Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D09b DOM NA 102 wariant 2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
  • 4 months później...

enitomi śliczny masz dom..

Witam,jestem nowa na forum.Chcemy z mężem wybudować dom na 102,taki jak Twój,właśnie mieliśmy zakupić projekt,i niestety pierwsze schody przed nami.Ponieważ na naszej działce nie ma gazu ziemnego,a i gdyby był raczej nie zdecydowalibyśmy się na ogrzewanie gazowe,pomieszczenie gospodarcze przy kuchni na kotłownię się nie nadaje.Trzeba by zmieniać projekt na taki z częściowym podpiwniczeniem,ale już sama nie wiem.. Proszę mi powiedzieć jak jest u Was,macie w tym pomieszczeniu piec na gaz? I jeszcze jedno.. Czy koszt budowy domu w systemie kanadyjskim jest niższy od tradycyjnego murowanego? Pozdrawiam.

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
enitomi śliczny masz dom..

Witam,jestem nowa na forum.Chcemy z mężem wybudować dom na 102,taki jak Twój,właśnie mieliśmy zakupić projekt,i niestety pierwsze schody przed nami.Ponieważ na naszej działce nie ma gazu ziemnego,a i gdyby był raczej nie zdecydowalibyśmy się na ogrzewanie gazowe,pomieszczenie gospodarcze przy kuchni na kotłownię się nie nadaje.Trzeba by zmieniać projekt na taki z częściowym podpiwniczeniem,ale już sama nie wiem.. Proszę mi powiedzieć jak jest u Was,macie w tym pomieszczeniu piec na gaz? I jeszcze jedno.. Czy koszt budowy domu w systemie kanadyjskim jest niższy od tradycyjnego murowanego? Pozdrawiam.

Witaj,

Dobrze zbudowane domy kanadyjskie są nieco tańsze niż domy murowane. Jeśli chciałabyś zobaczyć jak wygląda budowa takiego domu to zapraszam na blog budowlany http://www.domykanadyjskie.mojabudowa.pl/

Gaz ziemny nie jest potrzebny do budowy domu kanadyjskiego, ponieważ domy te nie mają bezwładności cieplnej, a to oznacza, ze bardzo szybko się nagrzewają. Nie trzeba grzać w nim cały czas. Jak wychodzimy z domu, to grzejniki sie wyłączają. Włączyć muszą się pół godziny czy godzine przed naszym powrotem. Dom kanadyjski grzeje się od 8 stopni do 21 stopni w troszkę ponad 2 godziny.

Najlepszy sposób na ogrzanie takiego domu to elektryczne grzejniki konwektorowe i do tego kominek Dovre albo Jotul. Koszt ogrzewania samym prądem domu ok. 130m2 za miesiac zimy 2009/2010 to ok. 350-400 PLN.

Pozdrawiam