budek835 18.04.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Czy w foliach z ekranem aluminiowym np.Dorken Reflex trzeba stosować szczelinę pomiędzy folią a płytą G-K?Tak przeczytałem w muratorze.Niestety mam taką sytuację,że muszę walczyć o każdy centymetr, gdyż mam niskie poddasze użytkowe (bez ścianki kolankowej).Czy może zastosować aktywną paroizolację? Co o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.04.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 A co rozumiesz pod słowem "aktywna paroizolacja"? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek835 19.04.2009 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 A co rozumiesz pod słowem "aktywna paroizolacja"? Pozdrawiam. Np. coś takiego : http://www.allegro.pl/item611018801_aktywna_folia_paroizolacja_eurovent_aktiv.html Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.04.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Co to za paroizolacja o Sd=8? Do tego marketingowy bełkot o inteligentnej folii zmieniającej współczynnik Sd?!!! Piszą wręcz, że folia umożliwia przepływ pary wodnej z pomieszczeń poddasza do izolacji cieplnej! No to co to za paroizolacja? Proponuje nie dawać żadnej folii i będzie to samo. Pomieszczenia powinny być wentylowane ale nie przez przegrodę budowlaną bo to nie kanał wentylacyjny!Natomiast folia metalizowana, o której wspomniałeś może nie będzie odbijać promieniowania cieplnego ale dzięki metalicznej powłoce ma większy współczynnik Sd więc warto ją zamontować w pomieszczeniach wilgotnych (łazienka, pralnia, kuchnia). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek835 19.04.2009 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Czyli lepiej kupić dorkena.A co z tą szczeliną?Co jej brak spowoduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek835 19.04.2009 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Jutro kupię dorkena.Nie będę robił szczeliny bo nie mam na nią miejsca.Mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts