Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

4 letni platan znów w punkcie wyjścia

Recommended Posts

Mój platan ma 4 lata. W pierwszym roku się "zadomowił" (od początku był bardziej krzewem niż drzewem). W drugim roku ładnie poszedł w górę, ale na boki również. W trzecim roku (zimą znaczy :wink: ) zmarzł - główny "pień", który został obcięty. Wtedy platan rozkrzewił się jeszcze bardziej.

Teraz będzie czwarty rok i nadal nie widać w platanie drzewa. Co powinnam obciąć? A może pozostawić go w formie krzaka? Straciłam już nadzieję na "prawdziwego" platana.

http://www.jaknet.pl/zuzia/platan01.jpg

No cóż- młody platan to i może przemarznąć.

Jeśli teraz wygląda tak jak za zdjęciu to masz szansę na pięknego rozłożystego platana o trzech pniach, jeśli upierasz się przy wersji klasycznej z jednym pniem to niestety musisz brutalnie usunąć dwa pozostałe pozostawiając najsilniejszy pęd i prostować go przy paliku.

Mój platan ma 4 lata. W pierwszym roku się "zadomowił" (od początku był bardziej krzewem niż drzewem). W drugim roku ładnie poszedł w górę, ale na boki również. W trzecim roku (zimą znaczy :wink: ) zmarzł - główny "pień", który został obcięty. Wtedy platan rozkrzewił się jeszcze bardziej.

Teraz będzie czwarty rok i nadal nie widać w platanie drzewa. Co powinnam obciąć? A może pozostawić go w formie krzaka? Straciłam już nadzieję na "prawdziwego" platana.

Jeżleli ma byc drzewem to jako trzypniowy będzie ciekawie wyglądac, ale proponuję przycinac mu boczne pędy, by wyprowadzic pnie