Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie okna połaciowe

Recommended Posts

Witajcie,

proszę o radę w sprawie okien połaciowych, mamy ich w sumie 8. Nie mam żadnych doświadczeń z oknami dachowymi i jestem zupełnie zielona. Wiem tylko że chcę obrotowe, bez możliwości uchylania (ze względu na dzieci), z bezpieczną szybą i górną klamką... Dobrze by było gdyby były białe od wewnątrz tak jak inne okna. Nie wiem czy Velux czy Fakro. Czy warto inwestować w energooszczędną szybę?

Z góry dziękuję

my mamy poprzerabiany dach tak aby zamiast dachowych byly tzw. lukarny bo nie cierpie odglosu stukajacego deszczu o polaciowe okno ...

mamy tylko 2 w gornej lazience. zdecydowalismy sie na velux, obrotowe z gorna klamka i od wewnatrz biala, plastikowe z jakas bezpieczna szyba

velux to zdaje sie marka z gornej polki ale nie znam sie

po roku jestem zadowolony wiec nie pomoge za bardzo

Mam wszystkie połaciówki drewniane wysokościowe. W łazience po to mam kratkę wentylacyjną i okna połaciowe, żeby po kąpieli wywietrzyć pomieszczenie z wilgoci. A poza tym jeśli w łazience panowałaby faktycznie permanentna wilgoć to można by hodować wówczas boczniaki i pieczarki na ścianach :)

PS. Ja mam okna firmy roto.

ja mam 10 x Fakro obrotowe 140/78

wyglądają fajnie , dokładnie zrobione , klamki fajne , nic im nie brakuje :lol:

jedno co dziś mogę powiedzieć to przy oknie dachowym jest tyle pracy przy pracach wykończeniowych że coś mnie bierze , ale już dobiegają prawie końca te prace wiec już jest ok :wink:

Ja mam 3x Velux GGL Integra(elekrtycznie sterowane), 1x GGU Integra(łazienkowe) i 1x GTL(wyłaz). Co do odgłosu deszczu to mam też założone elektryczne rolety zewnętrzne SML. Velux to najlepsza firma produkujaca okna dachowe. Fakro... nie dość że firma nie ma prestiżu to np. pilot do okien elektrycznie sterowanych jest obrzydliwy(szarobury i nie daje możliwości ustawiania programów). A w Veluxie mam ładny, schludny pilot z wyświetlaczem, którym steruje wszystkimi oknami i roletami. Co do Roto to podobno są to jedne z najgorszych okien dachowych.

(...) Velux to najlepsza firma produkujaca okna dachowe. Fakro... nie dość że firma nie ma prestiżu to np. pilot do okien elektrycznie sterowanych jest obrzydliwy(...) Co do Roto to podobno są to jedne z najgorszych okien dachowych.

O żesz - ale dołożył konkurencji :roll: - zaraz się zacznie ...

8)

Witajcie,

proszę o radę w sprawie okien połaciowych, mamy ich w sumie 8. Nie mam żadnych doświadczeń z oknami dachowymi i jestem zupełnie zielona. Wiem tylko że chcę obrotowe, bez możliwości uchylania (ze względu na dzieci), z bezpieczną szybą i górną klamką... Dobrze by było gdyby były białe od wewnątrz tak jak inne okna. Nie wiem czy Velux czy Fakro. Czy warto inwestować w energooszczędną szybę?

Z góry dziękuję

i oczywiscie o min. 10cm wezsze niz rozstaw krokwi :D

... Fakro... firma nie ma prestiżu... ... Roto to podobno są to jedne z najgorszych okien dachowych.

Nie ma jak dogłębna i wielce merytoryczna wypowiedź :roll: . Jedyne stwierdzenie, z którym można się zgodzić to "podobno". Pogratulować błyskotliwości wypowiedzi :-? . Pozdrawiam.

Ja też nie mam doświadczeń z oknami dachowymi, a wkrótce stanę przed problemem wyboru tych okien.

Widziałem co najmniej KILKA okien znanych producentów, które były zniszczone przez wilgoć skraplającą się na szybie.

Pewnie, że winna jest zła wentylacja i w domu IDEALNYM takie normalne okna będą się spisywać prawie idealnie.

ALE

Nie mam domu idealnego, zrobię co w mojej mocy, żeby wentylacja była super, a nie chcę ryzykować uszkodzenia okien za parę tysięcy złotych, i to jeszcze uszkodzenia nie podlegającego gwarancji.

DLATEGO...

Rozważam zakup okien z PCV Skylight z polskiej firmy Dobroplast.

Czy ktoś ma takie okna i ma o nich uzasadnioną, krytyczną opinię ?

Pozdrawiam

Witajcie,

Z góry dziękuję

i oczywiscie o min. 10cm wezsze niz rozstaw krokwi :D

ja mam po 2cm miejsca z kazdej strony (okna 78x140), a nie chciałbym dawać już węższych okien, ze względu na dobre oświetlenie poddasza, będzie jakis problem z ociepleniem ? gdzie znajdę na ten temat informacje ?

na pytanie

"jakie okna połaciowe"

moja odpowiedź brzmi

"żadne" :roll:

mam 6 okien połaciowych - Velux ... z samych okien jestem zadowolona, ale

gdybym wiedziała to co wiem teraz .... nie decydowałabym się na okna połaciowe - zrobiłabym po prostu wieksze ścienne :roll:

- cięzko toto dobrze docieplic - zimą czuć od nich chłodem (to dla tych którzy jak ja planują sobie ustwwic łózko sypialniane ofen pod oknem)

- cięzko toto dobrze zaizolować- u mnie sie nie udało, są zacieki na kg

- jeśli nie ulokujesz pod nim grzejnika- bedzie się skraplała para

-jeśli ustawisz pod nim grzejnik , a musisz też pod oknem ściennym to nagle pokój robi się nieustawny

itd...itp....

Co do Roto to podobno są to jedne z najgorszych okien dachowych.

O kurka! A ja właśnie miałam kupić 8 okien tej firmy...

Xpiter Skąd taka zła opinia?

Mój znajomy ma 4 takie okna i po 3 latach użytowania nie wyglądaja najlepiej, a po drugie nawet kolezanka pracujaca w składzie budowlanym mi je odradzała... Tak wiec podobno...