braza 19.04.2009 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Od przyszłego tygodnia, w każdy wtorek w szkole mojej córki zaplanowano - bez konsultacji z rodzicami - dodatkowe obowiązkowe lekcje WF w godzinach popołudniowych!!!! Dyrekcja szkoły tłumaczy się zarządzeniem władz odgórnych, wprowadzonym w całej Polsce! Na niespełna dwa miesiące przed końcem roku!!!!Ciekawa jestem, czy wiadomo Wam coś o tej "akcji"??? Czy u Was też coś takiego weszło??? Jeśli tak, jak to jest zorganizowane?? Może wiecie więcej na ten temat, bo ja za diabła nie mogłam się dowiedzieć kto i po jaki gwizdek te dodatkowe obowiązkowe zajęcia wprowadził??? Będę wdzięczna za wszelkie informacje! Przyznaję, że właśnie wyskrobałam zwolnienie z tych zajęć dla swojej latorośli i wcale nie dlatego, że mam taki kaprys, po prostu w dzień, w którym te zajęcia są zaplanowane córka ma płatne zajęcia dodatkowe. Podejrzewam, że wiele dzieci ma popołudnia zaplanowane w podobny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.04.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 oj brazylka, pytasz dlaczego? ano kaleki nam rosną, nie chcą chodzić na zajęcia, przynoszą lewe zwolnienia lekarskie na pół roku i różne takie inne, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 19.04.2009 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 No ja rozumiem, chociaż moje dziecię na szczęście kaleka nie będzie! Mają 5 wf-ów w tygodniu (jeden to basen - obowiązkowy i świetnie), z których to wf-ów jej nie zwalniam no i jeździ konno! Chodzi mi tylko o to, że ktoś tak sobie wymyślił, że po południu dodatkowa obowiązkowa lekcja!! Popołudnie to czas na odrabianie zadań, wypoczynek i ewentualnie zajęcia dodatkowe ( jak ktoś chce, żeby mu się dziecko rozwijało) !! No ja to przynajmniej tak rozumiem!!! Kto wymyślił obowiązek udziału w dodatkowej godzinie WF po normalnych zajęciach lekcyjnych Czy tak jest w całym kraju???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 19.04.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 oj brazylka, pytasz dlaczego? ano kaleki nam rosną, nie chcą chodzić na zajęcia, przynoszą lewe zwolnienia lekarskie na pół roku i różne takie inne, Kalek, które wykręcają się od normalnego WF, nie zbawisz zajęciami dodatkowymi. moja znajoma twierdzi, że w gimnazjum, w którym uczy, młodzież ma totalny zwis pod katem WF, no to co za róznica, czy olewa te lekcje dwa czy trzy razy w tygodniu Dziewczyny mówią, że nie mają stroju i nie ćwiczą - a jak je zmusisz? Braza - jaka to szkoła? Jeśli chodzi o podstawówkę, to nie ma niczego takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 19.04.2009 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 No właśnie podstawówka!!!! A moje zaskoczenie bierze się stąd, że to jest obowiązek!!!! Jak dla mnie przegięcie totalne! Mówisz Stokrotko, że nie ma czegoś takiego?? Do mnie właśnie dotarło, że jakaś Fundacja związana ze zdrowiem (zabij, nie znam nazwy) takie coś zainicjowała podobno w całej Polsce!! A co do zwolnień z WF - robią to namiętnie i robić będą, współczuję tylko tym dzieciakom, bo w niedalekiej przyszłości z kalekich dzieci i nastolatków wyrosną jeszcze większe kaleki dorosłe!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 19.04.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 No nie ma, chyba że nasza szkoła nie podlega pod Ministerstwo Edukacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 19.04.2009 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Nie mam, niestety, aktualnie dokładnych informacji na ten temat, tyle ile dowiedziałam się od córki i na szybkiego od wychowawczyni (która zresztą tez stwierdziła, że wielu ludziom to nie pasuje), ale przestaję mieć wyrzuty sumienia w związku z napisanym zwolnieniem. Jak już nadmieniłam: nauka owszem, ważna rzecz, ale popołudnia są dla dzieci - nieważne, jak je wykorzystują, ale dla nich!! Wprowadzanie, nawet w szczytnym celu, obowiązku drałowania do szkoły jeszcze po południu to dla mnie lekkie nieporozumienie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 19.04.2009 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Nie ma takiego zarządzenia, a w ogóle to nie może się zmieniać siatka godzin w trakcie roku szkolnego. Ale chyba wiem, co jest grane Pewnie szkoła wygrała jakiś unijny projekt i do określonego terminu trzeba te godziny wyrobić, żeby się z nich rozliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 20.04.2009 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Nie ma takiego zarządzenia, a w ogóle to nie może się zmieniać siatka godzin w trakcie roku szkolnego. Ale chyba wiem, co jest grane Pewnie szkoła wygrała jakiś unijny projekt i do określonego terminu trzeba te godziny wyrobić, żeby się z nich rozliczyć Albo ktoś chce na czymś zarobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 20.04.2009 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Jutro może dowiem się więcej na ten temat, narazie część rodziców, z którymi rozmawiałam jest też - mówiąc delikatnie - lekko zdenerwowana Dziękuję za wszystkie wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
divers.3 20.04.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 narod do cwiczen ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 20.04.2009 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 narod do cwiczen ! Popieram!. Do każdego telewizora powinni dołączać dwa piloty, aby można było ćwiczyć na dwie ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 21.04.2009 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 narod do cwiczen ! Popieram!. Do każdego telewizora powinni dołączać dwa piloty, aby można było ćwiczyć na dwie ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 23.04.2009 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Niech przerzucą te godziny do naszej szkoły. Madzia ma tylko 1 godzinę WF-u na sali (do tego 1 basen) i jest z tego powodu nieszczęśliwa. Ale żeby po południu to juz przegięcie jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 25.04.2009 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 No więc wyszło tak, że jakaś tam sobie Fundacja Zdrowia postanowiła uszczęśliwić nasze dzieci na siłę i zafundowała im dodatkowe lekcje WF. Okey, sprawność fizyczna ważna rzecz, jestem absolutnie za, ale lekcje WF, nawet dodatkowe, to powinny się odbywać w ramach planu zajęć lekcyjnych, od popołudni wara!!! Po południu to są zajęcia dodatkowe - organizowane przez szkołę również i również w ramach tzw. SKS-ów. Po pierwszej takowej lekcji, co było do przewidzenia, wnioski sa takie: większość rodziców napisała zwolnienia z dodatkowych lekcji WF, na zajęciach ze średnio 26 ludków w klasie obecnych było 8 - 9 . Mam nadzieję, że szanowna dyrekcja szkoły weźmie to pod uwagę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 27.04.2009 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 mój co prawda nie szkolniak jeszcze, ale jak dla mnie popołudnia już nie dla szkoływ szkole niech ma zajęcia z wf-upo szkole basen, ciągły ruch na powietrzu, inne zajęcia ruchowe wszystko zależy od dziecka, od jego rodziców, wychowaniajeśli jest aktywne, to dodatkowy wf naprawdę dziecku nie jest potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagger 29.04.2009 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 anetina: dokładnie tak,jak dla mnie dodatkowy w-f przydałby się bardziej dla młodzieży w liceach gdzie tej aktywności bardzo często brakuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 06.05.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Dlaczego dzieciaki nie lubią WF -u ? 1. podstawówka bo jest nudny, bo rzucenie piłki z tekstem "to sobie grajcie" chyba nikogo nie satysfakcjonuje. 2. gimnazjum/szkoła srednia bo - patrz punkt 1 bo, szkoły nie sa na to przygotowane (brak sal gimnastycznych,prysznica) lekcja wf-jako 2 lub 3 godzina, a potem taka "sredniej świeżości) osoba musi spedzić jeszcze kilka godzin w szkole. Z dziewczynami jest jeszcze ten ból, ze tipsy połamie, makijaż sobie zniszczy itp itd. - woli być "niedysponowana " 5 razy w tygodniu. A wf popołudniami - ok, ale tylko dla chetnych, natomist ten w ramach "godzin" - obowiazkowy pod rygorem "czapy' i powtarzania klasy. obciach -nie zdać z wf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 06.05.2009 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 No właśnie kolega miał poprawkę z WFu. Mieliśmy nawiedzonego WFiste ,co sobie postawił za punkt honoru zrobić z nas atletów.Nawet skonstruował przyrząd do mierzenia pompek. I co? nie z każdego da się zrobić Schwarzenegera i ja jestem tego dobitnym przykładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 06.05.2009 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 No właśnie kolega miał poprawkę z WFu. Mieliśmy nawiedzonego WFiste ,co sobie postawił za punkt honoru zrobić z nas atletów.Nawet skonstruował przyrząd do mierzenia pompek. I co? nie z każdego da się zrobić Schwarzenegera i ja jestem tego dobitnym przykładem. Tedi, nikt nie mówi o atletach przerost formy nad treścią też jest głupi. Miałam okazje oglądać tzw "lekcje pokazowe", na taki wf - sama bym poszła, ciekawe , niezbyt skomplikowane ćwiczenia, fajne przybory i przyrządy, całość dostosowana do wieku i sprawności dzieciaków - poprostu super. Da się - da - tylko trzeba chcieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts