poniat87 17.04.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam, wlasnie zabieram sie za kuchnie w mieszkaniu. Pomieszecznie ma wymiary 208x244 cm. Na kuchnie chcialem przeznaczyc plus minus 7tys (bez sprzetu bo ten juz zakupilem). Zabudowa ma byc w kształcie L, na krotszej scianie (208cm) jest okno. Lodówka i zmywarka nie bedzie pod zabudowe natomiast kuchenka i plyta tak. Łączny ciąg dolnej zabudowy to ok 300-320 cm, gornej ok 350. Pam w BRW dla kuchni serii "clasic line brw colours", frony plyta mdf wstepnie koszt takiej kuchni wyliczony na 5 tys, bez montazu bo w tej opcji planowalbym sam zamonotwac wszystko. Mysle ze do 7 daloby sie cos ciekawego zrobic. I tu pytanie czy oplaca sie wogole kupowac w brw, bo rozne ludzie pisza na forach, jasne ze jak ktos da 1500-2000 zeta to badziew, ale jak sie maja ich kuchnie po zabudowe, czy te fronty mdf daja rade czy tylko drewniane do czegos sie nadają?Albo inna opcja poszukac jakiegos dobrego studia kuchennego, tylko czy w takich studiach nie biora przypadkiem tego samego co brw wciskaja kit i w koncu wychodzi na to samo:PCzy moze znalezc dobrego stolarza i kombinowac Prosiłbym o polecenie studiów lub jakis stolarz z okiolic Gliwic.Z góry dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki6 17.04.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 wszystko zalezy do tego ile masz do wydania... niedawno analizowalem dokladnie taka sama opcje i wyszlo mi ze najlepsza opcja pod wzgledem ceny/jakosci/okresu gwarancyjnego/wyposazenia najlepiej wypadaja kuchnie z IKEA . ... za okolo 4-5tys mozna kupic ladna, dobrze wyposazona kuchnie z 25-letnia gwarancja i to calkiem spory zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_La 18.04.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 witam...poszukuje dobrego i taniego stolarza w poznaniu lub okolicy...robie remont kuchni i chcialabym zlecic wykonanie mebli...z gory dziekuje za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deny355 10.05.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Polecam Pana Radka tel. 501-355-550... pozdrawiam deny355 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Kielce 11.05.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Witam, wlasnie zabieram sie za kuchnie w mieszkaniu. Pomieszecznie ma wymiary 208x244 cm. Na kuchnie chcialem przeznaczyc plus minus 7tys (bez sprzetu bo ten juz zakupilem). Zabudowa ma byc w kształcie L, na krotszej scianie (208cm) jest okno. Lodówka i zmywarka nie bedzie pod zabudowe natomiast kuchenka i plyta tak. Łączny ciąg dolnej zabudowy to ok 300-320 cm, gornej ok 350. Pam w BRW dla kuchni serii "clasic line brw colours", frony plyta mdf wstepnie koszt takiej kuchni wyliczony na 5 tys, bez montazu bo w tej opcji planowalbym sam zamonotwac wszystko. Mysle ze do 7 daloby sie cos ciekawego zrobic. I tu pytanie czy oplaca sie wogole kupowac w brw, bo rozne ludzie pisza na forach, jasne ze jak ktos da 1500-2000 zeta to badziew, ale jak sie maja ich kuchnie po zabudowe, czy te fronty mdf daja rade czy tylko drewniane do czegos sie nadają? Albo inna opcja poszukac jakiegos dobrego studia kuchennego, tylko czy w takich studiach nie biora przypadkiem tego samego co brw wciskaja kit i w koncu wychodzi na to samo:P Czy moze znalezc dobrego stolarza i kombinowac Prosiłbym o polecenie studiów lub jakis stolarz z okiolic Gliwic. Z góry dzieki za pomoc witam piszesz że jesteś wstanie sam zamontować kuchnie, myślę że 7 tys powinno ci starczyć na meble z frontami z drewna litego , czy masz już jakiś zarysł wielkości/szerokości szafek ilości szuflad itd. jeśli podeślesz rysunek pomieszczenia i rozłożenie sprzętu mogę coś z projektować a potem zaproponować jakieś fronty pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdosia78 11.05.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Witam! My w projekcie mamy kuchnię w kształcie litery U i mam takie wyceny: stolarz1 : 13000 stolarz2 : 13500 Meblobuk: 13000 IKEA : 7000 BRW: o zgrozo 13000, trochę byłam zaskoczona wyceną z brw bo wszyscy piszą że tanio... U mnie też cenowo najlepiej wypadła ikea ale szafki muszę dopasować z ich systemów bo niewymiarowych nie robią... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Kielce 11.05.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Witam! My w projekcie mamy kuchnię w kształcie litery U i mam takie wyceny: stolarz1 : 13000 stolarz2 : 13500 Meblobuk: 13000 IKEA : 7000 BRW: o zgrozo 13000, trochę byłam zaskoczona wyceną z brw bo wszyscy piszą że tanio... U mnie też cenowo najlepiej wypadła ikea ale szafki muszę dopasować z ich systemów bo niewymiarowych nie robią... Pozdrawiam! na pewno najlepiej wypada , a myślał ktoś dlaczego tak jak piszesz są standardy szafek i nie ma przeproś dwa-grubości płyty na korpusy coś chyba cieńsze, zawiasy i systemy można powiedzieć że nie warte nic no albo tyle ile będą działać tz. pare razy. a u stolarza pewnie było z górnej półki systemy bluma z amortyzatorami samodomykaczami itd. pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 11.05.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 To wlasnie Ikea ma systemy domykania drzwiczek,szuflad,wszelkie hamulce i wiele innych bajerow w standarcie za ktore to u stolarza trzeba extra zaplacic.A Blum to wlasnie jest w Ikei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Kielce 11.05.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 e to nie wiedziałem , myslałem że tak jak castorama grubość płyty 15mm a nie 18 zawiaski pożal się .... jedynie te standardy szkoda że nie można poszaleć np. z wyższą półką alo otwartą lub wykończeniem górnymno i co z montażem z wycięciem i dopasowaniem blatu zamknięciem dołu cokołem ale poz tym to tanio a ile jest metrów bieżących tej kuchni i jakie wysokie sa górne szafki 710mm czy 920mmpozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 12.05.2009 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 e to nie wiedziałem , myslałem że tak jak castorama grubość płyty 15mm a nie 18 zawiaski pożal się .... jedynie te standardy szkoda że nie można poszaleć np. z wyższą półką alo otwartą lub wykończeniem górnym no i co z montażem z wycięciem i dopasowaniem blatu zamknięciem dołu cokołem ale poz tym to tanio a ile jest metrów bieżących tej kuchni i jakie wysokie sa górne szafki 710mm czy 920mm pozdr Jedynym minusem szafek z Ikea są białe korpusy. Gdy ma się białe fromy nie ma problemu. Ja znalazłam stolarza, który nie ma problemu z tym iż korpusy zrobi sam z odpowiedniej płyty, a fronty i cała reszta będzie z Ikea. A co do jakości - kiedyś na forum na gazeta.pl był wątek o kuchniach Ilea - ogólnie wszyscy bardzo sobie je chwalili. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 12.05.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 e to nie wiedziałem , myslałem że tak jak castorama grubość płyty 15mm a nie 18 zawiaski pożal się .... jedynie te standardy szkoda że nie można poszaleć np. z wyższą półką alo otwartą lub wykończeniem górnym no i co z montażem z wycięciem i dopasowaniem blatu zamknięciem dołu cokołem ale poz tym to tanio a ile jest metrów bieżących tej kuchni i jakie wysokie sa górne szafki 710mm czy 920mm pozdr Cos mi sie zdaje,ze nie miales do czynienia z Ikea i jej rozwiazaniami. Fakt w twojej okolicy jej nie ma, wiec zajrzyj chociaz tutaj. http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/kitchen/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 12.05.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 To wlasnie Ikea ma systemy domykania drzwiczek,szuflad,wszelkie hamulce i wiele innych bajerow w standarcie za ktore to u stolarza trzeba extra zaplacic. A Blum to wlasnie jest w Ikei. Wybacz , ale koło Bluma , to okucia te nawet nie leżały. System Rationel jest osprzętem pomysłu projektantów Ikea i jego jakość bardzo dużo pozostawia do życzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 12.05.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Sadze,ze Rationell to pomysl na rozwiazania,a nie sam osprzet. Mamy cala kuchnie z Ikei i np. na zawiasach,czy na hamulcach jest wytloczony nalips "blum". No nie wiem co teraz o tym myslec? Zreszta wszystko jest opisane w innym watku http://forum.muratordom.pl/co-sadzicie-o-meblach-kuchennych-z-ikea,t21459.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zott36 12.05.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Zawiasy oraz systemy są Bluma. Wystarczy przeczytac co jest na nich napisane , a ikea na potrzeby własnej sieci nazwała sobie cały system Rationell.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 12.05.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Może i pisało kiedyś Blum, ha! nadal pisze, a jakże. Firma po sąsiedzku z naszą produkuje dla Ikea ślusarkę systemową i z tego co wiem od zaprzyjaźnionego jej szefa, nie ma prawa umieszczać tam tej marki. Jeśli jednak jakimś cudem te napisy się tam znajdują , to ciekawa jest polityka cenowa. Komplet szuflady blumowskiej typu metabox w Ikea jest tańszy w detalu niż u Bluma w hurcie, a to jest podobno karalne. Ikea owszem, korzysta z galanterii Bluma i stąd napisy ( odbojnia, zawias, krzyżak, spowalniacz - to nie jest system) , ale nie ma prawa zmieniać zastrzeżonej nazwy systemu na nazwę swoją. A więc nie na potrzeby sieci powstała marka Rationel , tylko ze zwykłej konieczności i obowiązującego prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 12.05.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Może i pisało kiedyś Blum, ha! nadal pisze, a jakże. Firma po sąsiedzku z naszą produkuje dla Ikea ślusarkę systemową i z tego co wiem od zaprzyjaźnionego jej szefa, nie ma prawa umieszczać tam tej marki. Jeśli jednak jakimś cudem te napisy się tam znajdują , to ciekawa jest polityka cenowa. Komplet szuflady blumowskiej typu metabox w Ikea jest tańszy w detalu niż u Bluma w hurcie, a to jest podobno karalne. Ikea owszem, korzysta z galanterii Bluma i stąd napisy ( odbojnia, zawias, krzyżak, spowalniacz - to nie jest system) , ale nie ma prawa zmieniać zastrzeżonej nazwy systemu na nazwę swoją. A więc nie na potrzeby sieci powstała marka Rationel , tylko ze zwykłej konieczności i obowiązującego prawa. Nie jest tak do konca jak piszesz. Gdyby bylo tak jak piszesz,to samochod marki X z fabrycznie zalozonymi np. elementami ukladu hamulcowego firmy ATE, Bosch, Feredo..... nie powinien nazywac sie tak jak sie nazywa? Albo TV z matryca lcd firmy np. AU Optronics, Chungwa Picture Tubes (CPT) albo HannStar Display nazywaja sie jak fabryka produkujaca matryce? Nie, wszyscy wiemy,albo mozemy sie domyslac jak sie nazywaja. Wrocmy do Ikei,czy ona zmienia zastrzezona nazwe na swoja? Nie,nie zmienia. Zminialaby gdyby usuwala napis "blum" i na jego miejsce dawala Ikea,albo Rationell. A co do cen dampingowych,to szuflada blumowska to nie jest to samo co szuflada rationell. Lacza je tylko pewne elementy,ktore w obu przypadkach pochodza od jednaego producenta. Uwazasz,ze cena 25PLN za zawiasy,albo 30PLN za amortyzatory to nie jest duzo? Gdyby bylo cos niezgodniego z prawem to mysle ze firma Blum juz by sie sadzila. I na koniec ciekawostka Oto malutki fragment z instrukcji montazu drziwczek(sorry ze nie po naszemu.)Zwroc uwage na tekst wytluszczony ......The IKEA hinges are one of the greatest parts of IKEA cabinets, IMO. They are Blum hinges, proprietary to IKEA, but Blum nonetheless. The doors are as easy to remove as they are to install -- ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 12.05.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Piszemy o dwóch różnych rzeczach ( ja o systemach , które zostały tu wrzucone w podzespoły, Ty o zawiasach z napisem Blum - wybacz). Równie dobrze można epatować napisem Yamaha, na gałce w chińskim telewizorze. Masz rację - niech Ci będzie. "A Blum to właśnie jest w Ikei" - tak napisałeś, więc cieszmy się znaną nazwą elementów nie mających specjalnie większego wpływu na jakość użytkowanego sprzętu. Sorry ale sama "śrubka" od Bluma nie czyni mebla lepszym. Argument Zawiasy oraz systemy są Bluma. Wystarczy przeczytac co jest na nich napisane , a ikea na potrzeby własnej sieci nazwała sobie cały system Rationell jest porażająco wyssany z palca. Dzięki jednak za rozjaśnienie. Człowiek uczy się całe życie. Od lat współpracuję z firmami meblarskimi i widzę , że mnie okłamywali bezczelnie tyle czasu. Wracając do jakości Ikea. Nigdy nie zaproponowałbym klientowi bebechów z Ikea na słabiutkich, plastikowych zębatkach i magnetycznych domykaczach, chyba ,że zależałoby mu na cenie - taniej jednak wychodzi na rodzimych podróbkach. Nie porównałbym nawet Rationela z Ikea do rozwiązań Heifla czy Hetticha. Pomijam ubogość rozwiązań, lecz mówię o wytrzymałość mechanizmów : jest beznadziejna. Szuflady wytrzymują ...no właśnie, ile ? Podobno okucia są blumowskie. Ciekawe, bo na każdym blumie określa się udźwig,zasięg,siłę, ba!...i podobno gwarancja dożywotnia ( ot, taki knyf marketingowy). Co do cen za amortyzator czy zawiasy się nie wypowiadam, bo nie piszesz nawet jaki to zawias i co za amortyzator (??). Nie znalazłem zawiasu meblowego w Ikea za 25 zł, natomiast amortyzator w Ikea za 50pln (w zasadzie prowadnica z hamulcem) to koszt odpowiednika w Blumie ok 100-198 zł w zależności od zastosowania i parametrów. Wniosek prosty. Opłaca się kupować Bluma w Ikea - a głupie firmy stolarskie nie robią tego. Jedno co można powiedzieć o meblach kuchennych Ikea dobrego, to udane wzornictwo, co jest sporym sukcesem zwłaszcza na meblach modułowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 12.05.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Zeby zakonczyc ten spor,ktory w zasadzie nie jest w temacie watkupozwole sobie zamiescic dwa linki dotyczace tego o czym obaj pisalismy. http://www.ikea.com/pl/pl/customerservices/faq Interesuje nas w tym wypadku rozdzial Kuchnia,pkt 8 oraz jesli chodzi o temat zawiasow i amortyzatorowhttp://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/kitchen/11479/ Jest tego wiecej,trzeba tylko poszukac. A wracajac do watku i bedzie to juz poza naszym sporem. Meble kuchenne byle pierwszymi jakie kupilismy do domu i potem chodzac i szukajac pozostalych ogladalismy w roznych miejscach takze i meble kuchenne.W zderzeniu z nasza kuchnia wszystkie jakie ogladalismy przegrywaly wlasnie mechanizmami. Praktycznie nigdzie nie spotkalismy odbojnikow,hamulcow, amortyzatrow, takze i w salonach BRW. W tych meblach gdzie one byly,to bylo to juz w eleganckich salonach i tym samy cena powalala na kolana. Ale tylko cena,bo meble kompletnie nie byly w naszym stylu.Uwazamy wiec,ze wybor ktorego dokonalismy byl najlepszym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts