robertsz 21.04.2009 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Rozumiem, że ów kabel z siłą (czy to do piekarnika czy płyty) można "przedłużyć"/dosztukować i podciągnąć w inne miejsce w kuchni. TAK, można dosztukować kolejny kawałek kabla, a łączenie odbywa się za pomocą kostki zaciskowej w hermetycznej puszce (jeśli puszka ma być w kuchni). Ten sposób łączenia wymyślili nasi przodkowie i właściwie wszystkie instalacje budowane przez ostatnie 50 lat tak właśnie były łączone (ew. na skrętke w puszce). Mało tego nadal się tak robi. Jest to dla mnie o tyle ważne, ponieważ mój fachowiec (bez uprawnień) uważa, że on nie zna na to sposobu. Jeśli taka możliwość istnieje zmienię fachowca Dodam, że kuchnia jest w bloku a nie w domku. Ten twój elektryk to dziwny gość. Strzelam w ciemno że On jest kafelkarzem lub gipsiarzem i przy okazji "elektrykiem". Nasuwa się podejrzenie, że fachowiec robi Cię w konia lub co gorsza nie wie/nie umie tego zrobić i szuka wymówki, żeby dyskretnie z tego się wycofać. Ten temat trzeba obejrzeć, bo na odległość nic nie wiadomo. Mówisz, że mieszkasz w bloku. Więc jest spora szansa na to, że nie masz uziemienia w mieszkaniu. A bez tego uziemienia będzie Ci ciężko znaleźć fachowca który podpisze się pod tym podłączeniem kuchenki. No i generalnie instalacje 400V są bardzo rzadko spotykane w mieszkaniach w blokach. Moja sugestia, sprowadź innego fachowca, niech rzuci okiem na Twoją kuchnie i powie co o tym sądzi. Jeśli masz już kabel w kuchni i trzeba go jedynie przedłużyć to podłączenie kuchni z podbiciem gwarancji to koszt rzędu 100-300zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewek79 21.04.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Ja też mam siłę. Mam płytę Electrolux, najmniejsze pole włącza się i wyłącza co dwie-trzy sekundy jeśli jest włączona na mniej niż 6. Od 6 w górę nie ma tych przerw. Pozostałe pola się tak nie zachowują. To jest normalne, niska moc na najmniejszym polu wg instrukcji do mojej płyty służy do utrzymania ciepła już przygotowanego posiłku. Pewnie stąd te przerwy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.