Tomek_Ch 17.04.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam Szukam osób ,które przyklejały płytki wycinane z cegły np. rozbiórkowej do ściany ocieplonej styropianem.Mam wątpliwości czy sam klej utrzyma płytki bo są one dosyć ciężkie.Chciałbym obłożyć takimi płytkami cały dom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Ch 18.04.2009 02:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Ponawiam prośbę do osób ,które do wykończenia elewacji użyły lub lub mają zamiar użyć płytek ,powstałych przez obcięcie lica cegły.Szukam opinii n/t tego rodzaju wykończenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 18.04.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Generalnie spora częścy systemów wytrzymuje do 40 kg/m2 tym niemniej czesto bywa,że klej przeniesie obciążenia a styropian już nie (zbyt mała wytrzymałość na rozciąganie). Wypada tez zapytać na jaką grubośc to ma być cięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Ch 18.04.2009 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Wypada tez zapytać na jaką grubośc to ma być cięte Płytka jest cięta na grubość 25 mm, cieniej się nie da bo materiał jest kruchy. W moim przypadku chodzi o płytkę ciętą z cegły kraśnickiej. Dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 18.04.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Witam Szukam osób ,które przyklejały płytki wycinane z cegły np. rozbiórkowej do ściany ocieplonej styropianem.Mam wątpliwości czy sam klej utrzyma płytki bo są one dosyć ciężkie.Chciałbym obłożyć takimi płytkami cały dom... Styropian kolki +klej . Listwa startowa pod plytki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 19.04.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Wypada tez zapytać na jaką grubośc to ma być cięte Płytka jest cięta na grubość 25 mm, cieniej się nie da bo materiał jest kruchy. W moim przypadku chodzi o płytkę ciętą z cegły kraśnickiej. Dzięki za odpowiedzi 25 mm może być trudno - przy gęstości ~ 1500 kg/m3 jedna płytka to 0,61 kg co na m2 daje około 54 płytki co razem stanowi ~ 33 okg na m2 bez kleju , izolacji, spoiny i kołków , systemy dopuszczają 40 kg m2. Przerabiałem to łącznie z badaniami płytek np. na podatność na ssanie wiatru, powyżej 40 kg żaden producent się ie chciał podpisać a z badań jak pisałem wyżej wynikało,że najpierw rozrywał się styropian (TR 100). Ostatecznie wybrano inny system. Chociaż jeśli to domek jednorodzinny to może by się udało , solidnie kołkować, sprawdzić przyczepność styropianu do muru, zastosować styropian o dużej wytrzymałości na rozciąganie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Ch 19.04.2009 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 nie wystepowaly problemy przy cieciu na 1cm plastry widocznie zależy od sprzętu i ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek6 11.10.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Płytka jest cięta na grubość 25 mm, cieniej się nie da bo materiał jest kruchy. W moim przypadku chodzi o płytkę ciętą z cegły kraśnickiej. Dzięki za odpowiedzi Temat trochę stary, ale może komuś się przyda. Znalazłem w internecie firmę która wycina płytki z cegły rozbiórkowej o grubości 1-1,5 cm. Na moją prośbę wycięli na 1 cm, musiałem tylko trochę dopłacić bo powiedzieli mi, że przy takiej grubości mają dużo strat. Dla zainteresowanych: http://www.retrocegielka.pl, http://www.e-retrocegielka.pl, [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts