JoShi 20.04.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 przewiercasz go,dyblujesz, z dolu nakretka i wtedy sruba krecac obnizasz lub podnosisz Jakoś nie do końca mogę sobie wyobrazić jak do dyblowanie i kręcenie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 20.04.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 moja metoda to taka, legar jak legar nie dasz rady idealnego legara 5 m dlugiego ustawic od tak, zawsze nim powykrzywia.poza tym podloga tez nie zawsze jest idealna. przewiercasz go,dyblujesz, z dolu nakretka i wtedy sruba krecac obnizasz lub podnosisz, pod nim calego piankujesz zeby tlumilo. na to albo plyty osb i panel lub odrazu dechy. te podkladki tez sa dobre, ale ja tam wole miec legary na sztywno. Sposób ustawiania wysokości (poziomu) legara zrozumiały. Nie stosowałbym legarów przy wysokości podłogi 6cm a potem płytę OSB. Od razu w ten sposób jak legary ustawiam płyty OSB. Na płytę około 12-15 śrub szybkiego montażu dla zamocowania. Otwory pod te śruby nawiercam przez płytę OSB i w wylewkę na głębokośc 4cm. -Przedtem jednak ustawiam poziom płyt śrubami do regipsów właśnie w taki sposób ustawiam poziom jak proponujesz przy legarach. Ustawioną płytę podnoszę z jednej strony i podpieram. Następnie zraszam odkurzoną wylewkę pod płytą i z pistpletu ciągnę na szerokośc lub długośc płyty OSB warkocze pianki o odpowiedniej wysokości co 10-15 cm od siebie. Zraszam piankę wodą i kładę płytę. Płyta opiera się na śrubach i wkładam śruby szybkiego montażu dokręcając je. Koniec. !5-20 minut nie należy wchodzic na płytę. W tym czasie poziomuję nastęną płytę. Na płyty można kłaśc każdą posadzkę włącznie z gresem na klej poliuretanowy. Płytę do klejenia na niej posadzki trzeba zeszlifowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 23.03.2010 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Temat dość stary jednak może ktoś podpowie.Chce zrobić na poddaszu podłoge z OSB. Myśle porzykleić styropian FS 100 do betonowego stropu jakimś klejem, a na to OSB. I teraz pytanie czy dać płyte 15 czy 18mm. Nie bedzie sie to uginać? Myśle nad Kronopolem frezowanym obwodowo. Zastanawiam sie też nad tym by płyty przykleić też do tego styropianu. Żeby było to masywne i związane niejako ze stropem. Żeby niedudniło przy chodzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 24.03.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 plyty co najmniej 22mm..na sam styropian nie polecam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 24.03.2010 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Temat dość stary jednak może ktoś podpowie. Chce zrobić na poddaszu podłoge z OSB. Myśle porzykleić styropian FS 100 do betonowego stropu jakimś klejem, a na to OSB. I teraz pytanie czy dać płyte 15 czy 18mm. Nie bedzie sie to uginać? Myśle nad Kronopolem frezowanym obwodowo. Zastanawiam sie też nad tym by płyty przykleić też do tego styropianu. Żeby było to masywne i związane niejako ze stropem. Żeby niedudniło przy chodzeniu. W normalnum użytkowaniu tylko pozornie podłoga po wzajemnym sklejeniu będzie stabilna. Zastosuj legary lub kratownice z desek. Do nich przytwierdż płyty OSB 22mm najlepiej frezowane obwodowo. Przestrzenie między legarami czy deskami wypełnij styropianem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 24.03.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 To znaczy chce zrobić taką podłogę pływającą jak wylewka tyle że zamiast betonu chce dać osb żeby stropu nie obciążać. Wyżej jeden z postów traktuje o kładzeniu OSB na piance poliuretanowej. Dlaczego więc nie może być na styropianie? Myślicie że bedzie sie to uginało? Czy co? Dlaczego nie polecacie? Styropian ten pod wylewki FS100 z 4-5 cm grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.03.2010 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 To znaczy chce zrobić taką podłogę pływającą jak wylewka tyle że zamiast betonu chce dać osb żeby stropu nie obciążać. Wyżej jeden z postów traktuje o kładzeniu OSB na piance poliuretanowej. Dlaczego więc nie może być na styropianie? Myślicie że bedzie sie to uginało? Czy co? Dlaczego nie polecacie? Styropian ten pod wylewki FS100 z 4-5 cm grubości. układanie na piance to inna technologia i nie można tych dwóch sposobów porównać. Na piance nie uzywa się klejów lecz śruby. Jezeli chcesz na styropianie to na eskrudowanym. mozesz również płyty OSB ułozyć na keramzycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 25.03.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 To znaczy chce zrobić taką podłogę pływającą jak wylewka tyle że zamiast betonu chce dać osb żeby stropu nie obciążać. Wyżej jeden z postów traktuje o kładzeniu OSB na piance poliuretanowej. Dlaczego więc nie może być na styropianie? Myślicie że bedzie sie to uginało? Czy co? Dlaczego nie polecacie? Styropian ten pod wylewki FS100 z 4-5 cm grubości. z prozaicznej przyczyny nie bedzie to trwale przytwierdzone do podloza..a powinno moim zdaniem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 25.03.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Chce to zrobić w pokojach tylko. Na to chciałbym położyć panele jakieś lub wykładzine. W sumie też można przewiercić te płyty przez ten styropian i przykręcić je do stropu wkrętami szybkiego montażu np. co 50 cm. Najwyżej zamiast tego ekstrudowanego może dać ten FS-200 do garaży żeby bylo twardo? Jest tańszy. Wydaje mi sie że ten poliuretan na pewno nie ma mniejszego stopnia ugięcia od FS-100 przy grubości 5 cm. A na korzyść styropianu przemawia cała powierzchnia styku strop-styropian-płyta. Dając pianke pasmami, bo zawsze jakaś wolna przestrzeń sie nie wypełni - nie ma styku całą powierzchnią. Także jeśli chodzi o ugięcia myśle, że na styropianie nie będą ugięcia wiele większe niż na piance. Do tego przesmarować powierzchnie styropu klejem do styropianu żeby wypełnić pustki styropian-płyta i wyrównać ją jeszcze. Na świeży klej ladnie położyć płyte i skleić je ze sobą w póro-wpuście. Jak przeschnie przewiercić i na wkrętach szybkiego montażu poprzykręcać je dodatkowo do stropu np co 50cm. Oczywiście z umiarem żeby leje sie niezrobiły. Z tymi legarami też jest troche roboty, wypoziomować, poprzykręcać do stropu, potem płyty zaś do legarów, podpiankować itp... też trza dać styropian lub wełne między to. Niewiem, naprawde to zły pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 25.03.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Twoje rozwiązanie ma sens w przypadku wypełnienia styropianem przestrzeni między dwiema płaszczyznami. Tu powstają dwa problemy: - powierzchnia stropu nie jest płaszczyzną, musiałbyś tak podklejać styropian aby wypełniając przestrzeń między stropem i styropianem, uzyskać płaszczyznę na jego powierzchni traktowanej jako podkład pod płyty. Jeśli Ci się to uda to jest jeszcze jeden kłopot. - klawiszowanie płyt na łączeniach, problem, który pojawi się z czasem i będzie narastał. Odpowiednie ułożenie paneli na podkładzie może załatwić temat. Twoje rozwiązanie należy do niekonwencjonalnych, stąd duża ostrożność w potwierdzeniu jego trwałości. Przytwierdzanie płyty wkrętami szybkiego montażu, nie załatwi sprawy, co najwyżej zniekształci płaszczyznę podłogi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 25.03.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Tak, styropian na kleju i z dołu na rzadziutki klej żeby wypełnić pory i przestrzenie do stropu i z góry do płyty na gęstrzy już klej. Oczywiście styropian na gorze musi mieć płaszczyzne +/- 2-3mm. Coś sie szlifnie, a coś klej wyrówna. Z tym klawiszowaniem niepomyślałem, faktycznie masz racje. A jakby dać 2 warstwy płyty po 10mm i naprzemian je przesunąć łączeniami między sobą. Robi sie tak z płytami podłogowymi gipsowymi. Też by mogło być. Prawda? Ale wydaje mi sie że tak jak napisałeś Parkixxxxawa, odpowiednie ułożenie paneli w poprzek dłuższych łączeń załatwiło by sprawe podwójnego płytowania. Jak już podwójnie płytować to bez pióra i wpustu, bo taniej, a jak jedna warstwa to płyty obwodowo wpustowo-piórowe i na kleju. Chce płyty KRONOPOL OSB-3 2500*1250. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 25.03.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Myślenie ma przyszłość. Przy podwójnym "płytowaniu" pamiętaj o wzajemnym ich zespoleniu. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 25.03.2010 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Tak, styropian na kleju i z dołu na rzadziutki klej żeby wypełnić pory i przestrzenie do stropu i z góry do płyty na gęstrzy już klej. Oczywiście styropian na gorze musi mieć płaszczyzne +/- 2-3mm. Coś sie szlifnie, a coś klej wyrówna. Z tym klawiszowaniem niepomyślałem, faktycznie masz racje. A jakby dać 2 warstwy płyty po 10mm i naprzemian je przesunąć łączeniami między sobą. Robi sie tak z płytami podłogowymi gipsowymi. Też by mogło być. Prawda? Ale wydaje mi sie że tak jak napisałeś Parkixxxxawa, odpowiednie ułożenie paneli w poprzek dłuższych łączeń załatwiło by sprawe podwójnego płytowania. Jak już podwójnie płytować to bez pióra i wpustu, bo taniej, a jak jedna warstwa to płyty obwodowo wpustowo-piórowe i na kleju. Chce płyty KRONOPOL OSB-3 2500*1250. Bardzo to skomplikowane, klej rzadziutki, klej gęstszy, śruby szybkiego montażu moze sie płyta wygnie a może nie. Kładziesz na stropie. Sprawdź najpierw poziomy stropu. połozysz na surowym stropie styropian nie wypełnisz poduszek powietrznych pod spodem i nie wypoziomujesz.Klej specjalny do styropianu na całej nierównej powierzchni, czyli gęsty i grubo itd. Dużo prościej wykonać podłoże z płyt OSB18- 22mm jedna warstwa ułożona na pasach pianki co 20cm. Metoda prostsza i tańsza. Przede wszystkim podłoga równa jak stół i do płyt można kleić cokolwiek nawet deski 22mm grube i długie. Mocowanie śrubami szybkiego montażu należy zagęścić do 18 sztuk na płytę. Aby nie przeciągać płyty przy dokręcaniu śruby ustalające poziom pozostają aż do utwardzenia się pianki. 50-m2 tą metodą wykonuję sam w ciągu jednego dnia. Przy tym wszystkim nalezy zwrócić szczególną uwagę na wilgotność stropu. Styropian pod 22mm płytą OSB będzie się wykruszał w wyniku mikroruchów podłogi. Więc musi zostać solidnie z dołu i z góry wyklejony. Wszystko to podnosi niepotrzebnie koszt. Przy wilgotnym stropie musisz położyć izolację i dopiero na niej kleić styropian. Warto by wiedzieć jaką wilgotność ma strop. Czy to jest nowy dom czy ma już trochę lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 26.03.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 jarekkur Czy możesz krok po kroku opisać dokładnie i ze szczegółami twoją metode? Bardzo Cię proszę Jakiej grubości stosujesz płyty? jak z tym poziomowaniem sobie radzisz itd...Tą pianke to z puszek dajesz? Dom ma 4 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Volund 03.12.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Witam. Ja nawiązując do tematu chcę was zapytać o poradę. Otóż mam zamiar zrekonstruować drewnianą podłogę w starej chałupie. Dziś w dużej izbie jest tylko klepisko, stara podłoga została zerwana przez byłych lokatorów . I tu moje pytanie - czy dobrym pomysłem jest położenie legarów na klepisku bez betonowej wylewki? Oczywiście zakładam użycie papy do ich zaizolowania. Zależałoby mi na zachowaniu charakteru chałupy, stąd taki plan. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 05.12.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Witam. Ja nawiązując do tematu chcę was zapytać o poradę. Otóż mam zamiar zrekonstruować drewnianą podłogę w starej chałupie. Dziś w dużej izbie jest tylko klepisko, stara podłoga została zerwana przez byłych lokatorów . I tu moje pytanie - czy dobrym pomysłem jest położenie legarów na klepisku bez betonowej wylewki? Oczywiście zakładam użycie papy do ich zaizolowania. Zależałoby mi na zachowaniu charakteru chałupy, stąd taki plan. Pozdrawiam Jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 17.12.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 pewnie ze tak.a jesli masz taka mozliwosc to pod legar podloz np.cegly zasyp to wszystko keramzytem przybij dechy i podloga jak malowana:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts