jarkotowa 17.04.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Mój platan ma 4 lata. W pierwszym roku się "zadomowił" (od początku był bardziej krzewem niż drzewem). W drugim roku ładnie poszedł w górę, ale na boki również. W trzecim roku (zimą znaczy ) zmarzł - główny "pień", który został obcięty. Wtedy platan rozkrzewił się jeszcze bardziej. Teraz będzie czwarty rok i nadal nie widać w platanie drzewa. Co powinnam obciąć? A może pozostawić go w formie krzaka? Straciłam już nadzieję na "prawdziwego" platana. http://www.jaknet.pl/zuzia/platan01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 17.04.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 No cóż- młody platan to i może przemarznąć.Jeśli teraz wygląda tak jak za zdjęciu to masz szansę na pięknego rozłożystego platana o trzech pniach, jeśli upierasz się przy wersji klasycznej z jednym pniem to niestety musisz brutalnie usunąć dwa pozostałe pozostawiając najsilniejszy pęd i prostować go przy paliku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 18.04.2009 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Upierać się oczywiście nie będę. Jeśli z tego co widać na zdjęciu może być coś ładnego, to nie będę ingerować i pozwolę mu rosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 18.04.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Wiesz to jest śliski temat- jest to tylko kwestia gustu jednym się podoba a drugim nie. Jeśli miałbym tyle miejsca aby sprawić sobie platana to ja osobiście bym cieszył się z takiego o trzech pędach, będzie wyglądał oryginalnie na dużym trawniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noag 20.04.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Mój platan ma 4 lata. W pierwszym roku się "zadomowił" (od początku był bardziej krzewem niż drzewem). W drugim roku ładnie poszedł w górę, ale na boki również. W trzecim roku (zimą znaczy ) zmarzł - główny "pień", który został obcięty. Wtedy platan rozkrzewił się jeszcze bardziej. Teraz będzie czwarty rok i nadal nie widać w platanie drzewa. Co powinnam obciąć? A może pozostawić go w formie krzaka? Straciłam już nadzieję na "prawdziwego" platana. Jeżleli ma byc drzewem to jako trzypniowy będzie ciekawie wyglądac, ale proponuję przycinac mu boczne pędy, by wyprowadzic pnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 22.04.2009 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Noag podpowiedz proszę, które gałęzie, z widocznych na zdjęciu należałoby obciąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noag 22.04.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Wszystko zależy od tego jakiej wysokości pień drzewa chcesz wyprowadzic, jeśli pień ma byc wysoki, to może byc koniecznośc przycięcia wszystkich pędów i czekanie na wzrost nowych powyżej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts