Darro73 18.04.2009 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Muszę wymienić piec CO. Po poprzednim włascielu został piec Zębca który kończy swój żywot, wyprodukowany w 1988 roku Mój wybór padł na piec Ogniwo S6WC 17 KW. Niestety nigdzie w necie nie mogę się dowiedzieć czy ten piec jest ekonomiczny, jak wygląda obieg spalin. Zębca raczej nie kupię bo przynajmniej w tym moim wszystkie spaliny od razu lądują w kominie Jeżeli nie Ogniwo to doradżcie jakiś niedrogi piec na 130 metrów ocieplonego domu z wymienionymi oknami tak do około 2,5 tyś zł bez sterowania, Żeliwnego za bardzo nie chcę z powodu niewygodnego czyszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokowal2 18.04.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Moim zdaniem dobra konstrukcja, a obieg spalin masz tu:http://www.ogniwobiecz.com.pl/obieg_spalin.htmlNa tą powierzchnię wybrałbym 13kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darro73 18.04.2009 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Dzięki za podpowiedż, znalazłem jeszcze kotły SAS fakt że trochę droższe ale wykonane z grubszej blachy, cięższe o prawie 100 kg Chyba jednak wezmę SAS tym bardziej że na wszystkich forach o tych piecach jest więcej informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tob 18.04.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 WitamUżywam tego typu kocioł od 4 lat. Mój ma 20kW.Ogrzewam 140m2 powierzchni piętrowgo nieocieplonego domu ( taki klocek ) z plastikowymi oknami. Zuzycie węgla,ja palę mieszaniną kostki i orzecha wynosi od 4.5 - 6t. Ten pierwszy wynik to wyjątkowo ciepła zima. W tym zakończonym sezonie grzewczym przez 7.5 miesiąca spalłem jak to mówią (cirka, koma, przecinek) 5,5t +/- 50kg.Kilka zdań o samym kotle, wg mnie na podstawie organoleptycznych porównań z innymi kotłami, jest solidnie wykonany, ma bardzo ułatwiony dostęp do wymiennika co znacznie upraszcza czyszczenie, pali się w nim bez zarzutu, palę z ciągiem naturalnym.Ponieważ nie bardzo wiem jak tutaj wkleić zdjęcie to informuję, iż na podobnym forum jest podobny post tam dołączyłem jeden obrazek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts