Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KLOSZ W GÓRĘ CZY W DÓŁ?

aanet

Recommended Posts

Klosz skierowany w dół daje więcej światła, ale punktowo (obszar oświetlony będzie tym większy im wyżej klosz). Sprawdza się przy pracy, do czytania lub oświetlenia stołu.

Klosze skierowane do góry dają subtelniejsze, nastrojowe światło, które odbija się od ścian i sufitów pośrednio oświetlając pomieszczenie.

Zależy co chcesz uzyskać.

Za kilka dni musze załozyc kinkiety na ścianie, a do tej pory nie wiem czy nam kupić z kloszami do góry czy do dołu.

Czym mam sie kierować przy zakupie?

Czy to wogóle jakaś róznica w oświetleniu?

Zwróć uwagę na fakt, że w kloszach skierowanych do góry zbiera się kurz i robactwo (muchy, ćmy).

Ja mam wysoką lampę podłogową z kloszem skierowanym do góry i w/w problem. Już więcej tego błędu nie popełnię.

Za kilka dni musze załozyc kinkiety na ścianie, a do tej pory nie wiem czy nam kupić z kloszami do góry czy do dołu.

Czym mam sie kierować przy zakupie?

Czy to wogóle jakaś róznica w oświetleniu?

Zwróć uwagę na fakt, że w kloszach skierowanych do góry zbiera się kurz i robactwo (muchy, ćmy).

Ja mam wysoką lampę podłogową z kloszem skierowanym do góry i w/w problem. Już więcej tego błędu nie popełnię.

U mnie skierowane w dół i również cmy i muchy,nigdy więcej,dla robali nie ma znaczenia czy w dół czy w górę :D

podoba mi sie ten pierwszy, bo jest bardzo stylowy. Natomiast z punktu widzenia kobiety, ciężko dobrze sie umalować przy takim swietle. Osobiscie wzięłabym ten, który daje najwiecej światła.

A klosz w pokoju dalabym do góry. Tylko dlatego, ze mnie oczy bolą jak długo przebywam w pomieszczeniu gdzie żarówy daja po oczach. :)

Co do oświetlenia lustra to ja bym bardzo chciała takie jak na załączonym obrazku:

http://www.weranda.pl/materialy/2009/04/4891287/big_100.jpg

(chodzi mi o te wiszące reflektorki), ale moim zdaniem ma to sens tylko w wypadku gdy światło pada pod kątem, a nie w dół. No i nie mogę znaleźć takiej lampy, czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć? :lol: