arkadius 19.04.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Witam. Posiadam płytę indukcyjną Mastercook ID 64s. Gdy używam dwóch pól jest wszystko ok ale przy włączonym trzecim zaczyna płyta grzać z takimi przerwami pare sekund grzeje i na pare przestaje, grzeje-przestaje i tak cały czas. Czy u Was też tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 19.04.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Moja ceramiczna Bosh'a też tak pracuje. Tak ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 19.04.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Masz podłączoną na 3 fazy, czy do jednej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 19.04.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Masz podłączoną na 3 fazy, czy do jednej? Nie wiem, czy pytanie do mnie, ale zapytam. A jak powinno być podłączone? U mnie podłączał elektryk z uprawieniami, robił mi całą instalację w domu, naprawdę jest dobry. Czy może płyta być źle podłączona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 19.04.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Nam sprzedawca tłumaczył, że "gorsze" płyty tak czesto mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 19.04.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Przeczytałam w instrukcji, ze tak ma być. Po prostu grzałka włącza się i wyłącza, pole grzewcze nie "świeci" przez cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 19.04.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Nam sprzedawca tłumaczył, że "gorsze" płyty tak czesto mają Gorsze? Ja mam taką płytę Bosha: http://www.123agd.pl/Produkty/Bosch/Plyta-ceramiczna-PKN-675T01_2409.html Chyba nie jest jakaś najgorsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 19.04.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Masz podłączoną na 3 fazy, czy do jednej? Nie wiem, czy pytanie do mnie, ale zapytam. A jak powinno być podłączone? U mnie podłączał elektryk z uprawieniami, robił mi całą instalację w domu, naprawdę jest dobry. Czy może płyta być źle podłączona? Elektryk podłączał do instalacji prawidłowo, ale jaką masz instalację do kuchni? Jak masz jednofazową, to nie wykorzystasz pełnych możliwości i mocy i elektryk nic nie pomoże jeżeli nie zamówisz przeróbki instalacji i być może przyłącza. Normalna kuchnia indukcyjna przy pracy na małej mocy włącza się i wyłącza. Tak samo, jak np mikrofala. Na pełnej mocy działa ciągle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 20.04.2009 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Masz podłączoną na 3 fazy, czy do jednej? Nie wiem, czy pytanie do mnie, ale zapytam. A jak powinno być podłączone? U mnie podłączał elektryk z uprawieniami, robił mi całą instalację w domu, naprawdę jest dobry. Czy może płyta być źle podłączona? Elektryk podłączał do instalacji prawidłowo, ale jaką masz instalację do kuchni? Jak masz jednofazową, to nie wykorzystasz pełnych możliwości i mocy i elektryk nic nie pomoże jeżeli nie zamówisz przeróbki instalacji i być może przyłącza. Normalna kuchnia indukcyjna przy pracy na małej mocy włącza się i wyłącza. Tak samo, jak np mikrofala. Na pełnej mocy działa ciągle. Dziękuję. U mnie akurat jest płyta ceramiczna, a nie indukcyjna. I niby tak ma być, ze sie włącza i wyłącza. Czy mimo to może być to spowodowane tym, ze instalacja jest jednofazowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 20.04.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 U mnie akurat jest płyta ceramiczna, a nie indukcyjna. I niby tak ma być, ze sie włącza i wyłącza. Czy mimo to może być to spowodowane tym, ze instalacja jest jednofazowa? Zawsze ta sama kuchnia elektryczna ceramiczna/indukcyjna podłączona do 230V grzeje gorzej od tej samej kuchni podpiętej do 400V (3-fazy). Związane jest to z mocą jaką instalacja może bezpiecznie (dla instalacji) przenieść. W domach w obwodach gniazd jest najczęściej bezpiecznik 16A, a główny to max. 25A. Bezpiecznik 16A ogranicza moc kuchni do 3,7kW. Czyli w danej chwili załączy się tyle pól, że max. moc z kuchni to 3,7kW. W instalacji 400V przy bezpiecznikach 16A masz już 11kW. Nie spotkałem jeszcze kuchni o większych mocach od 10-11kW. To jest kwestia ograniczenia mocy przez samo zasilanie. Inną przyczyną ograniczania mocy może być przegrzewanie się samego wnętrza urządzenia a zwłaszcza zasilacza (regulatora) w kuchniach indukcyjnych. Ale to już są szczegóły konstrukcyjne o których pewnie wiedzą lepsze serwisy albo fabryki składające te urządzenia. Ja bym się tym nie przejmował bardzo. Ma grzać i tyle. Kolega który pytał o podłączenie kuchni przez uprawnionego instalatora miał zapewne na myśli, że laik może się pomylić i albo popsuć kuchnie na amen albo kuchnia będzie pracować tylko na "pół gwizdka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iness650 20.04.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Robertsz Widzę, że te tematy nie są Ci obce dlatego zapytam: Czy w takim razie przy kupnie płyty elektrycznej/indukcyjnej kierować się tym czy można ją podłączyć tylko do 3faz czy do 3faz lub 1? Czy jest technicznie możliwe przeniesienie kabla (nazywają go fazą - domyślam się ze to ta 3 ), który już wystaje ze ściany w całkiem inne miejsce w kuchni? Wybacz za pewnie źle sformułowane wyrażenia ale na elektryce to ja nie bardzo się znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 20.04.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 To jest normalne działanie płyty indukcyjnej. Po prostu oszczędza energię. Poza tym nie wiem czy zauważyliście, ale nie można równocześnie włączyć wszystkich pól na max. To też jest normalna właściwość płyt indukcyjnych. I buczenie też. Mi nic z tych rzeczy nie przeszkadza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 20.04.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 To jest normalne działanie płyty indukcyjnej. Po prostu oszczędza energię. Poza tym nie wiem czy zauważyliście, ale nie można równocześnie włączyć wszystkich pól na max. To też jest normalna właściwość płyt indukcyjnych. I buczenie też. Mi nic z tych rzeczy nie przeszkadza... Nie mam płyty czteropolowej, więc mówię co przeczytałem w instrukcjach takich płyt. Przy podłączeniu do dwóch faz można zwykle włączyć na max dwa różne pola. Przy podłączeniu do jednej tylko jedno. Nie jest to problemem, bo 3,5kW mocy jest potrzebne tylko na początku, do zagotowania, co trwa kilka minut. Moim zdaniem nie ma sensu kupowanie płyt czteropolowych dla posiadaczy jednej fazy. Lepiej kupić np dwupolową. Regulacja mocy pola odbywa się przez załączanie uzwojeń oraz odpowiedni stosunek czasu wyłączenia do czasu włączenia. Nie wiem czy jest też stosowana regulacja prądem płynącym przez cewkę. W jednym przypadku był to problem, kiedy np kuchnia Alaska na mocy 2 gotowała stabilniej niż na 1, bo w tym drugim ustawieniu była z 10 s przerwa, a potem spora moc przez np 5 sekund. Przy pracy na 2 były krótsze przerwy, ale moc podczas pracy też jest mniejsza. To taka wada, ale ta kuchenka koszuje 70 zł, więc nie ma co narzekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 20.04.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 RobertszCzy w takim razie przy kupnie płyty elektrycznej/indukcyjnej kierować się tym czy można ją podłączyć tylko do 3faz czy do 3faz lub 1? Nie spotkałem kuchni z płytami/polami grzejnymi, która byłaby tylko na 230V. Każdą można było podłączyć i na 230V i na 400V. To była jedynie kwestia ustawienia zwory na zaciskach i podłączenia faz w odpowiednie zaciski. Najlepiej spytać przed zakupem w sklepie. Kuchnie na 230V to urządzenia, które mają tylko piekarnik na prąd, lub tylko 2 pola grzejne a reszta jest na gaz. Ale o takich chyba nie rozmawiamy. Czy jest technicznie możliwe przeniesienie kabla (nazywają go fazą - domyślam się ze to ta 3 ), który już wystaje ze ściany w całkiem inne miejsce w kuchni? Nie bardzo wiem co masz na myśli. Zakładam, że masz tzw. siłe (400V - 3 fazy) w domu i odpowiedni zapas mocy (można domówić większą moc => Energetyka wstawi większe bezpieczniki główne). I masz tą siłe podciągniętą już do kuchni i ten obwód elektryczny jest zakończony puszką hermetyczną (ja tak robie) lub gniazdem siłowym. Jeśli tak właśnie masz, to podłączenie i/lub przeniesienie gniazda w inne miejsce kuchni to nie problem. Kabel może iść nawet po wierzchu ściany/płytek o ile Ci nie przeszkadza wizualnie lub może być schowany za szafkami. Ważne, żeby nie był narażony na uszkodzenia, można zastosować specjalne rynienki PCV lub uchwyty kablowe mocowane do ściany kołkami. Jako elektryk spotykam się często z inwestorami, którzy początkowo nie chcą "siły" w kuchni tłumacząc, że mają gaz w budynku. Ale po moim wyjaśnieniu, na czym będzie polegało dołożenie kabla w przyszłości temat się rozwiązuje i zakładam dodatkowy obwód zakończony puszką hermetyczną w kuchni. Docelowo najlepiej kazać wstawić gniazdo i wtyczke 400V, tak aby można było odłączyć urządzenie do naprawy lub remontu kuchni. Wybacz za pewnie źle sformułowane wyrażenia ale na elektryce to ja nie bardzo się znam. Dobrze Ci idzie Oczywiście mogę zostać oskarżony o stronniczość, w końcu jestem elektrykiem. Ale najlepiej podłączenie kuchni elektrycznej i przepływowego ogrzewacza wody (na siłe) zlecić elektrykowi. Raz że podbije gwarancje, dwa sprawdzi stan instalacji i zabezpieczenia, a trzy na 99% nie pomyli się i nie uszkodzi urządzenia lub instalacji o znacznej wartości. O ile spotkanie z jedną fazą kończy się najczęściej wybiciem różnicówki o tyle podłączenie się człowieka pod dwie fazy zawsze kończy się poważnymi konsekwencjami włącznie z zejściem z tego ziemskiego padołu. Buczenie o którym ktoś wspomina to efekt pracy zasilacza/regulatora. Jedni producenci buczą bardziej inni mniej. Idzie się przyzwyczaić. Podobnie jak trzeba się przyzwyczaić do gotowania na prądzie jeśli ktoś korzystał wcześniej z gazu. ******** Moje kuchnie: Miałem gazową, miałem elektryczną z płytami grzejnymi, obecnie mam kuchnie elektryczną indukcyjną. Nie wyobrażam sobie powrotu do gazu tym bardziej że zlikwidowałem licznik gazowy (kolejna oszczędność na opłatach stałych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 20.04.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Nie spotkałem kuchni z płytami/polami grzejnymi, która byłaby tylko na 230V. Każdą można było podłączyć i na 230V i na 400V. To była jedynie kwestia ustawienia zwory na zaciskach i podłączenia faz w odpowiednie zaciski. Moja jest tylko na 230. http://www.ceneo.pl/362052 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 20.04.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Moja jest tylko na 230. http://www.ceneo.pl/362052 Cytat z mojej wcześniejszej wypowiedzi: "Kuchnie na 230V to urządzenia, które mają tylko piekarnik na prąd, lub tylko 2 pola grzejne a reszta jest na gaz. Ale o takich chyba nie rozmawiamy." Masz PŁYTE INDUKCYJNĄ 2 POLOWĄ i dlatego masz na 230V o mocy 3,7kW. Skąd się wzięła taka moc pisałem wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 21.04.2009 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Cytat z mojej wcześniejszej wypowiedzi: "Kuchnie na 230V to urządzenia, które mają tylko piekarnik na prąd, lub tylko 2 pola grzejne a reszta jest na gaz. Ale o takich chyba nie rozmawiamy." Masz PŁYTE INDUKCYJNĄ 2 POLOWĄ i dlatego masz na 230V o mocy 3,7kW. Skąd się wzięła taka moc pisałem wyżej. Upsss. Nie zauważyłem, sorki. Kuchnie 2polowe są niedoceniane. Można je łączyć w moduły i w zależności od potrzeb dokładać koleny moduł np na pole prostokątne, grill itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
splinka 21.04.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 w kuchence indukcyjnej podłączonej do tzw. "siły" nic z opisanych rzeczy nie występuje. Nie wylacza sie i jednoczesnie mozna grzac na 4 polach. Nam elektryk przy projektowaniu instalacji od razu zalecał siłę jesli planujemy indukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 21.04.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Ja mam płytę podłączoną do siły i oba opisane przezemnie zjawiska w niej występują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iness650 21.04.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Czy jest technicznie możliwe przeniesienie kabla (nazywają go fazą - domyślam się ze to ta 3 ), który już wystaje ze ściany w całkiem inne miejsce w kuchni? Nie bardzo wiem co masz na myśli. Zakładam, że masz tzw. siłe (400V - 3 fazy) w domu i odpowiedni zapas mocy (można domówić większą moc => Energetyka wstawi większe bezpieczniki główne). I masz tą siłe podciągniętą już do kuchni i ten obwód elektryczny jest zakończony puszką hermetyczną (ja tak robie) lub gniazdem siłowym. Jeśli tak właśnie masz, to podłączenie i/lub przeniesienie gniazda w inne miejsce kuchni to nie problem. Kabel może iść nawet po wierzchu ściany/płytek o ile Ci nie przeszkadza wizualnie lub może być schowany za szafkami. Ważne, żeby nie był narażony na uszkodzenia, można zastosować specjalne rynienki PCV lub uchwyty kablowe mocowane do ściany kołkami. Docelowo najlepiej kazać wstawić gniazdo i wtyczke 400V, tak aby można było odłączyć urządzenie do naprawy lub remontu kuchni. Pisząc "faza" miałam oczywiście na myśli "siła", a wspominając o kablu ze ściany chodziło mi o ten który ma być podłączony do piekarnika elektrycznego (niezależny od płyty). Wszystko mi się pomieszało Rozumiem, że ów kabel z siłą (czy to do piekarnika czy płyty) można "przedłużyć"/dosztukować i podciągnąć w inne miejsce w kuchni. Jest to dla mnie o tyle ważne, ponieważ mój fachowiec (bez uprawnień) uważa, że on nie zna na to sposobu. Jeśli taka możliwość istnieje zmienię fachowca Dodam, że kuchnia jest w bloku a nie w domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.