wumar 19.04.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Zastanawiam się jaki środek do impregnowania jest w miarę dobry? Czy ma być to impregnat z woskiem? Czy też na bazie środków chemicznych (rozcieńczalników)? Jakie j firmy wybrać? Czy ma byc to bardziej SADOLIN? BONTEX? NOBILES? Czy DREWNOCHRON? Jakie macie w tym zakresie doświadczenia? Ile razy to malować? Czy jeśli zostanie użyty impregnat z woskiem, to czy kolejny raz można uzyć impregnatu bez wosku? Proszę Was o rady....Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 19.04.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Używałem Sadolinu i drewnochronu, ale to taka rzadzizna że trzeba po 5 razy malować i się zniechęciłem, dodatkowo drogo to wychodzi. Teraz robię inaczej: do 5-litrowej bańki wlewam puszkę pokostu lub czystego oleju lnianego, puszkę lakieru alkidowego Hartzlack, barwnik "do smaku" i uzupełniam benzyną ekstrakcyjną. Dwukrotne malowanie załatwia sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdżi1719504772 20.04.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Pomysłowy Dobromir alias Mc Gaiwer,Andrzej Słodowy. Sadolin:Base+Classic(impregnat mat,do nieobrobionego,pracującego drewna) Base+Exstra(lakierobejca-połysk-impregnująca,chroni przed UV). Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 20.04.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 A ta altana to ma spełniac jaką funkcję? składu na narzędzia, czy to bardziej letnia altanka do siedzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wumar 20.04.2009 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 ta altanka będzie składać się z części zamknietej (narzedzia, kosiarka i takie tam ogrodowe szpargały) oraz części otwartej (tylko zadaszonej), by móc posiedzieć w schronieniu przed deszczem naprzykład....tak więc altana z podówjna funkcją.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 20.04.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Zrezygnuj z wosku. 2 razy malowałam i schodzi płatami. Ładnie wyglada po umalowaniu ale po jednym sezonie złazi na całości. Zachwycona za to jestem olejem. Ładnie wsiąka, barwi. Ale malowałam teraz dopiero więc nie wiem jak bedzie po roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 20.04.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Na impregnat bazujący na wosku nadają się tylko niektóre lakiery (też z woskiem). Inaczej po jednym sezonie będzie odpadać płatami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts