Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak poprawnie wykonać podmurówkę ze słupkami do siatki..?

Recommended Posts

No właśnie jak w temacie... Przejrzałem trochę tematów, ale jakoś są różne opinie... Chodzi mi o podmurówke z osadzeniem słupków do siatki... Chciałem też zazbroić fundament podmurówki, bo przy ogrodzeniu mam dużo drzew i nie chciałbym aby korzenie rozsadziły podmurówkę... Mam następujące pytania..:

1. Czy najpierw wylać fundament np. równo z ziemią i potem zaszalować podmurówkę i wylać czy raczej wszystko lać na raz..?

2. Jesli w dwóch etapach to jak zostawić otwory na słupki..?

3. Jeśli w jednym etapie, to jak ustawić ok 100 słupków tzn. czy starczy czasu żeby ustawić pionowo idealnie słupki...

4. Jakiego betonu uzyć, bo zależałoby mi aby był wytrzymały ale i żeby podmnurówka była ładna i gładka...

5. A może w ogóle zostawić otwory, tylko jak, i słupki mintować na zaprawę montażową już po skończeniu podmurówki..??

Jesli ktos ma jakieś doświadczenia to proszę o pomoc...

u mnie robiono tak:

najpierw sznurkiem linię ogrodzenia przy podłożu i na wys. 2m, potem w równych odstepach co 2m głębokie dołki pod słupki,

które oblożono kamieniami i zalano betonem, zabawa była, bo było zimno i cement wolno tężał, trzeba było non stop pilnować fikających trochę słupków.. myślę, że tylko wypionowane i z podpórkami dasz radę ustawić wszystkie 100.. my rozkładaliśmy pracę na raty..za dwa dni kopaliśmy płytki na 30 cm rów od słupka do słupka, obkładany deskami, w to potem beton.. poziom wygładzony ijak zaschlo dechy odbite..udało się 150mb.. :wink:

Moje doświadczenia (łącznie również 150 mb):

pierwsze 60 metrów - wykop i szalunek zrobiony na raz, słupki wstawione pod sznurek na dole i wypionowane, "ustalone" względem szalunku za pomocą 4 krótkich deseczek każdy aby się nie przesuwały. Beton z gruchy B15. W trakcie zalewania niestety słupki "chodziły", sama podmurówka też marnie wyszła bo zrobiliśmy kiepski szalunek (nasz pierwszyw życiu) i beton rozpychał deski. Na szczęście spokojnie dało radę skorygować slupki, ale było ich tylko 20 (co 3 metry). Na raz poszło 9 m3 betonu, sporo bylo pracy.

Kolejne 20 mb - pod słupki klinkierowe - szalunek już lepszy, zalewamy z betoniarki bo łatwiej kontrolować beton (z gruchy lecą "porcje" po 150 kg), można na spokojnie zagęścić i wygładzić od góry.

Brakujące 70 mb pod siatkę - wykop na raz, w nim najpierw betonujemy słupki w odpowiednich odleglościach (z betoniarki), potem robimy szalunek i lejemy albo z betoniarki (jak czasu starczy) albo zamówię kilka razy małą ilość betonu z gruchy (oczywiście o ile betoniarnia zechce przywieźć 3-4 m3).

Jak beton jest jeszcze świeży to można go wyrównać np. szorując po nim cegłą, ewentualnie "otynkować" zaprawą cementową. Szalunek najlepiej zdjąć nastepnego dnia po zalaniu, wtedy ewentualne "wypływki" na łączeniach desek można ściąć zwykłym nożem kuchennym.

u mnie robiono tak:

najpierw sznurkiem linię ogrodzenia przy podłożu i na wys. 2m, potem w równych odstepach co 2m głębokie dołki pod słupki,

które oblożono kamieniami i zalano betonem, zabawa była, bo było zimno i cement wolno tężał, trzeba było non stop pilnować fikających trochę słupków.. myślę, że tylko wypionowane i z podpórkami dasz radę ustawić wszystkie 100.. my rozkładaliśmy pracę na raty..za dwa dni kopaliśmy płytki na 30 cm rów od słupka do słupka, obkładany deskami, w to potem beton.. poziom wygładzony ijak zaschlo dechy odbite..udało się 150mb.. :wink:

Mój kierbud nie zgodził się na tak płytki murek. Twierdzi, że mróz będzie wysadzał taką konstrukcję. Potwierdzają to wpisy na forum. Może wypowie się ktoś bardziej znający na rzeczy...

Ja na razie zrezygnowałem z docelowego ogrodzenia i kładę siatkę leśną...

• 4 weeks później...
też chcę zalewać gruchą, a może tak: zamówić minikopareczkę z wąską łyżką, wykopać na odpowiednią głębokość, zalać betonem z gruchy, a potem na płaskiej powierzchni tego betonu ułożyć już tylko niski szaluneczek (mniejsza ilość drewna szalunkowego i szybciej) i na całości ogrodzenia i zamówić ponownie gruchę, tym razem juz "na ładnie"

• 2 months później...
Co ile dawaliście słupki? A robił ktoś bez fundamentu? Tzn. słupek utopiony w betonie ale bez podmurówki między słupkami?

Zwykle daje się słupki co 2,50 m

Oczywiście można robić same słupki, bez podmurówki, albo podmurówkę później. Ważne aby podmurówka była oddylatowana od fundamentu słupka i najlepiej z możliwością ruchu w górę / w czasie zimy /.

:)

A mi chodzi bardziej o to czy w ogóle robić tą podmurówkę? Widziałam kilka domów ogrodzonych bez tego i w sumie nie wiem czy to kwestia oszczędności czy działania proekologicznego... :wink:

Jak mam ok. 100mb do ogrodzenia to ile mi zejdzie betonu na zalanie samych słupków? zakładając, że odległości będą 2,5 m a na froncie 5 m.