterium jej wartości oprócz powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samosia13 17.04.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Z drugiej strony potargować się jest warto ,może coś dołożą. Tylko kwestia czy bardziej Ci zależy na zamianie działki i targować sie nie warto, czy na kasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 17.04.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witaj,zwracam uwagę, że gmina może Cię podwójnie "stuknąć" - jej działka przy zamianie pójdzie z Vatem, Twoja bez... Tak więc ta zamiana wartościowa jest jeszcze mniej korzystna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 17.04.2009 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Tu nie ma się co targować tylko trzeba brać działkę od gminy ale oczywiście w cenie 1m =15zł czyli wartościowo wszystko będzie ok gmina da działkę 25a A czy przypadkiem gmina nie będzie musiała wykupić tej działki po rynkowej cenie - w przypadku gdyby do zamiany nie doszło? Niektórzy niezłe lody na takich działkach ukręcilii - a może ta działka warta jest 1mln zł? bo bez niej drogi nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 17.04.2009 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 grunty pod drogi w powiecie wrocławskim gmina X są wyceniane od 45 zł do 120 zł - w zależności od rodzaju trasy i z czego te grunty sa zabierane, i tak za droge gminną klasy lokalnej na zapadłej wsi jest to kwota 45 zł/m2 a tuż przy większej miejscowości pod trase BŁD nawet po 120 zł/m2 - obwodnica Wrocka. A pozatym zobacz co oprócz tej drogi jest zapisane w MPZP - bo mogą być na części terenu zapisane U - usługi, albo może być zapis że jest to rola, ale jak poczytasz plan głębiej to okaże się że jest zapis bez zakazu zabudowy i odnośnik do jakiegoś podpunktu w którym będzie zapisane - dopuszcza się lokalizacje zabudowy mieszkaniowej wraz z nieuciążliwymi usługami - co w rzeczywistości oznacza budowlankę ukrytą w tle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodil 18.04.2009 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Na tej działce nic takiego nie ma , może jakieś drzewka owocowe altanka i chyba dociągnięta jest nawet woda do granicy działki. Moim zdaniem wartość tej działki też jest większa niż 15 zł za metr, a tak poza tym to rzeczoznawca ile by wziął za wycenienie takiej działki?? Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodil 18.04.2009 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Zapomniałem dodać że ta działka leży w miasteczku gdzie jest 15 tys. mieszkańców także nie dużym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.04.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Ta działka jest tyle warta, co jej przeznaczenie w MPZP – czyli w tym przypadku jak ziemia rolna z zakazem zabudowy. Czyli warta tyle, co grunty typowo rolne w tym regionie. Wartość ziemi wyceniona jest przez rzeczoznawcę w czasie „rzeczywistym” – czyli w dniu sprzedaży. Dokładnie taka sama procedura będzie w dniu „wywłaszczania”, ale kiedy to nastąpi i jaka będzie wtedy cena – nikt nie wie.Moim zdaniem propozycja urzędu jest rozsądna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 18.04.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Rodil, nie dziw się gminie, że chce zaproponować Ci działkę ekwiwalentną. Zgodnie z ustawą o gospodarce nieruchomościami, zamiana nieruchomości pomiędzy jednostką samorządu terytorialnego a osobą fizyczną, może nastąpić jedynie za dopłatą różnicy wartości zamienianych nieruchomości. W takich wypadkach gminy nie chcą dopłacać i proponują nieruchomości, których wartość jest zbliżona lub równa wartości nieruchomości stanowiącej własność osoby fizycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 18.04.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Za wycenę działki rzeczoznawca nie powinien wziąć więcej niż kilkaset złotych (ale to zależy od regionu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodil 19.04.2009 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Dzięki za informacje teraz chociaż wiem na czym stoję, nie najlepsza sytuacja ale lepsze to niż nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts