Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płytki z cegieł rozbiórkowych

Recommended Posts

Wypada tez zapytać na jaką grubośc to ma być cięte

Płytka jest cięta na grubość 25 mm, cieniej się nie da bo materiał jest kruchy.

W moim przypadku chodzi o płytkę ciętą z cegły kraśnickiej.

Dzięki za odpowiedzi :D

25 mm może być trudno - przy gęstości ~ 1500 kg/m3 jedna płytka to 0,61 kg co na m2 daje około 54 płytki co razem stanowi ~ 33 okg na m2 bez kleju , izolacji, spoiny i kołków , systemy dopuszczają 40 kg m2.

Przerabiałem to łącznie z badaniami płytek np. na podatność na ssanie wiatru, powyżej 40 kg żaden producent się ie chciał podpisać a z badań jak pisałem wyżej wynikało,że najpierw rozrywał się styropian (TR 100). Ostatecznie wybrano inny system.

Chociaż jeśli to domek jednorodzinny to może by się udało , solidnie kołkować, sprawdzić przyczepność styropianu do muru, zastosować styropian o dużej wytrzymałości na rozciąganie.

• 7 years później...
Płytka jest cięta na grubość 25 mm, cieniej się nie da bo materiał jest kruchy.

W moim przypadku chodzi o płytkę ciętą z cegły kraśnickiej.

Dzięki za odpowiedzi :D

Temat trochę stary, ale może komuś się przyda. Znalazłem w internecie firmę która wycina płytki z cegły rozbiórkowej o grubości 1-1,5 cm.

Na moją prośbę wycięli na 1 cm, musiałem tylko trochę dopłacić bo powiedzieli mi, że przy takiej grubości mają dużo strat.

Dla zainteresowanych:

http://www.retrocegielka.pl, http://www.e-retrocegielka.pl, [email protected]

Pozdrawiam