ROBOD 19.04.2009 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Witam, mam pytanie odnośnie płyt regipsowych. Posiadam pokój w którym obecnie jest stara drewniana boazeria, na podłodze jest terakota dopasowana do boazerii. Pomyślałem o zamontowaniu płyt regipsowych. Nie chcę zmieniać terakoty, więc płyty będą musiały być trochę (kilka cm) odsunięte od ściany. Rozmawiałem z ekipą remontową i oni twierdzą, że płyty trzeba przymocować na klej. Pokój jest dość duży więc może pójść ok. 10 worków kleju (jak nie więcej). Czy tak montuje się płyty czy raczej powinno dawać się je na jakiś stelaż????Kolejna sprawa to czy płyty regipsowe trzeba poszpachlować gładzią przed malowaniem czy można od razu malować? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 19.04.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 plyty maja chyba byc odsuniete od podlogi? nalezy usunac boazerie i dopiero kleic plyty. zaleznie od kszywizn sciany na 1m/kw. plyty nie zuzywa sie wiecej jak 3-5kg kleju. plyty po przyklejeniu nalezy zaspoinowac nie tylko wyszpachlowac gladzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBOD 19.04.2009 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Dzięki za odpowiedź. Płyty mają być odsunięte od ściany a nie od podłogi. Oczywiście boazeria zostanie wcześniej usunięta, ale kafelki na podłodze były kładzione pod boazerie a nie pod ścianę dlatego konieczne jest odsunięcie się też z płytami od ściany. Myślałem, że takie płyty w tym przypadku montuje się na jakimś stelażu, ale skoro piszesz, że wystarczy na klej, to OK Oczywiście szczeliny zostaną zaspoinowane i zostanie tam wklejony "bandaż", ale zastanawia mnie czy trzeba szpachlować gładzią płyty czy można od razu malować, bez gładzi? Słyszałem różne opinie i nie wiem, czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 19.04.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 przykleic normalnie plyty do sciany a na koniec z pasow plyty dokleic cokol przypodlogowy ew. najpierw nakleic na sciany pionowo 10-12cm (co powiedzmy 40-60cm) pasy plyty i dopiero do nich kleic cale plyty. ehh jeszcze jedna zmian. i tak musi byc jakas listwa przypodlogowa bo trzeba zamaskowac 1,5-2cm szczeline dolna plyta podloga (plyt nie mozemy kleic, nawet przykrecac do stelazy gdy podparte sa podloga) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBOD 19.04.2009 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Cokół musiał by być bardzo gruby, ponieważ szczelina między ścianą a boazerią ma pewno z 5cm-jak nie więcej. A jak jest z tym szpachlowaniem? Szpachlować gładzią całą płytę czy od razu malować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBOD 19.04.2009 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Czyli rozumiem, że płyta na dole nie może dotykać podłogi?Pod boazerią znajduje się stara tapeta, którą będzie trzeba zerwać, a potem zagruntować to wszystko i oczywiście dopiero wtedy płyty będą klejone.Ale szpachlować całą płytę czy tylko tam gdzie było "spoinowane". No bo przecież płyta jest już gładka i można by ją od razu pomalować co zmniejszyło by koszta. Niektórzy jednak twierdzą, że płyta musi być przed malowaniem W CAŁOŚCI poszpachlowana gładzią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 19.04.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 tak plyta klejona musi miec szczeline dolna min 1,5cm o gory choc z pol centymetra.wystarczy spoinowanie i szersze pokrycie spoinowania szpachla finiszowa.owszem szpachluje plyty po calosci ale wylacznie masami finiszowymi powierzchnie bardzo wymagajace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBOD 19.04.2009 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Stokrotne dzięki za wyjaśnienie. A tak na marginesie to w jakim celu robi się te przerwy na dole i górze płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 20.04.2009 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 raz, ze w momencie klejenia plyt oparta o podloge zapiera sie i stawia duzy opor (ciezko ja ustawiac, uszkadza sie). zastosowanie podkladek tworzy loze po ktorym mozna plyte swobodnie przesuwac. po przyklejeniu przestrzen za plyta ma wentylacje co umozliwia swobodne schniecie kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.04.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 raz, ze w momencie klejenia plyt oparta o podloge zapiera sie i stawia duzy opor (ciezko ja ustawiac, uszkadza sie). zastosowanie podkladek tworzy loze po ktorym mozna plyte swobodnie przesuwac. po przyklejeniu przestrzen za plyta ma wentylacje co umozliwia swobodne schniecie kleju. Ale te minimum 1,5cm to chyba gruba przesada. Klej i tak wyschnie (jeśli nie to co mieliby powiedzieć klejący styropian do ściany?), a do przesuwania wystarczy jakakolwiek szczelina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viikii 10.06.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 odkopuje stary wątek, ale może ktoś pomoże...czy szczelinę nad (1,5cm) i pod (0,5cm) klejonym do ściany regipsem robi się również kiedy przyklejamy regips nad płytkami (od np. 160cm) do sufitu? chodzi o to, zeby zlicować płytki ze ścianą. Jeżeli robi się szczeliny to czym ja potem zakleić? akrylem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts