gracag 23.01.2003 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Jestem mieszkańcem małopolski i mam zamiar nabyć projekt domu D09-wariant II. Mam wielką prośbę do osób, które wybudowały już choćby stan surowy tego domu, a w zasadzie pytanie: czy byłyby tak uprzejme podać mi miejsce gdzie on powstaje (w południowej Polsce) i czy mógłbym przyjechać go obejżeć, ażeby ostatecznie się do niego przekonać i zakupić jego projekt. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Grzegorz z małopolski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaeR 09.11.2003 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 Czy ktoś z Was szanowni Forumowicze wybrał ten projekt albo może zastanawia się nad nim: http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=26 Jesteśmy niezdecydowani (tak właściwie to ja) czy ten projekt czy wersję parterową?Jesteśmy rodzinką z jednym dzieckiem(dorosłym)i właśnie to dziecko życzyłoby sobie mieć pokoik na pięterku no i kiedyś będą wnuki nie No i mam dylemat:dla kogo budujesz dla siebie czy dziecka; no i finanse!Wódz jest za wersją parterową i muszę mieć argumenty przemawające na ew. korzyśc tego wariantu(oprócz garażu ,bo to widać gołym okiem) Powiedzcie co o tym myślicie i poradźcie coś PROSZĘ KaeR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 10.11.2003 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 Pod twoim nickiem jest motto: "Nie pytaj, szukaj najpierw odpowiedzi! "Kilka linijek niżej było Projekt Murator D09-Dom na 102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaeR 10.11.2003 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 Ewuniu! Rozumiem że domek się Tobie podoba?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaeR 10.11.2003 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 podaję link do projektu parterowego dla porównania http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=25, niestety poprzednim razem tego nie uczyniłam i nie było do czego porównywać! Pokornie proszę o wybaczenie KaeR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 10.11.2003 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 Rozumiem że domek się Tobie podoba?! Nie bedę obiektywna, bo podobają mi się domy w innym stylu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaeR 11.11.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2003 No jasne! Gusta nie podlegają dyskusji Każdy lubi co innego, ale i tak dziękuję za odzew. Tak na marginesie to bardzo podoba mi się domek Bilbo z pracowni Horyzont ale na naszą wieś to on niestety nie pasuje Tam to najlepiej by pasowała leśniczówka! pozdrowienia KaeR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 19.11.2003 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 U nas na działce D09A już "się wykańcza" (a my z nim . Co do dylematu odnośnie: z poddaszem czy bez, to (jeśli dziecko chce mieć odrobinę prywatności) to zdecydowanie z poddaszem (osobna łazienka, garderoba + 2 pokoje). Zresztą i tak, nie ma szans żeby wejść "cichcem" do tego domu, bo z wiatrołapu od razu wpada się do salonu Jeśli chodzi o zagwozdki to trzeba dokładnie przemyśleć sposób ogrzewania. 4m2 kotłowni to w sam raz na powieszenie kotła i... koniec. Pomieszczenie jest przechodnie (kuchnia-garaż), do tego okno na jednej ze ścian i pole manewru zdecydowanie się kurczy. Bez problemów można rozpatrywać jedynie grzanie gazem lub prądem. Olej czy węgiel bez przeróbek projektu (np piwnica) raczej nie wchodzą w rachubę ze względu na brak miejsca składowania opału. U nas jest zastosowana bańka z propanem i dzięki temu kotłownia stała się jakby przedłużeniem kuchni (jest tam zmywarka i w przyszłości pralka) ze zlewem gospodarczym i miejscem na brudne gary, żeby nie szpeciły widoku otwartej na salon kuchni Dosyć dużym problemem tego projektu jest wentylacja (szczególnie w podstawowej wersji). Jest tylko jeden komin, a obie dolne łazienki nie są do niego podłączone, co (w przypadku went. grawitacyjnej) może powodować problemy z ciągiem. I zastanówcie się nad podwójnym garażem. Ja jako typowy "blokers" myślałem, że te 23 m2 w zupełności wystarczą. Teraz jest to pierwsza rzecz do zmiany (nie ma gdzie trzymać kosiarki, taczek, drabiny itp sprzętów, o których w bloku nikt nawet nie myśli) Plusów za to wg mnie jest znacznie więcej: Po pierwsze - można mieszkać praktycznie cały czas na parterze, a już kompleks sypialno-łazienkowo-garderobiany do wyłącznej prywatnej dyspozycji domowników to sam miód... Po drugie - ze względu na kopertowy dach można sobie poszaleć z instalacjami - u mnie większość kabli, rurek itp idzie między ścianką kolankową a działową poddasza - zawsze jest do nich dostęp Po trzecie - częściowo zadaszony taras - kawka w poranny niedzielny ranek niezależnie od pogody Po czwarte - garaż w bryle z przejściem do kotłowni a potem do kuchni. Dla niektórych może być to wada, ale dla mnie pamiętającego 200 m wielokrotne rundki z siatami z samochodu na 3 piętro w bloku bez windy było to rozwiązanie wymarzone (mieszkańcy Sikornika w Gliwicach wiedzą o czym mówię Po piąte - przestronny salon z otwartymi kuchnią: i klatką schodową oraz bliskim gabinetem - nie trzeba się szukać w domu w ciągu dnia. Itd itp Jak masz ochotę pooglądać "na żywo"- zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaeR 29.11.2003 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 jpawl, wysłałam wiadomość na priva,doszła? albo może za mało znaczków nalepiłam . Mieszkamy w Chorzowie, to niedaleko Gliwic ,więc jeżeli moglibyśmy Twój domek pooglądać to z wielką chęcią i przyjemnością byśmy to uczynili! Męża jeszcze nie przytargałam do kompa, ale już opowiadałam co napisałeś,jak tylko będzie wolna chwilka, to będzie czytał. KaeR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 10.12.2003 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 KaeR - pierwsza moja myśl - malutka kuchnia. A Ty ( o ile sie nie mylę ) lubisz popichcić, wiec kuchnia to takie Twoje królestwo...więc na Twoim miejscu wolałabym troche większą... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 10.12.2003 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 KaeR mi osobiscie podoba sie bardziej wersja z poddaszem i mysle ze przy Twojej latorosli ta bedzie wygodniejsza, ale decyzja nalezy do Ciebie a raczej do Was.Pozdrawiam Aga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budd 02.01.2004 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 jpawl, czytając Twój post widzę, że byłeś dość wierny założeniom projektowym i realizowałeś domek tak jak pan Wład. Kowalski sobie wykombinował. W związku z tym czy mógłbyś mi odpowiedzieć czy zdecydowałeś się wykończyć elewacje deskami, a jeżeli tak to w jaki sposób je mocowałeś do ścian unikając jednocześnie fantastycznych mostków termicznych proponowanych przez projektanta. Drugie pytanie, z czego zrobiłeś podbitkę dachu a trzecie, czy nie przeszkadza Ci w życiu codziennym ten słup konstrukcyjny, który idealnie stoi na ciągu komunikacyjnym pomiędzy korytarzem a sypialnią. Pozdrowienia z Sikornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 08.01.2004 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Budd Faktycznie zmian nie ma praktycznie wcale. A teraz odpowiedzi: Ad 1) Elewacja jest wykończona deskami w pięknym kolorze mahoniowo-teakowo, teakowo-orzechowym (wg autorskiego doboru mojej TŻ na bazie odpowiednich drewnochronów). Szczerze mówiąc podczas jej montażu projekt był wykorzystywany dosyć rzadko. Dom był ocieplony wełną 12 cm (cały). Na ocieplenie przyszły łaty 2x4 montowane do ścian co ok 30-40 cm kołkami rozporowymi długości 20 cm. Do takiego stelaża zostały zamontowane deski. Ad 2) Podbitka jest z desek w kolorze palisandra (też drewnochron) montowana prostopadle do ściany na stelażu z łat, które zostały mi po budowie (w tym samym kolorze jest też deska czołowa, co bardzo skutecznie wywołało optyczny efekt "zniknięcia" rynien - brązowych). Do podbitki pozwoliłem sobie zamontować 10 wpuszczanych lampek Briluxa. Ad 3) U mnie biegi schodów są odwrócone, a metalowa konstrukcja jest tak dobrana, że pierwszy stopień zaczyna się dokładnie razem z początkiem słupa. Tworzy się większa przestrzeń od strony salonu i z wiatrołapu nie "wchodzi się" od razu na schody. Wtedy ciąg komunikacyjny salon-gabinet-sypialnia ma kształt litery L, w którym słup jest "niewidoczny" bo jest jakby cześcią schodów. Pozdrawiam. Sikornik wspominam bardzo miło (oprócz może miejsc parkingowych przewidzianych na ilość samochodów z wczesnych lat 60-tych). W końcu spędziłem tam 10% życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budd 10.01.2004 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 jpawl Dziękuję za odpowedź. Myślałem, że stelaż z łat mocowany do ocieplonych wełną ścian (u mnie 14 cm) będzie za mało stabilny i sztywny, by móc ze spokojnym sumieniem zamocować na nim deski elewacyjne.Teraz widzę, że faktycznie można było odwrócić bieg schodowy prawoskrętnie, tak jak u Ciebie, no ale niestety, przyjdzie mi walić głową w słup gdy wrócę do domu nad ranem nie do końca dysponowany. A co się tyczy parkingów na Sikorniku to oprócz braku miejsc istnieją teraz nowe atrakcje w postaci gnojów wyrywających anteny, przebijających opony i włamujących się do samochodów. Mimo to, serdeczne pozdrowienia z ptasiego osiedla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaeR 16.01.2004 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Ewunia i Aga J.G już jest po sprawie, w grudniu kupiliśmy projekt bez poddasza,dziecko stwierdziło,że może mieć swój pokoik obok naszego jak nas zwizytuje a kuchnia na dwie osoby to chyba taka wystarczy(mam taką cichą nadzieję ) tym bardziej że teraz też mam małą kuchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 16.01.2004 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 kupiliśmy projekt bez poddaszaW wersji z garażem, czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaeR 19.01.2004 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Z garażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada Rafał 19.01.2004 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 my mamy D09 bez poddasza ale z garażem. Wybór wersji porojektu jest dosyć łatwy d09 to 102 m2 a d09 II to 177 m2, tak więc pytanie jak duży dom chcecie mieć i ile możecie wydać pieniędzy na jego budowę i eksploatację, gdyż koszty jednego i drugiego rosną wraz z powierzchnią prawie proporcjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaeR 08.03.2004 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 przepraszam że odpowiadam dopiero teraz , ale cóż , miałam monitor w naprawie a to co dali jako zastepcze to nie nadawało się do niczego oprócz śmietnika! W kwestii domu: za domem parterowym przemawiają nast. fakty - nasze dziecko jest na "wylocie", a dla nas to wystarczy -koszty utrzymania domu (jak wcześniej zauważyliście) -koszty wykończenia całości(parteru i poddasza) i wten oto sposób wybrany został ten wariant. A tak na marginesie to ten projekt (D 09 i D09A) cieszy się dużym powodzeniem, właśnie przeglądam tematy i widzę że dużo osób pyta o ten projekt,zresztą jak kupowaliśmy projekt to zaraz za nami przyszła para i też właśnie po TEN projekt (to chyba to feng shui robi to że jest taki popularny ) pozdrawiam KaeR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek G 23.03.2004 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Witam wszystkich serdecznie na forumZamierzam zakupić projekt D09a w odbiciu lustrzanym. Interesują mnie Wasze opinie (dobre i złe) o tym domku. Chętnie obejrzę ten dom na żywo bo mam jeszcze dylemat czy sprosta on naszym oczekiwaniom.Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts