Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

EDILKAMIN THERMOFIRE

PIOTR10L

Recommended Posts

• 10 months później...
  • Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Te bez szamotu miały brudne paleniska. Różne opinie mówią że są warte swojej ceny.

no to wniosłeś świeżość w ten wątek :o ... wszystkie paleniska bez szamotu z PW są usmolone

szukam informacji o tym konkretnym wkładzie , o tej konkretnie budowie odpowiadasz a nawet pewnie nie zadałeś sobie trudu , żeby zobaczyć na jakiej zasadzie to ma działać

Witam

Moze ktoś z Was jest na etapie wyboru wkladu z płaszczem wodnym.

Własnie zamawiam razem z Wojtkiem R kominek edelkamin thermofire:

http://www.kominki.edilkamin.pl/thermofire-plaski-otwierany-na-bok-p-11.html

dzieki temu ze zamawiamy 2 szt otrzymalismy u przedstawiciela edelkamin dodatkowy rabat 500zł (czyli za 6500zł brutto, transport gratis, gwarancja))

jak znajdzie się więcej chetnych otrzymamy zapewne jeszcze większy rabat

polecam ten wkład osobom którym zalezy na czystej szybie, braku smoły wewnątrz wkladu oraz wysokiej sprawności

w tym tygodniu składamy zamówienie

zainteresowani piszcie na priv

pozdro

• 4 months później...
Witam. Wszystkich zainteresowanych kominkiem z płaszczem wodnym bez brudzącej się szyby. Dalszy ciąg rozmowy przeniósł się na forum "kominek a czarna szyba". Forum całkiem spore ale warto poczytać. Wojtek R i Hugo 26 zdecydowali się na zakup innego wkładu polskiego producenta ze względu na obawę że nakładka wodna nie podoła ogrzaniu całego domu. Zdjęcia szyby po pierwszym tygodniu palenia wyglądają zadowalająco. Sam szukam takiego wkładu i chciałbym w końcu powiedzieć kupuje Polskie bo jest naprawdę dobre. Czas pokaże.

Wojtek R i Hugo 26 zdecydowali się na zakup innego wkładu polskiego producenta ze względu na obawę że nakładka wodna nie podoła ogrzaniu całego domu. Zdjęcia szyby po pierwszym tygodniu palenia wyglądają zadowalająco. Sam szukam takiego wkładu i chciałbym w końcu powiedzieć kupuje Polskie bo jest naprawdę dobre. Czas pokaże.

w moim przypadku powód był inny gdzieś w internecie znajdziesz instrukcję użytkowania .... generalnie co jakiś tam czas należałoby odkręcić górną część nasadki , żeby to to wyczyścić , w przypadku mojej wizji zabudowy kominka uznałem to za całkowicie durne rozwiązanie .. chyba , że komuś podoba się rewizja w salonie , żeby wpełznąć w zabudowę i to rozbebeszać .. zbyt dużym jestem na to estetą :)

z tego powodu , gdyż nie znalazłem na owy czas innego rozsądnego rozwiązania miałem już zaliczkowanego spartherma varię h20 , który czyści się od dołu .. do zakupu finalnie nie doszło zresztą nie z mojej winy - podsumowując sprawę nie wdając się w szczegóły sposób sprzedaży bardzo dobrych rozwiązań spartherma w Polsce to niestety dla mnie jeden wielki burdel .. a wynika to z tego , że właściciel tej firmy nie ma świadomości co się tu dzieje ...

... finalnie na horyzoncie pojawiła się westa, którą nabyłem

• 1 year później...
Podbijam temat, czy jest może na forum użytkownik tego kominka? Handlowiec z kominki net stwierdził, że te włoskie cudeńko jest lepsze niż polski lazar. Jedno jest pewne jest droższy, biorąc pod uwagę podejście do klienta właściciela firmy lazar to skłaniam sie ku EDILKAMIN THERMOFIRE.

Dziekuje za odpowiedź, mam jeszcze jedno ważne pytanie, z informacji na forum wynika, iż pod wkład robi sie "fundament", natomiast handlowiec z firmy kominki net twierdzi że oni tego nie robią i wkład przytwierdzają do położonych płytek i do tej pory nie mieli żadnych reklamacji do takiej formy montażu, ja mam wątpliwości czy podłoga utrzyma ten wkład, około 300 kg plus obudowa. z góry dziękuje za wszelkie opinie i rady.

Lazar westa ma niezyt dobrą opinię ze względu na wermikulit którym wyłożone jest palnisko (pęką) i podejście producenta do tego tematu (zlewa)

Co chcesz grzać tym kominkiem? Bo Westa to jest pełny plaszcz wodny a Edilkamin to zdaje się tylko nasadka o niezbyt wielkiej mocy. Odpowiednikiem Edilkamina nie jest Westa tylko Silesia + nasadka wodna. W silesi z kolei są szamoty które, w odróznieniu od wermikulitów z Westy, nie pękają.

Czytałam wątek o weście-dlatego mam wątpliwości chciałabym grzać centralne plus ciepłą wodę, teraz czekam na ofertę handlową ze szczegółami, hydraulik z firmy kominki net proponował mi bufor na 800 litrów, mój zasobnik ma 150 litrów i spokojnie na moje potrzeby to wystarczy, nie wchodzi w grę wyrzucenie nowego zasobnika i kupno nastepnego za ponad 6000 zł no i oczywiście nasłuchałam się że najlepszy to spartherm, ameryki nie odkrył ale na mercedesa za 16 000 zł mnie nie stać!

Czytałam wątek o weście-dlatego mam wątpliwości chciałabym grzać centralne plus ciepłą wodę, teraz czekam na ofertę handlową ze szczegółami, hydraulik z firmy kominki net proponował mi bufor na 800 litrów, mój zasobnik ma 150 litrów i spokojnie na moje potrzeby to wystarczy, nie wchodzi w grę wyrzucenie nowego zasobnika i kupno nastepnego za ponad 6000 zł no i oczywiście nasłuchałam się że najlepszy to spartherm, ameryki nie odkrył ale na mercedesa za 16 000 zł mnie nie stać!

Mercedes to raczej Brunner za 20.000 . Spartherm to zaledwie VW :(

:rolleyes:

Witam.

Marynianka - albo źle zrozumiałaś o tym buforze albo Pan nie potrafił to dobrze wytłumaczyć.

Twój zbiornik wody użytkowej to nie bufor. I tak w skrócie służy czemu innemu. Bufor plus dobre palenisko to trochę inna filozofia i punk widzenia w temacie grzania kominkiem czy innym piecem na paliwo stałe (głównie). To komfort, bezobsługowe użytkowanie kominka (niemal) widok ognia w miejsce: wiecznej bieganiny po drewno, "mania" dosyć kominka po 2-3 zimach i wiecznie zasmolonej szyby.

Oczywiście zaraz przylezie tu Kbab (taki jeden Forumowicz) i zacznie swoje ... ale jak to się mówi - wyjątki potwierdzają tylko regułę ... ;)

Pozdrawiam.

Witam.

I tak w skrócie służy czemu innemu. Bufor plus dobre palenisko to trochę inna filozofia i punk widzenia w temacie grzania kominkiem czy innym piecem na paliwo stałe (głównie).

To komfort,

Ok, zrozumiałe bo bufor to długie i ciągłe oddawanie ciepła = w miarę stała temperatura w domu przez całą dobę.

bezobsługowe użytkowanie kominka (niemal)

Tu proszę o rozwinięcie myśli bo to jakoś nie pasuje. kto w takim razie pali w kominku?

widok ognia

Tu tez Ok bo pali się mocno.

w miejsce: wiecznej bieganiny po drewno,

A tego to już nie rozumiem, dlaczego nie grzejąc bufora i jak to piszecie wędząc powoli, beztlenowo drewno zużyjemy go więcej?

"mania" dosyć kominka po 2-3 zimach i wiecznie zasmolonej szyby.

A bez bufora nie da rady mieć czystej szyby? Trzeba zniechęcać się do kominka? A Ogrzewanie podłogowe nie wystarczy jako akumulator ciepła?

Mam smolucha, szarawą szybę, ale mam podłogówkę która po spaleniu (nie uwędzeniu) porcji drewna i po jej wygrzaniu spokojnie dogrzewa przez kilka godzin dom.