KrzysiekMarusza 11.09.2004 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2004 Barti4 - dlaczego z jednej strony zamierzasz BK40 cm (typ 400 ?) + 15 cmstyropianu (U wyjdzie pewnie ok. 0.14) a z drugiej scianę JW z Porothermu 44(U ok. 0.3 ?) - to pod względem izolacji cieplnej sciany nieporównywalne ..... pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti4 11.09.2004 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2004 To nie tak...Poprostu ufam tym dwom technologiom i wybiore to co bedzie tansze, pewniejsze i szybsze w budowie. Bk trzeba doliczyc cene ocieplenia i robicizny. Porotherm trzeba umiec klasc...z kazdej strony sa plusy i minusy...Na dzien dzisiejszy bedzie to BK. Jesli do wiosny ceny sie utrzymaja to tak zostanie...Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 12.09.2004 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 W przypadku BK odm. 400 grubosci 40 cm murowanego na zaprawe klejową nie potrzebujesz dod. ociplenia styropianem, bo sama taka sciana ma U ok. 0.28. U mnie to jest 36.5 cm, BK odm. 400 więc U ok. 0.3 Ale BK na cienkie spoiny tez trzeba umiec kłaść Więc jeśli sciana 2 warstwowa, to raczej 24 cm BK odm. 600 (murowanego na normalną zaprawę) i 15 cm styropku - zupełnie wystarczy, a będzie taniej. Przy 40 cm BK + 15 cm styropianu mialbys mury grubosci 55 cm !!! - hej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 18.10.2004 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Witam i o zdrowie pytam ?Jakiś czas temu dobrze wyrażałem się o innym projekcie jednak długi czas do namysłu pomógł mi uniknąć błędu. Dom bardzo efektownie wyglądający nie może być ani łatwy ani tani w budowie.D-09 jest od dawna moim faworytem a obserwując i czytając pochlebne posty na jego temat utwierdziłem się tylko w przekonaniu, że jest to słuszny wybór.Szczególnie podoba mi się pomysł z garażem na długiej, w moim przypadku północnej ścianie. Dlatego moje pytanie brzmi: - gdzie umieścić przejście do garażu ? Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 19.10.2004 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 może tak ? http://www.gamber.pnet.ws/D-09RE.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 19.10.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Nie jest to takie złe ale chodzi mi konkretnie o twój przypadek. Pasuje mi on bardziej ze względu na ograniczoną ilość miejsca na działce. Konkretnie : Które pomieszczenie byś poświęcił i okroił; łazienkę, sypialnię czy pokój od frontu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 19.10.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 No to właśnie masz taki przypadek, garaż jest tutaj wprawdzie inny ale to nie ma znaczenie. Tutaj przyjście uzyskano kosztem dużej sypialni i dużej łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 21.10.2004 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 No to właśnie masz taki przypadek, garaż jest tutaj wprawdzie inny ale to nie ma znaczenie. Tutaj przyjście uzyskano kosztem dużej sypialni i dużej łazienki. Czy mógłbyś mi powiedzieć jak usytuowany jest twój dom względem stron świata ? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 21.10.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 wejście jest od zachodu z małym odchyleniem w kierunku północnym, zdjęcia z poszczegolnych stron świata są na mojej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 21.10.2004 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 wejście jest od zachodu z małym odchyleniem w kierunku północnym, zdjęcia z poszczegolnych stron świata są na mojej stronie Przepraszam zapomniałem Ponawiam pytanie: - posiadając obecne doświadczenie z budowy a przede wszystkim z użytkowania, gdzie umieściłbyś i jak zorganizował przejście do garażu? Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 22.10.2004 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 maxymov, ja bym go chyba jednak nie zrobił, gdyż w tym układzie gdy garaż jest na długim boku domu jedynym rozwiązaniem jest przejście między łazienką a sypialnią ( tak jak na rysunku, który umieściłem ), a mi to rozwiązanie nie przypada zbytnio do gustu gdyż zabiera cenne metry pow. użytkowej, której w tym domu nie jest za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leon zakrzewski 21.01.2005 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 WitamChciałbym poznać waszą opinię na temat startu z d09b (bez poddasza z garażem http://www.projekty.murator.pl/rzuty.htm?IdProjektu=211 ) a konkretniej czy może mi ktoś powiedzieć coś ciekawego na temat kosztorysu który mam zamiar zaakceptować a jest to:1. stan zero 22394 PLN : fundamenty, ławy wylewki instalacje wod-kan itp humusy2. stan surowy otwarty bez dachu 32812 PLN : ściany-pustak u220 i k3 oraz nadproza stal żwir i inne cementy Dużo się mówi o doświadczeniach zagorzałych forumowiczów więc... liczę że coś mi podpowiecie(buduję pod Poznaniem)Jeżeli chodzi o dach to jest 220m kw i wstępny kosztorys opiewa na circa 43000 PLN komplet czyli dachówka roben + wykonanie kompleksowe z"opierzeniem".Z góry dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzio-podpowiedzi przy okazji pozdrawiam wszystkich którzy wybudowali i teraz siedzą przy kompach sącząc "coś" do picia i odpowiadają na posty debiutantów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.01.2005 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2005 Wprawdzie jeszcze nie wybudowalem ale Rozumiem ze masz zamiar budowac poprzez wynjecie firmy ? Ja na swój domek 160m2 stan zero wyszedl mi okolo 14 tys. ale sporo pracy własnej w tym było. Fundamnety robilem wylewane. Co do punktu 2 to wydaje mi sie ta cena chyba ciut za wysokoa przeciez jak to ladnie napisales "stan surowy otwarty bez dachu" to w Twoim przypadku postawienie ścian a wiec materiał ~12000-15000 plus roboczna wg mnie mozna by to taniej zrobic. Cena dachu jest chyba bardziej trafiona od pozostałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 22.01.2005 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2005 Dla stanu O istotna jest ilość wymienianej ziemi, czyli wywóz ziemi, przywóz piasku. To mocno rzutuje na cenę.Ściany, wnioskuję, że robisz sciane 3W, co dajesz w środek ?No a dach, wycena wydaje się być dobra, żeżeli obejmuje wykonanie podbitki i orynnowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinjarosz 22.01.2005 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2005 Witam Buduję D09 "dom na 102" pod Bydgoszczą, a to moje koszty: - zdjęcie humusu - 200 pln - zbrojenie ław fi 12 + strzemiona: ok. 950 pln - beton b-15, 9 m3 - 1600 pln - pompa do bet. 150 pln - lepik: 140 pln - bloczki bet. 1.900 pln - cement prawie 2 t. - ok 620 pln - kruszywo: 120 pln - izolbet A - 140 pln - robocizna (murowanie bloczków) - 1000 pln Beton, kruszywo i pompa bez Vat , papa na izol poziom - za friko Reszta robocizny to moje ręce (wykop pod ławy w gruncie, zbrojenie, izolacja pion-poziom), razem wychodzi: 6820 pln Pozostało mi zasypanie fundamentów, ale dziąki temu, że mam bdb piasulek pod humusem, wystarczy że zamówię koparko-spycharkę za ok. 250 pln - wykopie dołek z którego piasulek wrzuci do fundamentów, a zdjęty humus z obrysu domu wsypie do srodeczka . Przepusty na kanalizę, wodę i prąd porobione. Podkład betonowy zostawiam na wiosnę. Reasumując wartości kosztorysowe, które Tobie zaproponowano proponuję poddać negocjacji. Najlepiej byłoby, gdybyś pozyskał inną ofertę (alternatywną) oraz szczegółowy kosztorys. Często jest ta, że wykonawcy "uzupełniają" pozycje kosztorysowe o "dodatkowe" elementy, często zbędne lub na wyrost. Według kosztoysu, który sam zrobiłem, ilość roboczogodzin np. na wykonanie fundamentów i ścianek fundamentowych, podkładów pod posadzki, izol pion i poziom, zbrojenie, całość robót ziemnych wynosi 470 r-g. Oczywiście kosztorys jest dla banku . Większość prac to moje dzieło. Murarzowi zapłaciłm za wbudowanie 1000 szt. bloczków 1000 zł (ja donosiłem bloczki "pod kielnie"). Pozdrawim Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 22.01.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2005 U ciebie był ogromny wkład własny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinjarosz 22.01.2005 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2005 roboty własnej ogorm (wszystko oprócz murowania i części robót ziemnych wykonywanych koparko-spycharką) ...to fakt. Ale radocha jeszcze większa. Nawet przyłącze elektryczne sam zrobiłem .. a podpis odbioru na protokóle podpisał mi kolega. Wprowadzam się w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leon zakrzewski 24.01.2005 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 witamDzięki za wszystkie odpowiedziWasze ceny są co najmniej rózne - patrząc na np marcinajarosza słono przepłacam ale niestety na budowe nie starczy 26 dni urlopu a praca wiadomo bez możliwości "wyrwania" się wcześniej.Co do odpowiedzi jajmara - dobrze wnioskujesz wynajmuję firmę ale jak pisałem niestety potrzebuję trochę faktur, a co do ceny po paru dniach analiz mam inny pogląd tzn. 55000pln za stan surowy otw ze ściankami działowymi wylewkami i tarasem (wylanym) do tego wytyczenie i kierownictwo budowy to ceny może do przyjęcia .Co sądzicie o takiej interpretacjiPadło tez pytanie czy buduje ściane 3w - odpowiadam buduje scianę 2w (u220+styropian 12cm)Podsumowujac liczę się z tym że wynajęcie firmy kosztuje ale za brak czasu musze zapłacić więc jak możecie napiszcie czy wasze doświadczenia cenowe z firmami są bardzo negatywne czy pozytywne no i jak ta moja cena na tle waszych wygląda... Tradycyjnie pozdrawiam wszystkich którzy wybudowali i teraz siedzą przy kompach sącząc "coś" do picia i odpowiadają na posty debiutantów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arti74 30.05.2005 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Witam serdecznie miłośników D09 Wiele czytałem na forum o tym projekcie i jestem nim bardzo zainteresowany. Zanim jednak podejmiemy z żonką ostateczną decyzję, bardzo chcielibyśmy zobaczyć go na żywo. Czy ktoś z Państwa wybudował ten dom w okolicach Łodzi i byłby na tyle życzliwy by nam go pokazać? Jeśli nie, to moze mógłbym z kims porozmawiać telefonicznie na jego temat. Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JuliaN 05.12.2005 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Witam szanownych Forumowiczów!Zwracam się do Was z zapytaniem czy jest ktoś kto już zbudował lub jest w trakcie budowy domu jak w temacie i jest z Częstochowy, bądź jej okolic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts