Jaca71 10.01.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Moim zdaniem sterownik może zawsze diabeł strzelić, wtedy pompy staną i... pasuje mieć przynajmniej chłodnice, lepiej dodatkowo układ otwarty z naczyniem wzbiorczym. Jednak kominek stoi w salonie gdzie praktycznie zawsze kręcą się ludzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynianka 10.01.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 mam podobne wrażenie, dlatego wolałabym mieć kilka zabezpieczeń a nie jedno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 11.01.2012 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Trochę odbiegnę może od tematu ale mam kolejną wątpliwość. Czy kominki te można bezpośrednio podłączyć do instalacji (z zabezpieczeniem) bez wymiennika? Zaproponowano mi jako zabezpieczenie tylko zasilacz UPS. Wkład kominkowy wodny bez chłodnicy to szukanie wrażeń , w Romotop nawet małe bloki wodne http://www.kafle-kominki.pl/wklad_kominkowy_dynamic050.htm jest zabezpieczany w ten sposób pomimo że można wyłączyć grzanie wody przekierowując drogę płomienia . Wkłady oraz ten blok wodny są opracowane do BEZPOŚREDNIEGO podłączenia do zamkniętych układów c.o. , wykonywanie dwu układów otwartego oraz zamkniętego jest zdecydowanie droższe i bardziej kłopotliwe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.01.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 (edytowane) Witam. Jaca - już śpieszę z odpowiedziami na Twoje wątpliwości, bo pytania są ciekawie postawione. 1. Bezobsługowe palenie w kominku - układasz drewno, podpalasz od góry, ustawiasz powietrze bez potrzeby dostarczenia jego nadmiaru i ... wychodzisz na kilka godzin z domu - jak masz automatykę sterującą przepustnicą powietrza to nie musisz się śpieszyć nawet żeby wrócić na czas i zamknąć paleniska. Automatyka jedynej rzeczy którą za Ciebie nie zrobi to nie dołoży ponownie drewna. Włożysz jednorazowo ok. 10 kg drewna - masz z tego około 35kWh - policz jakie jest zapotrzebowanie Twojego domu na ciepło. W tym samym czasie żeby uzyskać podobne wyniki palenia (energetyczne) musisz siedzieć niestety przy kominku i dokładać 3-4 razy, czyli masz już odpowiedź na kolejne pytanie. 2. Czemu wędząc drewno zużyjemy go więcej? No to już wygogluj sobie w jaki sposób zachodzi reakcja spalania przy odpowiedniej ilości tlenu i jego niedoborze - w skrócie i nie wdając się w szczegóły (chemii nie lubię, choć czasem muszę ... ) efektem jest około połowa energii z tej samej ilości drewna plus tlenek zamiast dwutlenku węgla. 3. Bez bufora jak najbardziej da się mieć czystą szybę. Tylko trochę szkoda ogrzewać podwórko przez komin zamiast domu ... na to pytanie odpowiadają ogółem wszystkie moje odpowiedzi. 4. Ogrzewanie podłogowe jest świetnym akumulatorem ciepła - tyle że nie możesz tam władować więcej niż 55 stopni ... a dla wody w kominku to temperatura minimalna zaledwie ... 5. Ciężko kogoś, kto już użytkuje smolucha i jest z niego zadowolony przekonać że jest coś lepszego, więc użyję następującego argumentu - jesteś zadowolony ale zużywasz powiedzmy x drewna. Jak byś miał bufor i dobre palenisko to zużywał byś x/3 drewna mając dużo większą ilość ciepła do wykorzystania (w dowolny sposób - czy to w postaci wody użytkowej czy też w postaci medium grzewczego). Twój poziom zadowolenia byłby taki sam jaki posiadasz teraz ... bo nie wiedziałbyś jak się pali w "smoluchu". Jeżeli niejasno piszę to poszperaj na FM - jest kilka wątków gdzie są też fajne zdjęcia (Margod zamieszczał na ten przykład). No jeszcze jedno - nikogo nie chcę przekonywać. Po prostu informuję o pewnych możliwościach. Pozdrawiam. Edytowane 11 Stycznia 2012 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaca71 11.01.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 (edytowane) Forest trochę przetrawię te informacje i się ustosunkuję, bo nie do końca pokrywają się z moimi obserwacjami Ale najprawdopodobniej winna "złym doświadczeniom" jest tegoroczna zima a właściwie jej brak. Obecna pogoda prawdopodobnie potęguje moje zadowolenie ze smolucha. Poranne szybkie palenie koło 6kg drewna wystarcza na naładowanie podłogi i rozgrzanie kaloryferów. Drewno spala się w miarę poprawnie bo suche i powietrze nie jest tłumione bo zapotrzebowanie domu jest wystarczające. Po 18 manewr jest powtarzany i... szyba czysta, ogień ładny, klient zadowolony. Ale faktycznie nie wiem jak układ zachowa się przy silnych mrozach kiedy potrzebne będą stałe nieduże ilości ciepła - wtedy kominek będzie szedł z przytłumionym tlenem. Edytowane 11 Stycznia 2012 przez Jaca71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 11.01.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Ze swojej strony dodam tyle: jak ktoś nie ma pojęcia jak działa i po co stosuje się zbiornik buforowy to lepiej, aby go nie stosował. Może okazać się, iż narobi się więcej szkód niż pożytku. Właśnie walczę ze spapraną instalacją wkład + bufor + podłogówka. Varia 1V h2O XXL nie potrafi zagrzać marnych 200m2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 11.01.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Pomysły Panów Hydraulików bywają czasami szokujące.. Ile kW odda do wody Varia 1Vh2o XXL ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.01.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Pomysły Panów Hydraulików bywają czasami szokujące.. Ile kW odda do wody Varia 1Vh2o XXL ? Tyle ile dostarczy jej drewno, minus 8, 65 %... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.01.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 (edytowane) Witam. Jaca - napisz więcej co masz. Masz zawór mieszający na powrocie? Mieszacze przy podłogówce? W czym palisz (nazwa smolucha) i czym palisz? Czy potrafisz skontrolować temperaturę spalin jaka do komina wchodzi? Czy współpracuje to z drugim kotłem i w jaki sposób? Czy to układ otwarty czy zamknięty? Jak temperatura jest w salonie a jaka w reszcie domu? Czy zapewnia też wodę użytkową? Jak często musiałbyś czyścić szybę zęby widzieć ładnie ogień? Od kiedy jesteś użytkownikiem. Itd (nie mylić z "interkolerturbodizel" ) Pozdrawiam. PS. Eniu - zbyt technicznym językiem mówisz ... i bardzo zawile ... Edytowane 11 Stycznia 2012 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.01.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 To było do M. Mówisz że za trudne ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.01.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Witam.Się połapie ?I co wtedy ?Kto będzie "romki" upychał ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 11.01.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Witam. Jaca - napisz więcej co masz. Masz zawór mieszający na powrocie? Mieszacze przy podłogówce? W czym palisz (nazwa smolucha) i czym palisz? Czy potrafisz skontrolować temperaturę spalin jaka do komina wchodzi? Czy współpracuje to z drugim kotłem i w jaki sposób? Czy to układ otwarty czy zamknięty? Jak temperatura jest w salonie a jaka w reszcie domu? Czy zapewnia też wodę użytkową? Jak często musiałbyś czyścić szybę zęby widzieć ładnie ogień? Od kiedy jesteś użytkownikiem.. Przecież dostałeś zupełnie wyczerpujący opis - 2 x6 kg drewna / 24h. Nawet jak dom ma 80m^2 i nie robi CWU to wynik rewelacyjny. Oceniam to z pozycji właściciela 1000l bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 12.01.2012 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 (edytowane) Tyle ile dostarczy jej drewno, minus 8, 65 %... Fajne minus 8, 65% .... : Sprawność 91.35% i wszystko przekazywane wodzie Na szybie takiego wkładu powinno być ostrzeżenie "DOTKNIECIE SZYBY GROZI ODMROŻENIEM ":rotfl: Edytowane 12 Stycznia 2012 przez M***ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 12.01.2012 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 (edytowane) Tyle ile dostarczy jej drewno, minus 8, 65 %... Kłamiesz Eniu Edytowane 12 Stycznia 2012 przez M***ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.01.2012 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Wiedziałem że za trudne. Żebyś miał jeszcze większymętlik w głowie - w zależności od rodzaju przeszklenia: 8,65 % - 12,50 % - 16,35 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 12.01.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Pomysły Panów Hydraulików bywają czasami szokujące.. Ile kW odda do wody Varia 1Vh2o XXL ? Tu są wszystkie dane, nawet live stream pracującego wkładu wraz z pomiarem mocy i wydajności cieplnej: http://www.kominki-godzic.pl/oferta.htm?id1=&id2=81&pm=46 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 12.01.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 (edytowane) Witam. Przecież dostałeś zupełnie wyczerpujący opis Ja nie chciałem opisu zużycia drewna ... tylko opis palenia w kominku ... Co ma bufor do np. temperatury w salonie powodowanej tylko promieniowaniem szyby wkładu kominkowego oraz ciepłem jakie oddaje jeszcze taki kominek z obudowy? Pozdrawiam. Edytowane 12 Stycznia 2012 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 12.01.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Co ma bufor do np. temperatury w salonie powodowanej tylko promieniowaniem szyby wkładu kominkowego oraz ciepłem jakie oddaje jeszcze taki kominek z obudowy? Pozdrawiam. Zależy z czego zbudowany jest dom jak z pumeksu to co nie zrobisz i tak sauna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 12.01.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Tu są wszystkie dane, nawet live stream pracującego wkładu wraz z pomiarem mocy i wydajności cieplnej: [/url] To jest rzeczowa odpowiedź na zadane pytanie , każdy wkład wodny część ciepła oddaje poprzez promieniowanie szyby + czopuch w części bez wody , podział emisji ciepła jest bardzo istotny w planowaniu "części wodnej " całego efektu grzewczego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 13.01.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 jeśli to taka sama konstrukcja jak lazar silesia z nakładką wodną ( a tak wygląda jak kolejna kopia brunnera) to nie ma z tym problemu. chyba nie wiesz ja kto jest zrobione ..... poniżej wycinek z instrukcji , ja z tego powodu zrezygnowałem z tego kominka, niby jak chcesz to wykonać ( właz jak do czołgu chcesz zrobić w zabudowie ? ) W instrukcji jest to opisane jako nadzwyczajne czyszczenie .... drążyłem temat i któryś sprzedawca lub importer wprost powiedział ,ze raz na rok lub 1.5 trzeba to wyczyścić np. w Sparthermie można to zrobić od dołu przez palenisko Kominkowcy często wytykają , że nikt nie zostawia rewizji na odprowadzeniu z czopucha do komina bo zarosnie rura 200mmm a te kanały ile mają .. http://img717.imageshack.us/img717/4641/20015012.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts