adamos25 18.04.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 moze ktos z kolegow bi mi doradzi a mianowicie , mam w tej chwili w domu terme elektryczna 80lit i place bardzo duze rachunki za prad i postanowilem sie jej pozbyc , zamiezam kupic terme na gaz i zasilic ja z butli gdyz niemam gazu dociagnietego do domu a mieszkam w domu jednorodzinnym starego budownictwa , i sie zastanawiam jaka taka terma bylaby najlepsza , najbezpieczniejsza i w miare tania ,moze ktps z was cos takiego gdzies widzial lub zakladal prosze o jakies info i doradztwo ,wielkie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.04.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 jak wymienis to bedziesz owszem placic mniej za prad ale placic duzo za butle z gazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.04.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 nawet więcej niż za prąd. Lepiej załóz sobie licznik dwutaryfowy i:1. pierz w nizszej taryfie2. grzej wodę w niższej taryfie. Rachunki powinny spaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokowal2 18.04.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Nie będziesz miał wielkich oszczędności. Licząc cenę gazu po 2 zł za litr, cena 1kWh wychodzi około 29 gr. Biorąc pod uwagę sprawność termy (strata kominowa) cena będzie jeszcze wyższa. Wliczając jeszcze koszty instalacji i zakupu gazu, to moim zdaniem się nie opłaca. Jeżeli zużywasz dużo c.w.u to brałbym pod uwagę kocioł c.o stałopalny z podajnikiem tłokowym lub ślimakowym. Cena 1 kWh energii z węgla o kaloryczności 25 MJ/kg przy cenie 700 zł/tona, wynosi 10 gr/kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamos25 19.04.2009 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 zgodze sie z wami w tej chwili place duzo i mam licznik dwutaryfowy a nadal woda zimna jak potrzebna , bo tarycha jest od przykladowo 15-17 i nastepna od 22-4 wiec rano jest ok. ale wieczorem problem , i jeszcze jedno ja mieszkam na gorze a tescie na dole zaczym woda doleci z boliera do miojej lazienki to mija chwilka bo bolier jest w piwnicy kolo centralnego ogrzewania dlatego tez pomyslalem o takim czym co pisalem , butla z gazem kodztuje w granicach 40zl i uwazam ze jendna powinna smialo wystarczyc tak jak dla mnie rodzina 3 osobowa a za swiatlo place w granicach 800zl wiec nie jest to malo i stwierdzilem ze najwiecej z tego wszystkiego ciagnie bolier a najbardziej mnie wnerwia ze niema na tyle cieplej wody wtedy kiedy najbardziej potrzebna , ja patrzylem pogladowo nawet na allegro na termy to mysle ze za 1000zl bez problemu kupie a instalacja nie jest zabardzo skaplikowana , potrzebne mi tylko jakies wskazowki i porady wasze jak ktos z was cos takiego montowal i zna sie na termach zebym gafy niezrobil przy zakupie ,dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.04.2009 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 zgodze sie z wami w tej chwili place duzo i mam licznik dwutaryfowy a nadal woda zimna jak potrzebna , bo tarycha jest od przykladowo 15-17 i nastepna od 22-4 wiec rano jest ok. ale wieczorem problem , i jeszcze jedno ja mieszkam na gorze a tescie na dole zaczym woda doleci z boliera do miojej lazienki to mija chwilka bo bolier jest w piwnicy kolo centralnego ogrzewania dlatego tez pomyslalem o takim czym co pisalem , butla z gazem kodztuje w granicach 40zl i uwazam ze jendna powinna smialo wystarczyc tak jak dla mnie rodzina 3 osobowa a za swiatlo place w granicach 800zl wiec nie jest to malo i stwierdzilem ze najwiecej z tego wszystkiego ciagnie bolier a najbardziej mnie wnerwia ze niema na tyle cieplej wody wtedy kiedy najbardziej potrzebna , ja patrzylem pogladowo nawet na allegro na termy to mysle ze za 1000zl bez problemu kupie a instalacja nie jest zabardzo skaplikowana , potrzebne mi tylko jakies wskazowki i porady wasze jak ktos z was cos takiego montowal i zna sie na termach zebym gafy niezrobil przy zakupie ,dzieki To załóż sobie drugi boiler u góry. Dużo mniej wydasz na instalację. Gazem z butli 11kg nie będziesz miał taniej, tylko drożej i bardziej kłopotliwie. Jedyny plus, że ciepłą wodę będziesz miał szybciej, bo terma gazowa może mieć większą moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamos25 21.04.2009 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 planuje to zrobic narazie tak a mianowicie u siebie zalozyc terme gazzowa zasilana z butli gazowej i to wyprobowac a terme elektryczna zostawic narazie tak jak jest ,poprostu chce zrobic dwa niezalezne obwody wody cieplej i to dokladnie wyprobowac dlateho prosze was o pomoc przy wyboze dobrej i taniej termy gazowej / moze jakies linki / dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.04.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 planuje to zrobic narazie tak a mianowicie u siebie zalozyc terme gazzowa zasilana z butli gazowej i to wyprobowac a terme elektryczna zostawic narazie tak jak jest ,poprostu chce zrobic dwa niezalezne obwody wody cieplej i to dokladnie wyprobowac dlateho prosze was o pomoc przy wyboze dobrej i taniej termy gazowej / moze jakies linki / dzieki Nie bardzo rozumiem. W pierwszym poście napisałeś, że to z powodu oszczędności. Po czym wszyscy przekonują ciebie, że gazem z butli nie będzie taniej, a drożej, a ty chcesz coś próbować mimo wszystko. Napisz uczciwie w jakim celu chcesz termę gazową wypróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamos25 21.04.2009 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 w celach oszednosciowych , a co ty bys zrobil placac 800 lub 900 zl ?? widze ze terma elektryczna niezdaje egzaminu wiec szukamn czegosc lepszego i tanszego zalozenie drugiej termy zwiekszy tylko koszt mojej energi wiec niewidze sensu i jestem przekonany ze tylko terma gazowa cos tu zaradzi ale widze ze nikt z was czegos takiego nieprobowal ???trzeba sprobowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokowal2 22.04.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Nie trzeba mieć żeby wiedzieć, wystarczy sprawdzić ile kosztuje energia uzyskiwana z prądu elektrycznego , a ile energia uzyskiwana z gazu LPG. Ale widzę że jesteś zdecydowany i żadne wiarygodne argumenty nic tutaj nie zmienią. Ja bym jeszcze sprawdził czy licznik energi elektrycznej napewno dobrze działa, bo licząc że na c.w.u wydajesz 400zł/miesiąc to daje prawie 1000l ciepłej wody dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokowal2 22.04.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 A jeśli okaże się że licznik dobrze działa, to bym sprawdził dokładnie kto lub co zużywa tą energię, bo może się okazać że zainweswtujesz w gaz a rachunki za prąd wcale nie spadną.Terma elektryczna z grzałką typową o mocy 1,5kW zużywa dziennie (licząc że grzeje 10 godz.) 15kWh energii. Przy cenie 40 gr. za 1kWh daje 6 zł dziennie. A więc nie tu szukałbym przyczyny tak dużych kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.04.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 w celach oszednosciowych , a co ty bys zrobil placac 800 lub 900 zl ?? widze ze terma elektryczna niezdaje egzaminu wiec szukamn czegosc lepszego i tanszego zalozenie drugiej termy zwiekszy tylko koszt mojej energi wiec niewidze sensu i jestem przekonany ze tylko terma gazowa cos tu zaradzi ale widze ze nikt z was czegos takiego nieprobowal ???trzeba sprobowac Pomijając sprawy oczywiste dotyczące różnicy kosztów, w które ty nie wierzysz to jak druga terma zwiększy ci koszt energii elektrycznej zużywanej do grzania wody? Zaczniesz jej więcej zużywać? Zyskasz nawet sporo na zmniejszeniu strat przesyłowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 22.04.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 w celach oszednosciowych , a co ty bys zrobil placac 800 lub 900 zl ?? Ile??? To chyba cały dom tyle zużywa. założę się, że na podgrzewanie wody idzie góra 100 zł. Zobacz wyliczenie dwa piętra wyżej. widze ze terma elektryczna niezdaje egzaminu wiec szukamn czegosc lepszego i tanszego zalozenie drugiej termy zwiekszy tylko koszt mojej energi wiec niewidze sensu i jestem przekonany ze tylko terma gazowa cos tu zaradzi ale widze ze nikt z was czegos takiego nieprobowal ???trzeba sprobowac Najtańszy piec gazowy to ok. 2000 zł, do tego zasobnik. Jak na "próbę" to raczej droga zabawa. A grzanie gazem płynnym tańsze od prądu nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.04.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 no co wy... Przeca gaz jest tani... a prund to drogi jest.... Taka klasyka prawd budowlanych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamos25 30.04.2009 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 a co myslicie o zastosowaniu czegos takiego http://www.allegro.pl/item614559629_ogrzewacz_wody_euroterm_swieczka_na_propan_butan.html bo jeszcze niejestem do konca przekonany ze faktycznie koszty gazu beda wieksze , to wy jestescie fachowcami w tej dziedzinie ja tylko jestem biedny elektryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.05.2009 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Tak jak mądry Tobie doradzał, kup najpierw licznik energii z Allegro za 30-40zł lub z marketów w podobnej cenie w promocji i zmierz gdzie "ucieka" Ci najwiecej prądu . Używam boilera od kilku lat i nie mam gazy, mam dość duzo urządzeń elektrycznych i dodatkowo dogrzewam się prądem w domu jednorodzinnym , 4osobowa rodzina i nigdy jeszcze nie miałem takiego rachunku, nawet w największe mrozy.Daj sobie spokój z gazem i posłuchaj madrzejszych, tak jak ktoś doradza kup odpowiedni boiler do swoich potrzeb i w taryfie dogrzewaj wodę na max. wtedy do wieczora nie będziesz miał problemów z ciepłą wodą, współczesne boilery są dobrze izolowane. Zwróć uwagę na jak najkrótsza drogę do kranów. Rachunki nie powinny Ci dramatycznie wzrosnąć poniewaz mniej będziesz ciagnać z dołu.Zwróć uwagę że nie ma odważnego w doradzeniu zamiany drogiego podgrzewanai na jeszcze drozsze.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamos25 05.05.2009 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 wielkie dzieki wszystkim ktorzy sie wypowiedzieli i zrobie jak piszecie poszukam najpierw uplynnosci tego pradu , i cos z tym zrobie ,dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts