Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama 4mb+ furtki. Jakie profile ?

Recommended Posts

Witam - jestem na etapie poszukiwań bramy suwanej 4-4,5m i furtek. Mają to być "szkielety" z profila zamknietego do zamontowania sztachet drewnianych. Teraz pytanie - z jakich profili kupić bramę aby wszystko trzymało się kupy. Znalazłem kilka ofert i na barmę najcześciej proponowali profil 40x40x2. Na furtki 40x27x2. Do tego słupy od 80x80 do 100x100.

Miałem ostatnio na budowie ślusarza, który proponował mi swoje usługi. Twierdzi, że proponowane profile (te konkurencyjne) to badziew i brama chodzi i się gnie i....ogólnie prawdopodobnie rozpadnie się przed zamontowaniem :wink: (mowa o 40x40x2). On robi z większego profila (wspominał coś o 60x60).....tyle, że konkurencja życzy sobie 1300-1700 max 2000 za bramę a Pan ślusarz 2700. Taka sama róznica w furtkach a potrzebuję 3.

Z jednej strony nie chciałbym przepłacać (koniec budowy i zero w portfelu) z drugiej nie chciałbym kupić bubla. Z czego zbudowane są Wasze bramy i furtki ?

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam - jestem na etapie poszukiwań bramy suwanej 4-4,5m i furtek. Mają to być "szkielety" z profila zamknietego do zamontowania sztachet drewnianych. Teraz pytanie - z jakich profili kupić bramę aby wszystko trzymało się kupy. Znalazłem kilka ofert i na barmę najcześciej proponowali profil 40x40x2. Na furtki 40x27x2. Do tego słupy od 80x80 do 100x100.

Miałem ostatnio na budowie ślusarza, który proponował mi swoje usługi. Twierdzi, że proponowane profile (te konkurencyjne) to badziew i brama chodzi i się gnie i....ogólnie prawdopodobnie rozpadnie się przed zamontowaniem :wink: (mowa o 40x40x2). On robi z większego profila (wspominał coś o 60x60).....tyle, że konkurencja życzy sobie 1300-1700 max 2000 za bramę a Pan ślusarz 2700. Taka sama róznica w furtkach a potrzebuję 3.

Z jednej strony nie chciałbym przepłacać (koniec budowy i zero w portfelu) z drugiej nie chciałbym kupić bubla. Z czego zbudowane są Wasze bramy i furtki ?

Standardowo używam na ramę 60/40/2mm. Nigdy nie maiłem problemów z ich wyginaniem ponad miarę przy długości całkowitej bramy do 8m. Ważniejszy jest profil nośny. Słupki 80/80/3mm. Dla furtki mogą być spokojnie lżejsze, ale z reguły są takie same ze względu na efekt wizualny.

Ja mam futkę z profila 20 x 20 x 1. Taką ramkę do sztachet. W środku sa jeszcze dwa płaskowniczki do mocowania sztachet. Sam robiłem. Trzyma się jak ta lala. A twój ślusarz pewnie przewiduje atak atomowy Iranu, albo innej Korei północnej.

Aha: szerokość furtki 95 cm.

Standardowo używam na ramę 60/40/2mm.

A uważasz, że 40/40/2 to trochę ubogo będzie?

ps

piszesz, że używasz....tzn rozumiem, że produkujesz. A jeśli tak to czy Warszawa i okolice są w kregu Twoich zainteresowań ?

Sztywność bramy zależy od samej konstrukcji, jej wymiarów i od dodatkowego obciążenia od sztachet. 40/40/2mm dla krótkiej bramy bez dużego obciążenia może być OK. Krótka i duże to niestety określenia względne. :)

Sztywność bramy zależy od samej konstrukcji, jej wymiarów i od dodatkowego obciążenia od sztachet. 40/40/2mm dla krótkiej bramy bez dużego obciążenia może być OK. Krótka i duże to niestety określenia względne. :)

No własnie....pytanie teraz takie czy 4mb + sztachety to krótka i lekka czy długa i ciężka :-?

No własnie....pytanie teraz takie czy 4mb + sztachety to krótka i lekka czy długa i ciężka :-?

Długość to jak dla mnie średnia, a czy lekka to zależy od sztachet, ale generalnie to standart. Dla takiej wolałbym 40/40/3 lub 60/40/2.

WITAM

na rame bramy pod deski rama z profila o grubości scianki min 3 mm

Ma to uzasadnienie jeśli sztachety mocuje się nawiercając ramę bramy. Tak się nie powinno robić. Mam nadzieję, że taki był sens tego komentarza.

Pytanie następne bo na ekspercką grupę natrafiłem :wink: A jak się powinno sztachety mocować ? Wszystkie jakie widziałem na żywo mają sztachety montowane właśnie nawiercając w bramie.

No i kurczę nie zapominać mi tam o tzw. odciągu ( profil wspawany po przekątnej skrzydła). :D

I cóż on niby ma odciągać.

Wg mnie jest to element zbyteczny przy prawidłowo dobranych profilach.

Anetabo, a ile w swoim życiu wykonałeś (aś) takich bram? Bo ja od groma i wiem, co piszę. Taki odciąg to tylko kilka- lub kilkanaście kg więcej, ale sztywność i solidność niemal się podwajają. Ot,co! :wink:

WITAM

na rame bramy pod deski rama z profila o grubości scianki min 3 mm

Ma to uzasadnienie jeśli sztachety mocuje się nawiercając ramę bramy. Tak się nie powinno robić. Mam nadzieję, że taki był sens tego komentarza.

Pytanie następne bo na ekspercką grupę natrafiłem :wink: A jak się powinno sztachety mocować ? Wszystkie jakie widziałem na żywo mają sztachety montowane właśnie nawiercając w bramie.

Najlepiej mocować sztachety na dodatkowych ceownikach wspawanych do ramy grzbietem do góry. Nawierca się je z jednej strony i mocuje sztachety śrubą zamkową. To oczywiście jedna z opcji, ale jak dla mnie wygląd estetyczny, a śruby z nakrętką ukryte są w ceowniku. Ma to jedną wadę. Strasznie upierdliwe jest nakręcanie nakrętek wewnątrz ceownika.

witam

jest to jaki pomysł nawet pozytywny ale dla mnie budowanie dwóch ram jest nie praktyczne poprostu daje leprzy materiał na rame bramy i wierce na wylot profil i stosuje również śruby zamkowe.Lepiej dołożyc do 3mm niż kupować ceowniki i sie męczyć z nakrętkami .Fakt nakrętki widać od wew ale tez można zastosować śruby samogwintujące i jest czysto.