Monika1980 17.04.2009 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Wiem ze na ten temat duzo juz było ale nie znalazłam tego o co mi chodzi.Mam juz wylany chudy beton-dom niepodpiwniczony-nie bede miała ogrzewania podłogowego i na gotowa podłoge pozostało mi 12 cm.W/g projektu wygląda to tak -chudy beton 10cm-2*papa na lepiku-wełna min.twarda 4cm-folia polietylenowa-gładz cementowa 3 cm-posadzka samopoziomujaca 1 cm-parkiet 2 cmczy to wystarczy >a moze ktos zaproponuje mi inne rozwiazania Z gory dziekuje za wszelka pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 17.04.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Widzę, że z góry zakładasz posadzkę samopoziomującą, zazwyczaj tego się nie zakłąda z góry. Folia 0,3mm5cm styropian twardyFolia 0,2mm5cm wylewka2cm parkietsuma - 12cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 17.04.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Widzę, że z góry zakładasz posadzkę samopoziomującą, zazwyczaj tego się nie zakłąda z góry. Folia 0,3mm 5cm styropian twardy Folia 0,2mm 5cm wylewka 2cm parkiet suma - 12cm dokładnie wylewki musi być conajmniej 5 cm inaczej będzie pękać i się kruszyć. Samopoziom tylko jak ktoś spierniczy wylewki będzie potrzebny.Tak się obejdzie i lepiej się zastanów , czy nie lepiej przypilnować kogoś od wylewek żeby zrobił równo-poziomica 2-3 metrowa w dłoń, czy kupować później przez takiego gamonia porządny samopoziom za 100 -150 złotych worek , a pójdzie tego od cholery.Żaden porządny parkieciarz nie położy ci później parkietu na źle zrobionej wylewce, zostanie ci samopoziom, jakieś żywice z piaskiem kwarcowym, albo mata też kupę kasy kosztuje.Weź sobie wolne na dzień wylewania posadzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika1980 17.04.2009 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Bardzo dziekuje za rady ja rowniez skłaniam sie ku takiemu rozwiazaniu tj. 5 cm styro +5 cm wylewki a to co napisałam wyzej mam w projekcie.Martwi mnie tylko ze miejsca na styro tylko 5 cm ,czytajac posty innych forumowiczow wydaje sie ze jest to stanowczo za mało no ,ale coz jakos to bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 17.04.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Bardzo dziekuje za rady ja rowniez skłaniam sie ku takiemu rozwiazaniu tj. 5 cm styro +5 cm wylewki a to co napisałam wyzej mam w projekcie.Martwi mnie tylko ze miejsca na styro tylko 5 cm ,czytajac posty innych forumowiczow wydaje sie ze jest to stanowczo za mało no ,ale coz jakos to bedzie poszukaj dobrze, albo dobrze popytaj dystrybutora styropianu czy nie ma w sprzedaży jakiegoś "lepszego" styropianu podłogowego o lepszych parametrach niż zwykły. Pamiętaj też przy posadzkach żeby Ci od klatki schodowej pomierzyli jakąś szlaufwagą poziomy przyszłej wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 17.04.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Bardzo dziekuje za rady ja rowniez skłaniam sie ku takiemu rozwiazaniu tj. 5 cm styro +5 cm wylewki a to co napisałam wyzej mam w projekcie.Martwi mnie tylko ze miejsca na styro tylko 5 cm ,czytajac posty innych forumowiczow wydaje sie ze jest to stanowczo za mało no ,ale coz jakos to bedzie Inaczej już pewnie nie może być. U mnie w projekcie było 4cm styropianu, wykonawca zwrócił uwagę na niestosowność powyższego. Generalnie skąd mogłoby ciągnąć zimno to głównie w pobliżu ścian zewnętrznych - w środku domu to nie musi być problem. Wyjściem może być lepsze ocieplenie ściany fundamentowej - o ile jest to jeszcze możliwe. Można zastosować styropian ekstrudowany, jest on ok 30% cieplejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts