ajp 16.11.2003 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 Witam, Czy ktoś ma doświadczenia w adaptacji tradycyjnego kominka (z nachyloną tylnią ścianką, kieszenią przed przewodem kominowym itd.) na tzw. kominek zamknięty? Chciałbym zastosować kasetę o wymiarach umożliwiających włożenie jej w miejsce dotychczasowego paleniska bez burzenia kominka (na nim stoi komin więc oznaczałoby to budowę wszystkiego od początku). Dlaczego chcę zrezygnować z obecnego rozwiązania, tzn. kominka otwartego? Kominek jeśli już używam, to wieczorem. Często problemem staje się doczekanie aż wszystko się spali, aby zamknąć szyber - jeśli zostanie otwarty to dom się bardzo wyziębi. W obecnym wariancie komin ma niezły ciąg (jak już chwyci i pochłania dużo drewna. Wstępne kontakty z tzw. fachowcami to sugestie, że w zasadzie dotychczasowy, tradycyjny kominek trzeba zburzyć. Czy faktycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martado 17.11.2003 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 A nie prościej założyć same drzwi z ramą?Moi rodzce trzy lata temu zmodernizowali swój otwarty kominek-teraz dłużej trzyma żar a po wygaśnięciu nie nawiewa zimnego powietrza z zewnątrz.Jak kupowałam swój wkład to widziałam u Kornaka takie ustrojstwa i nie było to drogie rząd wielkości 300-450zł.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajp 17.11.2003 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 A nie prościej założyć same drzwi z ramą?Moi rodzce trzy lata temu zmodernizowali swój otwarty kominek-teraz dłużej trzyma żar a po wygaśnięciu nie nawiewa zimnego powietrza z zewnątrz.Jak kupowałam swój wkład to widziałam u Kornaka takie ustrojstwa i nie było to drogie rząd wielkości 300-450zł.pozdr Też coś takiego brałem pod uwagę, choć z drugiej strony nawiew ciepłego powietrza miałby swoje zalety... Na tym etapie zbeiram różne pomysły i opinie - dzięki. I lamerskie pytanie: czy "Kornak" to firma? AJP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martado 17.11.2003 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Tak Kornak to nazwa firmy(i nazwisko właścicieli)http://www.kornak.pl/ramy.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts