Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D09b DOM NA 102 wariant 2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witajcie!!!

Widze, ze D09 juz u Was prawie stoi, a moze juz calkiem stoi???

Tez kupuje ten projekt, ale chyba parterowka z dolozonym garazem....na razie sie umowilizmy na spotkanie z firma murator na spotkanie :)

Chcialem Was przeto zapytac, ile kosztowalo wybudowanie takiego domku i ew. w jakim standardzie. Stoje przed decyzja uzupelnienia srodkow kredytem i nie wiem ile musze go od banku wysepic :)

Druga rzecz, to ktos z Was moi drodzy nie mieszka powiedzmy do 100-150km od Warszawy? Jesli tak to czy byla by taka mozliwosc co bym wraz ze swoja zonka mogl do Was wpasc, zobaczyc to cudo realnie?

A moze macie jakies rady..., ekipy.....???

Planuje budowac z BK 24cm plus 15cm steropianu i ogrzac to piecami akumulacyjnymi.

A z czego Wy budowaliscie i czym ogrzewacie?

Z grory dzieki za odpowiedz :D

• 1 month później...
  • 1 month później...

Jestem juz o najdalej miesiac od zakupu projektu D-09 z Muratora. Wiem jednak, ze chcialbym sobie doprojektowac garaz wzluz dlugiej czesci budynku. Ponawiam apel budujacych ww. projekt aby sie odezwali, pomogli mi przy ew. zmianach. Cu uwazacie, ze warto zmienic, a co sprawdza sie idealnie? Jakie byly by koszty ogrzewania (gazowego badz elektrycznego)? Z jakiego materialu budowaliscie? Czy macie może namiary na poszczegolne ekipy, ktore oczywiscie sprawdzily sie w czasie Waszej budowy? Wogole chodzi mi o szczegolowe przedyskutowanie z Wami wszystkich mozliwych rozwiazan...a noz widelec i ja bede mogl w czyms pomoc?

Pozdrawiam-Bartek

Barti4 - ja zbudowalem D09 w wersji postawowej (bez garażu i poddasza

uzytkowego - choc jest tam stryszek czesciowo wybity dechami), sciana JW z BK 400. Budowa trwala 1 rok i miesiąc, mieszkam 3-ci miesiąc, ale

daleko od Ciebie - bo koło Oświęcimia.

Podstawowe zmiany - oddzielenie qchni i duzego pokoju (ma on teraz

18 m2), pomieszczenie gosp. w centralnej czesci budynku - ok. 6 m2.

Jak chcesz - to majlem moge wyslac Ci rzut poziomy

pozdr - Krzysiek

Może ktoś z forumowiczów, którzy wznieśli już swój D09 podzieli się informacjami na temat kosztów ? Najlepiej wersja podstawowa + garaż. Czy da się to zrobić w 190 000 zł ? :D

Ile można zagospodarować wolnego miejsca na "nieużytkowym" poddaszu, przy 25 stopniach pochyłu dachu ?

Można tam zrobić małą pracownię, albo pokoik dla dzieciaków, tak dla frajdy (pomijam kwestię schodów) ?

Czy podniesienie pochyłu dachu do 30 stopni, aby "w przyszłości" zagospodarować sobie przestrzeń (na pracownię oczywiście, broń Boże dodatkowe pokoje :oops:) powiększyłoby wydatnie budżet ?

Może ktoś z forumowiczów, którzy wznieśli już swój D09 podzieli się informacjami na temat kosztów ? Najlepiej wersja podstawowa + garaż. Czy da się to zrobić w 190 000 zł ? :D

Ile można zagospodarować wolnego miejsca na "nieużytkowym" poddaszu, przy 25 stopniach pochyłu dachu ?

Można tam zrobić małą pracownię, albo pokoik dla dzieciaków, tak dla frajdy (pomijam kwestię schodów) ?

Czy podniesienie pochyłu dachu do 30 stopni, aby "w przyszłości" zagospodarować sobie przestrzeń (na pracownię oczywiście, broń Boże dodatkowe pokoje :oops:) powiększyłoby wydatnie budżet ?

To zależy gdzie i z czego zamierzasz budować? Największe koszty przy stanie surowym to niewątpliwie robocizna i dach. Potem to również kwestia z czego i czym chcesz wykończyć wnętrza, jakie okna itp. Myślę, że 190 tys. przy wersji podstawowej, bez poddasza to kwota w zupełności wystarczająca. Możesz przyjąć, że stan surowy to ok. 30% całej inwestycji. Trzeba też się targować, ze wszystkimi i wszedzie!!! :wink:

U mnie z instalacjami i tynkami wyszło cos koło 250 kzł :(

190 kzł - tak raczej na ubiegły rok to może by się i udało, ale teraz -wątpię

pozdr - Krzysiek

Przepłaciłeś chyba sporo! :roll: Ja zrobiłem wersje D09a wariant II z powiekszonym garazem i poddaszem w obecnie jestem po posadzkach i tynkach wewn. i zewn., mamy tez okna i drzwi, i instalacjach bez pieca na 150 tys. dach jeszcze przed blacha ale przykryty papa i odeskowany. Inwestycje zaczelismy w kwietniu tego roku.

Możliwe - ale budowała mi firma, z fakturami.

Kwota którą podaję - to praktycznie pod klucz.

W kazdym razie chatka jest OK - chyba zresztą wielu się podoba,

szczególnie że u nas w okolicy chyba nie ma parterowych domów z

prawdziwego zdarzenia, tzn. z dachem o tak niewielkim kącie nachylenia

Dach mam z wiązarów, kryty Braasem.

pozdr - Krzysiek

Możliwe - ale budowała mi firma, z fakturami.

Kwota którą podaję - to praktycznie pod klucz.

W kazdym razie chatka jest OK - chyba zresztą wielu się podoba,

szczególnie że u nas w okolicy chyba nie ma parterowych domów z

prawdziwego zdarzenia, tzn. z dachem o tak niewielkim kącie nachylenia

Dach mam z wiązarów, kryty Braasem.

pozdr - Krzysiek

To tlumaczy wiele. U mnie budowal murarz tez firma ze swoja ekipa z reszta b. solidni, godni polecenia (tez z rachunkami), materialy kupowalem sam. Zgadzam sie, to naprawde dom, ktory moze sie podobac. A propos ile zaplaciloscie za dachowke?

Dzięki za odpowiedzi, ale co z tym dachem ? Czy zastosowanie wiązarów uniemożliwia przyszłą adaptację poddasza na małą pracownię lub coś w ten deseń ? Ile kosztuje pokrycie takiego dachu (ok. 200 m2 z garażem) cementowym Braasem ?

Do KrzyśkaMarusza: 250 kzł to kupa forsy :o. W najnowszym katalogu Muratora, dla ogólnych przeliczeń, zakłada się cenę 1 m2 pow. użytkowej (pod klucz) na poziomie 2 000 zł. Nie jest to dokładne, bo m2 kwadratowy garażu nie kosztuje tyle co m2 pokoju, czy łazienki :D , a w końcu tego garażu jest przynajmniej 23 m2 x 2 000 = 46 000 zł. W Poznaniu firmy budują przeciętnie za 1 500 - 1 800 zł / m2, pod klucz. Poza tym, jak powszechnie wiadomo, obrotny majster / firma, kupując materiały dla inwestora jest w stanie zarobić na upustach dużo ponad 15 000 zł, uwzględniając taki domek jak D09. Ale budowanie z jedną firmą ma też swoje plusy, jak choćby (tak przynajmniej sądzę) utrzymanie, przez okres budowy, ciśnienia krwi na poziomie 130/80, bez gwałtowniejszych skoków :D

Znajcie moje dobre serce :) Ceny co prawda z 2002 roku, ale mogą się przydać (same materiały, bez robocizny):

1. Stan "0" - 16.500 zł, w tym:

a) bloczki fundamentowe 1200 szt - 3000 zł

b) stal zbrojeniowa 1,6 tony - 2100 zł (zostało też na strop)

c) deski szałunkowe do fundamentów (i na resztę budowy)- 1300 zł

d) beton B10 - chudziak pod ławy - 1300 zł (z transportem i pompą)

e) beton B15 do ław fundamentowych - 2500 zł (j.w.)

f) beton B15 na wylewkę "0" - 3000 zł (j.w.)

g) piasek, żwir do wypełniania fundamentu - 2000 zł (z transportem)

h) pozostałe (izolacje, ocieplenia, drenaż itp) - reszta

2. Ściany parteru, strop - 20.000 zł, w tym:

a) klej Atlas KB-15 48 worków - 700 zł

b) bloczki AHG Żelisławice 24x24x59 1100 szt - 7500 zł

c) belki stropowe FERT - 3600 zł (różne długości)

d) pustaki stropowe "Ceram 50" 770 szt - 2000 zł

e) cegła pełna (na komin) - 500 zł

f) beton B20 na wylewkę stropową - 4300 zł (j.w.)

g) cement (wieniec ścianki kolankowej, inne) - 700 zł

h) pozostałe (izolacje, żwir, itp) - reszta

3. Dach 30.000 zł, w tym:

a) drewno na więźbę (zmieniona konstrukcja dachu) - 7700 zł

b) folia wysokoprzepuszczalna Tyvek - 1300 zł

c) komplet orynnowania Marley - 3700 zł

d) komplet dachówki Braas Doppel S - 13400 zł:

- dachówka podst. 6.300 zł

- gąsiory 2.200 zł

- dachówki specjalne 1400 zł

- ława, taśmy, kosze, itp - reszta

e) Cegła klinkierowa Kosmo (wykończenie komina) - 1000 zł

f) pozostałe (gwoździe, płytki, cement, itp) - reszta

4. Instalacje 42.000 zł (z robocizną), w tym

a) elektryczna 4500 zł

b) antenowa 500 zł (najdroższe są gniazdka :)

c) sieć komputer. i telef. 750 zł (j.w.)

d) alarm 800 zł (nieskończona)

e) centralny odkurzacz 350 zł (j.w.)

f) wyposażenie kotłowni 16000 zł

- kocioł Turbo Vaillant + 120l zasobnik - 5400 zł

- komin do kotła Turbo - 1700 zł

- pompy Grundfoss i osprzęt - 2000 zł

- rozdzielacz do podłogówki - 1000 zł

- mieszacz podłogówki, naczynia wzbiorcze itp - 1500 zł

- sterownik pogodowy - 1200 zł

- pozostałe + robocizna - reszta

g) grzejniki Kermi 2700 zł

h) grzejniki łazienkowe Instalprojekt 1000 zł

i) instalacja CO (podłogówka 80 m2+ 11 grzejników) 6700 zł

j) instalacja CWU + kanalizacja 3500 zł

k) szambo 10 m3 (z wykopem, transportem i montażem) - 3000 zł

l) drobnica (złączki, gips, wiertła, itd) - reszta

5. Zamknięcie stanu surowego 22.200 (z robocizną) ,w tym

a) okna Veka na parter 8200 zł

b) okna Fakro na poddasze 9600 zł

c) brama garażowa Normstahl 1300 zł

d) drzwi z naświetlem drewniane (na zamówienie) 3100 zł

6. Ocieplenie, wylewki, tynki, ściany działowe 18.000 zł, w tym:

a) System ocieplenia 12 cm Rockwool 178 m2 - 6700 zł

Stan kosztów kończy się przed ostatecznym szlifem

wykończeniowym. Tutaj muszę przestrzec :)

To co wydacie dotychczas to jest czasem połowa kosztów. Reszta

to wykończenie, które w zależności od upodobań i fantazji może

kosztować krocie (np. w naszym przypadku kominek + DGP 11.500

zł, schody (szacunek) 10.000 zł, wyposażenie łazienek, kuchnia

(ojj, aż boję się myśleć), podłogi, drzwi wewnętrzne, ogrodzenie,

podjazdy i scieżki, ogród itp. ) i jest prawdą, że dom to worek bez

dna...

Ale na coś te pieniądze trzeba wydawać i (przynajmniej dla mnie)

poranna niedzielna kawa przy śpiewających ptaszkach jest warta

poniesionych kosztów (wiem, bo już testuję :).

Jesli mozna sie Was zapytac ile kosztowalo Was ogrzanie tego domku przez zime? Na razie jestem w fazie wyboru sposobu ogrzewania. Stad tez pytam o faktyczne koszty. Szukalem na forum i sposob elektryczny i gazowy (z butli) ma tyle samo zwolennikiow co i przeciwnikow. Jedni i drudzy zarzekaja sie, ze u nich taniej. Najlepiej chyba bylo by rozwazyc jeden dom i zapytac. Ja juz jestem zdecydowany na D-09 w wersji parterowej z podwojnym garazem. Budowa to raczej BK 40 + 15 styropian. Rozwazam jeszcze porotherm 44 bez ocieplenia, ale musze to sobie przekalkulowac. Ogrzewac planuje raczej piecami akumulacyjnymi, choc nie jestem do konca przekonany. Teraz walcze z energetyka w Jeziornej o szybsze podlaczenie pradu oraz musze oszacowac potrzebna mi moc....

Planuje ponad to przerobic projekt dachu z wiazarow na krokwiowo-jetkowy. Nie wiecie przy okazji czy moge to przerobic na oko z majstrem czy moze konieczny jest do tego projekt?

Myslalem, aby zrobic tam stryszek....

No i na koniec jeszcze raz prosze o kontakt osoby, ktore wybudowaly lub sa w trakcie budowy D-09. Jesli mozna to wprosil bym sie z zona obejrzec to cudo i przedyskutowac spostrzerzenia, wady i zalety.

Z gory dzieki dla Rafala i Ady oraz SzymonaP. Mysle, ze uda mi sie do Was wpasc jeszcze w tym tygodniu.

Bartek

Pozdrawiam-Bartek

U mnie jest butla na propan (dzierżawa z BP - 2700l). Pierwsze tankowanie było na początku września 2003 (promocyjne po 1 zł netto za litr). Ze względu na fakt iż nie mieliśmy do końca zrobionego ocieplenia (niewykończone poddasze) to gazu szybko ubywało :(

W lutym dokupiliśmy 1000l (już nie promocyjnie - 1,45 zł/litr), na którym ciągniemy do teraz (w przyszłym tygodniu kolejny załadunek po 1,44 zł/litr - jeszcze przed zimową górką cenową). W czasie tej zimy mam nadzieję (przy wspomaganiu kominkiem) pociągnąć na jednym zbiorniku.

Jeszcze jedna uwaga dla przyszłych "zbiornikowców". Przy szacowaniu zużycia trzeba wziąść pod uwagę dwie sprawy: w zbiorniku nie może być mniej niż 30% i nie więcej niż 85% gazu, czyli efektywna pojemność butli 2700l wynosi niecałe 1500 litrów, a dostawca z reguły zastrzega w umowie minimalną ilość gazu (np 1000l), którą dostarcza. Koniunkcja tych warunków bije po kieszeni szczególnie w okolicach marca...