PIOTR10L 19.04.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Opis produktu Kominek THERMOFIRE Anta Pianopłaski, otwierany na bok.moc termiczna ze spalania kW 17,4 użytkowa moc termiczna / w tym na wodę kW 14,8 / 9 ogólna sprawność % 85,2 sprawność dla obiegu wodnego % 60,8 optymalne zużycie drewna kg/h 4 pojemność wodna l 55 ciężar kg 290 ogrzewana kubatura (przy prawidl. izolacji budynku) m3 420 maksymalne ciśnienie robocze bar 1,5 Ø ujscie spalin cm 20 CZY WKŁAD O TAKICH PRAMAETRACH MOŻE OGRZAĆ DOM 190 metrów w tym 40 metrów garaż ,dom nowy ,parter i piętro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.04.2009 03:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 to jakbyś się zapytał "ile czerwone samochody palą na 100km" Ja stawiam że nie ogrzeje i moge mieć racje. Teraz myślę że ogrzeje i też mogę mieć rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokowal2 20.04.2009 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Ogrzeje jeśli w najchłodniejszej porze roku będzie się palić min. 15 godz. na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 20.04.2009 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Państwo X mają dom o powierzchni 140m2 i chcą ogrzewać go tylko kominkiem z sekcją wodną (sprawę ciepłej wody użytkowej pomijamy). Dla ich domu potrzebny jest kominek, który dostarczy około 12kW na godzinę (zawsze będziemy tu mówili o mocy nominalnej a nie maksymalnej gdyż dla wielu produktów o słabej sprawności moc nominalna może być równa połowie mocy maksymalnej, ponadto moc maksymalna w kominku występuje tylko przez krótką chwilę w czasie palenia drewna a my mamy ogrzewać dom cały czas !). Dodatkowo pojawia się jeszcze jeden problem : 12kW energii musi zostać dostarczone do centralnego ogrzewania więc wymiennik kominka powinien mieć 100% sprawność a tak nigdy nie będzie, więc konieczna jest korekta mocy nominalnej kominka i przyjmując, że sprawność wymiennika wynosi 80% otrzymujemy moc nominalną wynoszącą 15kW. Załóżmy skrajny przypadek czyli mamy zimę i zapotrzebowanie na ciepło jest bardzo duże. Aby uzyskać w ciągu godziny 15kW energii należy spalić około 5kg drewna (przyjęliśmy, że sprawność kominka wynosi 75% a 1kg drewna dostarcza 4kW energii). Państwo X pracują i wychodzą do pracy przeciętnie na 8-10 godzin dziennie. Aby zapewnić utrzymanie stałej temperatury w czasie ich nieobecności kominek powinien pomieścić 40kg drewna! To drewno trzeba wnieść do czyściutkiego salonu... trzeba je załadować do paleniska w którym jest już popiół... aby było ciepło przez cały dzień trzeba to zrobić rano i wieczorem... Łatwo sobie wyobrazić dwie taczki drewna przejeżdżające przez salon każdego dnia w szczycie sezonu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 20.04.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Jeszcze nie widziałem żeby ktoś taczkami woził drewno do salonu wiec nie koloryzuj. A to czy ogrzeje czy nie to wielka niewiadoma tak jak napisał coulignon. Jeżeli to ma być jedyne źródło ciepła to musisz się liczyć z tym że praktycznie cały czas będziesz musiał w nim palić wiec ktoś będzie musiał być w domu żeby do niego podkładać drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIOTR10L 20.04.2009 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 To ma być piec gazowy kondensacyjny +solary+wkład z płaszczem wodnym(ale jaki) ma być w prostokącie duża komora spalania bez zdobień możeedilkamin thermofirectm maxiflamhajduk wtlaudel exclusivemcz hydro....80 co o nich myślicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 20.04.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Ogrzeje jeśli w najchłodniejszej porze roku będzie się palić min. 15 godz. na dobę. Dobra rada nigdy nie jest zła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 20.04.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 witam!pomijając czy może to zapytam: jak długo ty to wytrzymasz? kiedy powiesz dość ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 20.04.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 wg mnie jeśli masz drugie źródło ciepła , które podtrzyma temp jak was nie ma w największe mrozy to spokojnie starczy , ja mam lechme 15kW grzeje tym 170m2 pow . użytk bez garażu i spokojnie starczy temp wody utrzymuje w granicach 47-52 stopnie do temp zero stopni na zewnątrz spalając między 17 czy 18 a 22-gą 2 kosze drzewa - max 3 i to może co 2 dni , gazowy valliant nawet nie jęknie do następnego wrzucenia w kominek tą metodą w okresie wrzesień 2008 - marzec 2009 zużyłem 8mp drzewa + gazu za 1500 PLN w czym pewnie było z 350 PLN za CWU zimą w -20 jak siedziałem w domu też bez problemu dawał radę teorie o taczkach drzewa są zwyczajnie głupie chyba , że ktoś ma beznadziejnie ocieplony dom bo u mnie spadek temp w domu w ciągu doby jest bardzo mały i jest może wahnięcie o góra 1-2 stopnie, nie chodzi tu o ilość przepalonego drzewa ale o pewną regularność palenia co do syfu w salonie to jakiś mi mam zawsze bardzo czysto , wystarczy porządny wiklinowy kosz a na spodzie gazeta i nic się nie syfi co do czyszczenia popiołu to raz na 3 dni biorę foliowy worek i szufladę z popiołem w kubeł jeśli dla kogoś problemem jest poświęcenie dziennie 20 min na wrzucenie 2-3 koszy drzewa to niech odpuści kominek z PW , pomijając aspekt finansowy , zwyczajnie lubię to robić i potem co jakiś czas zerknąć w ogień ... jak mi się znudzi , nie będzie się chciało valliant zrobi swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIOTR10L 20.04.2009 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 WIEM UŻYTKOWAŁEM KOMINEK Z DGP ,OWSZEM PO POWROCIE Z PRACYZACZYNAŁEM OD ROZPALANIA ,ALE TO NIC TAKIEGO MOŻNA SIĘ PRZYZWYCZIĆ ,LICZĘ ŻE WKŁAD Z PW.BĘDZIE BARDZIEJ WYDAJNY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 20.04.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 WIEM UŻYTKOWAŁEM KOMINEK Z DGP ,OWSZEM PO POWROCIE Z PRACY ZACZYNAŁEM OD ROZPALANIA ,ALE TO NIC TAKIEGO MOŻNA SIĘ PRZYZWYCZIĆ ,LICZĘ ŻE WKŁAD Z PW.BĘDZIE BARDZIEJ WYDAJNY dla mnie DGP to całkowite nieporozumienie , przede wszystkim z uwagi na brud na ścianach , druga sprawa , że mało kto ma DGP doprowadzone wszędzie i co z tego , że bedzie miał ciepło np. w salonie i pokojach obok lub nad jak w łazience lodowania .... pomijaj kwestią podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIOTR10L 20.04.2009 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 tak to prawda ,salon miałem super ciepełko,reszta pokoi tylko świst pompy,więc mam wieksze nadzieje co do płaszcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 20.04.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 tak to prawda ,salon miałem super ciepełko,reszta pokoi tylko świst pompy, więc mam wieksze nadzieje co do płaszcza Pamietaj tylko po sezonie zamówić nowe ruszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts