Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator i kominek

Recommended Posts

Chcę w nowobudowanym domu zastosować rekuperator i dogrzewanie kominkiem z rozprowadzeniem ciepła. Czy można te dwa systemy łączyć ze sobą i gdzie najlepiej wypowadzić rury od jednego i drugiego urządzenia. Pomóżcie. Z góry dziękuję.

Galgan, ten temat też mnie pasjonuje. Byłem na targach i rozmawiałem z firmami od ogrzewania i wentylacji. Wniosek: temat bardzo trudny, bo w Polsce mało popularny. Ale podstawa to poszukać doświadczonego projektanta, co jest niezwykle trudne. Zastanawiam się też jak zorganizować automatykę do takiego ogrzewania, że np. wyłączać wentylator kominka, jeżeli w pomieszczeniach zrobi się za gorąco. Też trudna sprawa.

Ja też myślę o takim rozwiązaniu, więc chętnie poczytam. A co do rozmieszczenia kanałów to myślę, że DGP przy podłodze (ciepłe powietrze wędruje do góry) a wentylacja w sufitach (rekuperator nad poddaszem). Wiem już na pewno, że nie ma przeciwwskazań dla stosowania kominka i rekuperatora łącznie. co do rozmieszczenia kanałów to najlepiej zdać się na sprzedawcę systemu.

Pozdr.

Dzięki za zainteresowanie. Co prawda nie rozwiało to moich wątpliwości ale mam nadzieję, że prędzej czy później dotrę do tych informacji. Jeśli jednak ktoś będzie coś wiedział na ten temat to polecam się. Pozdrawiam !!!

No to chcę ostatecznie rozwiać Twoje wątpliwości. Tak jak pisał empi, włączenie rekuperatora do instalacji rozprowadzania ciepłego powietrza z kominka jest możliwe i dopusczane przez producentów. Konieczny jest tylko dobry projekt instalacji i zapewnienie miejsca w pomieszczeniach i stropach do poprowadzenia kanałów.