78mysz 20.04.2009 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Nie da rady... Na ten wyraz gęby sąsiedzkiej trzeba sobie ze świecą.. połazić... Adam M. Świecę jaką masz?... Bo wiesz... da się pożyczyć od..sąsiada... Przyleci z nią, bo spać nie będzie mógł! A.M. Hmmmm, patrze na jednego sąsiada, na drugiego i stwierdzam, ze dobrze mieć w domu własną swieczke . Ino dziecię położe to polece jej poszukać i zbadam wynajmowany domek. Przez komin w kuchni mi duło w zimie jak cholera, a ja zwalałam na za niski komin- choc faktycznie niski troche i schowany. Poszukam więc kędy to cieple powietrze uciekało, skoro w kuchni nawiewało. Stawiam na właz strychowy. Resztę kratek wentylacyjnych badałam zapalniczką w zimie i można powiedziec ze działały. Swoją drogą całkiem fajnie matka fizyka wymysiła ten bilans, bo inaczej by sie mogły czarne dziury porobić w chalupie. Z drugiej strony może to jest własnie droga do teleportu, bo jak gdzieś się zapadniemy to może gdzie indziej nas wypluje dla równowagi (nie mowie tu o wpadaniu w anemostat wywiewny a wypadanie w sralonie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.04.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 To wiesz już czemu zapalniczka jednorazowa jest "jednorazowa"... Tylko GROMNICA!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 21.04.2009 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 W typowaniu miejsc nieszczelnych (jeszcze przed wykonaniem testu gromnicznego, bo dziecie nie poszło spac jak planowałam) moją uwagę skupiła wczoraj kotłownia, jako potencjalne żródło ucieczki ciepła. To niepozorne pomieszczenie, oddzielone od częsci mieszkalnej tylko lichymi sklejkopodobnymi drzwiami zrobiło mi mętlik w głowie. Warunki:a- drzwi do kotłowni nieszczelneb- w pomieszczeniu piec podpięty do jednej z kratek kominowych na ścianiec-kratka wentylacyjna w scianie kotłowni-nawiewnik, brrrc-jedna wolna kratka kominowa. Obserwacja: kratki kominowe maja zachowany ciąg w góre-zbadane w zimie.Przez kratke wentylacyjną w scianie piździlo w zimie jak cholera w kierunku-do domuMały wybuch:Zalączenie pieca gazowego powoduje zawsze pyk i łup w drzwi (zakazałam męzowi uszczelniania tych drzwi zebym mogla kontrolować z grubsza kiedy piec się załącza, a to całkiem głośny sygnał).Co z tym zrobić teraz? Czy to chodzi o to, ze najpierw piec robi swoje ssssssssss zanim się załączy i drzwi zrobią łup? Ma większe zapotrzebowanie na powietrze z zewnątrz? wlatuje ono przez kratkę nascienną, a w momencie załączenia pieca włącza się wreszcie ciąg kominowy i nadmiar powietrza wlatujący przez kratke robi to łup? Czy to nie logiczne?o so chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karcio102 21.04.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 A czy ma sens montaż wentylacji mechanicznej ( plus rekuperacja) w domu z bala gdzie raczej nie zapewni się 100% szczelności ścian . Ze względów estetycznych nie planuję dodatkowego ocieplania ścian wewnętrznych czyli będzie goła ściana z bali fi 25 cm. A czy jeśli ściany obłożę folią wiatroizolacyjną plus wełna plus deski(boazeria) to szczelność zostanie zapewniona ? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skvarec 20.06.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 mysle ze ma sens bo sprawnosc wentylacji mechanicznej da swieze powietrze i nastawiona na lekkie nadcisnienie zapewni brak wiania zimnem ze scian do srodka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkaszka 20.06.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 100 % szczelność to utopia, nigdy nie da się tak wyregulować wentylacje aby było cały czas idealnie, dodatkowo ilość powietrza nawiewanego i wywiewanego zmienia się wraz z zabrudzeniem filtrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 21.06.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 dlatego filtry sie wymienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 23.06.2011 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Słynne obrzędy gromniczne Wersja ze świecą nie nadaje się do usuwania niedużych nieszczelności. Wersja z kadzidełkiem to inna para kaloszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts