hippo 17.11.2003 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Mam pytanie o Wasze opinie dotyczące systemu CO w budynku o powierzchni 200 m, parterowego z poddaszem użytkowym;- jakie są za i przeciw rozwiązań CO pionami (czy pionem), a jakie poprzez system rozdzielaczy,Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinos 18.11.2003 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2003 Dla mnie bez roznicy dobrze dobrane i zaprojektowane bedzie prawidlowo funkcjonowac.Ale warto dobrze to dobrac ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 18.11.2003 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2003 Podowiedzcie, które rozwiązanie wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.11.2003 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2003 Zobatrz na mozliwości techniczne moze lepiej piony w razie czego kujesz w scianie a przy rozdzielaczach jak cos sie stanie kujesz w podlodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 18.11.2003 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2003 A, ilość podgrzewanej wody w układzie CO tzn. przy instalacji ułożonej w pionach a w układzie rozdzielaczowym jest różna?Nie wiem, ale chyba w pionach powinno być mniej tzn. powinienem mieć oszczędności w ogrzewaniu bo trzeba podgrzać mniejsszą ilość wody grzewczej w układzie CO. Czy mój tok rozumowania jest słuszny? Podpowiedzcie. A, może jest jakiś hydraulik na tym Forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 19.11.2003 01:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Też chetnie przeczytam - moi fachowcy twierdzą ,że system z rozdzielaczami jest nowocześniejszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moritz 19.11.2003 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Zobatrz na mozliwości techniczne moze lepiej piony w razie czego kujesz w scianie a przy rozdzielaczach jak cos sie stanie kujesz w podlodze Przy systemie rozdzielaczowym w rurkach umieszczonych w peszlach w podłodze w razie awarii (rozszczelnienia rury nic nie kujesz - wyciągasz rurkę, z której cieknie z peszla i wkładasz nową (od rozdzielacza do grzejnika) - przy dużej długości i dużej ilości "zakrętów" najlepiej zgrzać starą rurkę z nową i wciągnąć nową ciągnąc za starą. Ja jestem raczej za systemem rozdzielaczowym: - powód jak opisałem wyżej - można dołożyć automatykę w rozdzielaczu (elektrozawory) - minusem przy już 2 rozdzielaczach jest wyższa cena niż przy systemie z pionami (ale nie dużo) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 19.11.2003 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 popieram rozdzielacze, o tworzywo w posadzce przy prawidłowej eksploatacji nie ma się co obawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 19.11.2003 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Tylko jedna uwaga do rozdzielaczy: pilnujcie instalatora, zeby ukladal je jak najnizej. Ja nie dopilnowalem (bo nie wiedzialem, a nikt mi nie powiedzial ) i teraz jest klopot z powieszeniem szafki pod zlewem przez te $%§ rozdzielacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 19.11.2003 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Moritz napisał:Ja jestem raczej za systemem rozdzielaczowym: - powód jak opisałem wyżej - można dołożyć automatykę w rozdzielaczu (elektrozawory) - minusem przy już 2 rozdzielaczach jest wyższa cena niż przy systemie z pionami (ale nie dużo) O co tu chodzi z tymi elektrozaworami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 19.11.2003 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 mam budynek podpiwniczony i dlatego zdecydowalewm sie na piony wyjdzie taniej i też bedzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moritz 20.11.2003 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 O co tu chodzi z tymi elektrozaworami? Można dołożyć automatykę sterującą zamiast zaworów termostatycznych przy grzejnikach. Zakładasz czujniki temp. z regulatorem (lub sterownikiem czasowym) w pomieszczeniach, które sterują elektrozaworami w szafce rozdzielaczowej. Daje to bardziej precyzyjne dozowanie przepływu czynnika grzewczego do poszczególnych pomieszczeń niż system automatyki sterujący piecem plus zawory termostatyczne przy grzejnikach, np. ustawiasz na sterowniku np. sypialni temp. na noc 18 st.C, a pokój dzienny 10 st.C, garaż 5 st.C, a o 5-tej rano grzeje na 20 st.C - żebyś wsiadł do ciepłego samochodu. Bajer, który kosztuje, ale jest bardzo przydatny i wygodny. Wymaga ułożenia przewodu steującego od pomieszczeń do szafki (szafek) rozdzielaczowych. O szczegóły pytaj instalatorów - ja tylko to widziałem na budowie, którą nadzorowałem, trochę się wypytałem co zacz, ale nie jestem w tym temacie specjalistą. Swoję drogą natknąłem sie ostatnio w internecie na zawory termostatyczne (chyba był to Danfoss) z silnikiem krokowym sterującym zaworkiem głowiczki, którym sterował nastawnik umieszczany na ścianie pomieszczenia za pomocą chyba pdczerwieni albo fal radiowy (nie pamiętam) - zawór ten spełniał funkcje jak opisane powyżej. Koszt chyba coś 350zł. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 21.11.2003 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Tylko jedna uwaga do rozdzielaczy: pilnujcie instalatora, zeby ukladal je jak najnizej. Ja nie dopilnowalem (bo nie wiedzialem, a nikt mi nie powiedzial ) i teraz jest klopot z powieszeniem szafki pod zlewem przez te $%§ rozdzielacze. O co chodzi ??? To znaczy ,że masz szafkę rozdzielacza pod zlewem ? Uczę się ,dlatego pytam . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 21.11.2003 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Szafka rozdzielaczowa moze troche wystawac ze sciany, wiec trzeba uwazac, aby nie wystawala tam gdzie ma byc np. blat kuchenny. U mnie szafki zostały wbudowane tam, gdzie zostaną załoniete szafami wnekowymi. Ja mam juz czesciowo wykonaną instalacje z rodzielaczami. Zdecydowalem sie na dwa rozdzielacze - parter i pietro. Kazdy z rozdzielaczy bedzie sterowany eletrycznie siłownikami, ktore bedą wspołpracowały z programatorami. Dzieki temu bede mogl sterowac osobno temperaturą na parterze i pietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 21.11.2003 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 O co chodzi ??? To znaczy ,że masz szafkę rozdzielacza pod zlewem ? Uczę się ,dlatego pytam . Pozdrawiam Nie wiem co to jest szafka rozdzielacza. Nijakich takich szafek nie mam. Rozdzielacze (4 sztuki: 2 do c.o. i 2 do wody) mam przykrecone do sciany pod zlewem we wnece, akurat tam, gdzie chce miec szafke na rozne graty. No i przez to, ze te rozdzielacze sa tak wysoko, trzeba te szafke przycinac tak, zeby miala na tej wysokosci mniejsza glebokosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WVIP 30.10.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 (edytowane) Dom parter+ pjetro, instalacja CO grzejnikowa, polecam zastosowanie grzejnikow higienicznych, zasilanie rozprowadzone rozdzielaczem parter, na pjetro piony od grzejnikow na parterze.. WNIOSKI:Mniejsza pojemnosc instalacji, krotsze obwody na pjetro. Mniejsza bezwladnosc cieplna, mniejsza pojemnosc, szybsza reakcja, mniejsze opory, nizszy koszt. Potrzebne rozdzielacze z rotametrami do kazdego pionu zasilajacego 2 grzejniki tj parter + pjetro. Konieczne ukrycie pionow w scianie. Edytowane 30 Października 2012 przez WVIP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts