Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki pożytek z Internetu? - prośba o opinie

Recommended Posts

Internet jast kopalnią informacji, ale też straszliwym "zjadaczem czasu".

Dla mnie jednak na obecnym etepie tj kończenie etapu projektowania i wyboru materiału jest wręcz nieoceniony, a szczególnie Forum. Znalazłem tu wiele odpowiedzi na maje problemy. Dzięki za to Redakcji i forumowiczom.

Marian

Zamierzam w tym roku budowac dom a w budownictwie jestem "tak zielony,że aż blady".Zacząłem od intensywnego kursu - prasa i internet.Ten ostatni pomógł mi szcególnie, zwłaszcza forum, gdzie nie prowadzi sie dyskusji akademickich ale prosi o konkretne porady. To, że czasami dotyczą elementarza budowlanego, wcale mi nie przeszkadza. Wszak kto pyta nie błądzi.Tak trzymać!.

W normalnych warunkach internet byłby jedynie dla rozrywki i ewentualnych porównań(jak ktoś budował), ale u nas jest kopalnią

wiedzy (pełni funkcje edukacyjną). Budując dom trzeba się znać na każdej dziedzinie, a to bez internetu wydaje się bardzo trudne, jeżeli możliwe. Nawet jeżeli nie znajdzie się odpowiedzi to przynajmniej określi się kierunek poszukiwań. Bo niestety zawsze trzeba wiedzieć lepiej niż "fachowiec". Stąd popularność Muratora i Forum.

Nikt przecież nie lubi jak mu się wciska kit.

:grin::grin::grin::grin:

Szanowny Panie Redaktorze.

TO PRZEZ Pana Panie Redaktorze i Pana Forum internetowe:

- spać w nocy nie mogę bo się loguję do Forum

- czas spędzam przed monitorem

- zdobywam wiedzę o budownictwie

- poznaję sympatycznych ludzi

- nabywam chęć na budowę domu

- uczę się dyplomacji i ostrożności w wyrażaniu poglądów

- eliminuję i obalam mity i legendy

- czytam swoje publikacje

Internet to kopalnia wiedzy, kontaktów - nie ma przed nim ucieczki. Będzie się rozwijał

Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów.

czekam na czasy kiedy przez internet będzie można:

- uzyskać zgodę na budowę,

- zaprojektować dom,

- wykonać go,

- odebrać,

- zrobić tyciąc innych rzeczy

Dla kogoś kto spędza przeciętnie 10 - 12 godzin w pracy to jest to narzędzie, które w ogóle umożliwia budowanie. W powiązaniu z telefonem pozwala załatwić prawie wszystko:

Wykonawców rekrutuje się od ludzi z lokalnych grup budujących (np. wielkopolska), tam też zbiera się doświadczenia.

Adresy hurtowni i opisy materiałów można odnaleźć dosyć szybko.

W niektórych wypadkach można nawet kupić. Nie wspomnę o zbawiennej możliwości przelewania pieniędzy za materiały za pomocą bankowości elektronicznej.

Chciałbym jeszcze aby hurtownie trochę mocniej zainwestowały w Internet. Sądzę, że szybko byłoby to docenione i przełożyło się na ich konkurencyjność.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: loniu dnia 2003-01-31 13:52 ]

• 3 weeks później...
Wiele prac wykonywałem sam, wychodząc z założenia, że wszystko (prawie) robią ludzie. Musiałem się czasami nieźle "nakombinować" żeby coś, co wykonam miało jak najmniej wad. Przeglądałem wiele pism lub poradników - dzisiaj oprócz tego jest Internet- skarbnica wiedzy, miejsce pogawędek i wymiany informacji, pomocy w rozwiązywaniu swoich problemów. Nie wyobrażam sobie spokojnego i ciekawego funkcjonowania bez Internetu, a przede wszystkim komputera. Nawet kształt sztachet ogrodzenia wyliczyłem sobie przy pomocy komputera. Szkoda, że czas tak szybko ucieka i brakuje go na wykorzystanie potężnej wiedzy zawartej na stronach internetowych. A "kasy" też dużo ucieka bo, póki co, buszowanie po Internecie nie jest tanie...Pozdrawiam Tad

Bez internetu nie wyobrażam sobie jak możnaby zebrać wiadomości, porady, ceny materiałów, technologie, projekty.

Zaczęło się od szukania projektu, potem ceny itd. Oczywiście internet to nie tylko forum ale wiele stron o których była już mowa. Tak naprawdę w dzisiejszych czasach bez dostępu do internetu człowiek traci bardzo wiele cennych informacji.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

INTERNET = ( LUDZIE + DOŚWIADCZENIE ) X UZALEŻNIENIE z odrobiną szaleństwa.

Skutek:

Gdy rano wpada do swego biura

wygląda niczym "szalona" kura

i takie słowa w swym zagajniku

rzuca podwładnej przy jej stoliku:

"maluj me lica, włóż w to ciut duszy,

bo mi na dwa dni to starczyć musi".

Po czym do lustra w stercie rupieci

zawoła: "ja tu na świecie

ta najpiękniejsza! Ja cud natury!".

Ponownie zadrze swój nos do góry,

poprawi kieckę, kawę wypije,

dopali peta - bo raz się żyje,

interesantów odprawi w słowy:

"wynoś się teraz, nie mam dziś głowy,

bo INTERNETEM zająć się muszę!"

A tu... przeżywa istne katusze:

wojny, wywiady, psycholog radzi,

tam horoskopy.Tu nie zawadzi

zajrzeć na stronę. Niech FORUM żyje!!

Znów na budowie Ktoś nosem ryje.

Ten - nie ma działki, Tamten - pieniędzy.

On chciałby kredyt, lecz żyje w nędzy.

Ten - Dyletantem, Tamten - Cynikiem.

Jest też Anonim razem z Krytykiem.

Jeden Fachowcem, a Ktoś Magikiem

i Teoretyk w boju z Praktykiem.

Jest Autorytet, jest Naukowiec,

Jest Mały Wielki i jest Pechowiec.

To znów Filozof zaplącze w sieci...

Oooo?! Nowy wątek! Psy, koty dzieci...

Co?! Jakaś przerwa? Nie! Koniec pracy.

Szybko do domu pędzą Rodacy,

bo tam czekają dalsze zmagania,

nowe rozterki, troski, żądania,

bajki, legendy, PRAWDY i mity

i bądź tu człeku tą wiedzą syty.

A wszyscy służą RADĄ, POMOCĄ.

W biurze i w domu. I DNIEM i NOCĄ....

Podpatrzone

pozdrawiam - Ania

[ Ta wiadomość była edytowana przez: miła dnia 2003-03-09 14:41 ]

W ciągu kiklu miesięcy regularnego uczestnictwa na forum oszczędziłem kilkanaście tysięcy PLN (zakupy i negocjacje grupowe). To chyba wymierny wskaźnik przydatności Internetu.

Dziennik budowy jako pamiętnik a jednocześnie wciągający element odreagowania - taki cierpliwy psychoanalityk, przy którym można odreagować.

O innych zaletach pisali poprzednicy.

Internet wciąga. To nie nowość, ale daje nam inwestorom szczególnie z mniejszych ośrodków na kontakt z szerszą gamą wyrobów niż tylko to co w lokalnej ( często jedynej) hurtowni. Z calą pewnością uniknołem szeregu błędów i zaoszczędziłem sporo pieniędzy. FORUM daje nam mozliwość zadania każdego pytania, nawet takiego, które może wydawać się głupie. Fakt czytania doświadczeń amatorów i ludzi po fachu buduje wiedzę. To nie to samo co rozmowa na temat tego jedynego super rozwiązania z jego dystrybutorem.

Hej!

Dzieki internetowi mam mozliwosc budowania domu! Mieszkam poza granicami kraju i tylko w ten sposob moglam znalezc odpowiedni projekt, adaptujacego architekta, korzystne materialy budowlane i wszelakiego rodzaju ciekawostki dotyczace budowy (lacznie z kredytem dla polakow mieszkajacych poza granicami, co wbrew pozorom wcale nie jest takie latwe). Ja szukam, czytam i analizuje, a po przyjezdzie realizuje albo robi to moj tato (za co juz teraz mu baaaardzo jestem wdzieczna). Pozdrawiam

• 3 years później...
Internet bardzo pomaga w budowaniu.Przekonałam się o tym na własnej skórze.Wszystko ale to na prawdę wszystko sprawdzam i szukam w sieci, począwszy od materiałów budowlanych, wykończeniowych oraz wyposażenia w tym cen, cenników, numerów telefonów,wizualizacji, porad na temat budowy ,dosłownie wszystkiego.