Galgan 08.04.2002 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2002 Chcę w nowobudowanym domu zastosować rekuperator i dogrzewanie kominkiem z rozprowadzeniem ciepła. Czy można te dwa systemy łączyć ze sobą i gdzie najlepiej wypowadzić rury od jednego i drugiego urządzenia. Pomóżcie. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 09.04.2002 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2002 Galgan, ten temat też mnie pasjonuje. Byłem na targach i rozmawiałem z firmami od ogrzewania i wentylacji. Wniosek: temat bardzo trudny, bo w Polsce mało popularny. Ale podstawa to poszukać doświadczonego projektanta, co jest niezwykle trudne. Zastanawiam się też jak zorganizować automatykę do takiego ogrzewania, że np. wyłączać wentylator kominka, jeżeli w pomieszczeniach zrobi się za gorąco. Też trudna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 09.04.2002 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2002 Ja też myślę o takim rozwiązaniu, więc chętnie poczytam. A co do rozmieszczenia kanałów to myślę, że DGP przy podłodze (ciepłe powietrze wędruje do góry) a wentylacja w sufitach (rekuperator nad poddaszem). Wiem już na pewno, że nie ma przeciwwskazań dla stosowania kominka i rekuperatora łącznie. co do rozmieszczenia kanałów to najlepiej zdać się na sprzedawcę systemu.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 09.04.2002 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2002 Polecam przejrzeć wątek "ogrzewanie nadmuchowe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Galgan 09.04.2002 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2002 Dzięki za zainteresowanie. Co prawda nie rozwiało to moich wątpliwości ale mam nadzieję, że prędzej czy później dotrę do tych informacji. Jeśli jednak ktoś będzie coś wiedział na ten temat to polecam się. Pozdrawiam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 09.04.2002 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2002 No to chcę ostatecznie rozwiać Twoje wątpliwości. Tak jak pisał empi, włączenie rekuperatora do instalacji rozprowadzania ciepłego powietrza z kominka jest możliwe i dopusczane przez producentów. Konieczny jest tylko dobry projekt instalacji i zapewnienie miejsca w pomieszczeniach i stropach do poprowadzenia kanałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts