Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piekarnik gazowy czy elektryczny


Gość szczepcio

Recommended Posts

Jaki piekarnik jest lepszy gazowy czy elektryczny.

Nie wiem jaka kuchenkę kupić. Czy całą gazową czy gazowo-elektryczną?

Może ktos coś doradzi.

 

Jeśli pieczesz dużo np. ciasta, chleb i chcesz, żeby były naprawdę smaczne to wybierz piekarnik gazowy. A jeśli masz dużo pieniędzy to polecam piekarnik opalany drewnem np. taki połączony z piecem kominkowym (ok. 10 tys). Dlaczego? Spytaj piekarza. Jeżeli to Twój przyjaciel to Ci powie. A jak chcesz poczuć różnicę to kup pieczywo z piekarni gdzie piece opalane są drewnem i porównaj je do tego, które zostało upieczone na prądzie. Nie widzisz różnicy? Cóż to Twój problem (proszę zwrócić uwagę na skórkę). Amatorom Mcshit polecam oczywiście mikrofale, zupki w proszku i mrożonki :lol:

 

http://www.usanetwork.com/movies/wolfgirl/images/cast_athena_4_pop.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A może jeszcze byście wzięli pod uwagę to, że podczas uzywania kuchni gazowej tworzy się nalot na meblach - tłusty

 

Pociesze cie, hippo: nic sie nie tworzy. To znaczy, taki poglad pokutuje w Polsce, i to chyba wskutek zanieczyszczonego gazu.

 

A co do piekarnikow: ja mam kombinacje wieloczynnosciowa piekarnik z antenka (Neff H 7851= Bosch HME 9571 ). I jedno zastrzezenie to takie, ze strasznie wolno sie rozgrzewa (w porownaniu z nasza stara kombi- mikrofalowka).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A może jeszcze byście wzięli pod uwagę to, że podczas uzywania kuchni gazowej tworzy się nalot na meblach - tłusty

 

Pociesze cie, hippo: nic sie nie tworzy. To znaczy, taki poglad pokutuje w Polsce, i to chyba wskutek zanieczyszczonego gazu.

 

.

 

Oj tworzy się niestety, nie wiem, czy to są zanieczyszczenia gazu, czy produkty niedokładnego spalania. Faktem jest, że syf z tego był straszny, odkąd mamy płytę ceramiczną problem zniknął. Dorzucę jeszcze do zalet płyty o niebo łatwiejsze utrzymanie jej w czystaści.

Obecnie można kupić płyty poniżej tysiąca pln - polecam, bo warto.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja miełem kilka kuchni różnego rodzaju i ....

polecam piekarnik - koniecznie elektryczny. Gazowy to pomyłka mimo dobrej wentylacji cześćspalin idzie "na pokoje" sam mierzyłem zawartość CO2. Poza tym w cześci odprowadzającej spaliny gromadzi sie tłuszcz.

Paskudnie to wygląda. I na dodatek w piekarniku elektrycznym możemy lepiej "kontrolować" przebieg pieczenia.

 

Natomiast inna sprawa jest płyta do garnków. Ja mam mieszaną /dwa gazowe i dwa elektryczne - ceramiczne/ i mysle że taniej, szybciej i przyjemniej jest jednak na gazie. Wyjątkiem może być tylko podgrzewanie potraw "na sucho" /mam tu na myslli głównie smażenie/ wtedy ważne jest równomiernie podgrzewanie spodu naczynia i to jest wyjątek gdzie płyta elektryczna lepiej sie sprawdza

 

ale to może tylko moje doświadczenie

Pozdrawiam Darek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 years później...

Też jestem na etapie wyboru piekarnika i mam dylemat: elektryczny czy gazowy?

 

Zastanawiam się czy do podłączenia piekarnika nie będę potrzebował siły czy wystarczy zwykła instalacja 220V?

Boje się że po włączeniu piekarnika i ewentualnie innych sprzętów w kuchni może "wywalić" korki?

 

Napiszcie proszę jak to u Was wygląda. Czy macie jakieś problemy z instalacja?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolego skąd my mamy wiedzieć czy będzie ci korki wybijać? Jeżeli podłączysz zbyt wiele odbiorników naraz pod jeden obwód to Ci korki może wybijać, mi w bloku w kuchni wybija korki jak jednocześnie idzie czajnik elektryczny i piekarnik dlatego nie włączam czajnika gdy mam włączony piekarnik. W domu pod kuchenkę elektryczna mam puszczony osobny obwód. Więc skontaktuj się lepiej z elektrykiem on Ci wszystko wyjaśni. A swoja droga piekarnik elektryczny to już standard i nawet nie ma co się zastanawiać nad gazowym. Piekarniki elektryczne są na 230V, a całe kuchnie na siłę.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Troche wykopaliskowy topic. Mam teraz u siebie w domku płyte indukcyjna o mocy max 7,5kW(2 fazy) do tego piekarnik elektryczny na 220v(iinych juz chyba nie ma) , kuchenke mikrofalową i czajnik 3kW i nic nie wywala mimo mocy przyłaczeniowej dla domu 10kW. To jedynie kwestia rozłożenia odbiorników w kuchni na róznych fazach.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...