revalidon 20.04.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 No właśnie jak w temacie... Przejrzałem trochę tematów, ale jakoś są różne opinie... Chodzi mi o podmurówke z osadzeniem słupków do siatki... Chciałem też zazbroić fundament podmurówki, bo przy ogrodzeniu mam dużo drzew i nie chciałbym aby korzenie rozsadziły podmurówkę... Mam następujące pytania..: 1. Czy najpierw wylać fundament np. równo z ziemią i potem zaszalować podmurówkę i wylać czy raczej wszystko lać na raz..?2. Jesli w dwóch etapach to jak zostawić otwory na słupki..?3. Jeśli w jednym etapie, to jak ustawić ok 100 słupków tzn. czy starczy czasu żeby ustawić pionowo idealnie słupki...4. Jakiego betonu uzyć, bo zależałoby mi aby był wytrzymały ale i żeby podmnurówka była ładna i gładka...5. A może w ogóle zostawić otwory, tylko jak, i słupki mintować na zaprawę montażową już po skończeniu podmurówki..?? Jesli ktos ma jakieś doświadczenia to proszę o pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 20.04.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 u mnie robiono tak: najpierw sznurkiem linię ogrodzenia przy podłożu i na wys. 2m, potem w równych odstepach co 2m głębokie dołki pod słupki, które oblożono kamieniami i zalano betonem, zabawa była, bo było zimno i cement wolno tężał, trzeba było non stop pilnować fikających trochę słupków.. myślę, że tylko wypionowane i z podpórkami dasz radę ustawić wszystkie 100.. my rozkładaliśmy pracę na raty..za dwa dni kopaliśmy płytki na 30 cm rów od słupka do słupka, obkładany deskami, w to potem beton.. poziom wygładzony ijak zaschlo dechy odbite..udało się 150mb.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 20.04.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Moje doświadczenia (łącznie również 150 mb): pierwsze 60 metrów - wykop i szalunek zrobiony na raz, słupki wstawione pod sznurek na dole i wypionowane, "ustalone" względem szalunku za pomocą 4 krótkich deseczek każdy aby się nie przesuwały. Beton z gruchy B15. W trakcie zalewania niestety słupki "chodziły", sama podmurówka też marnie wyszła bo zrobiliśmy kiepski szalunek (nasz pierwszyw życiu) i beton rozpychał deski. Na szczęście spokojnie dało radę skorygować slupki, ale było ich tylko 20 (co 3 metry). Na raz poszło 9 m3 betonu, sporo bylo pracy. Kolejne 20 mb - pod słupki klinkierowe - szalunek już lepszy, zalewamy z betoniarki bo łatwiej kontrolować beton (z gruchy lecą "porcje" po 150 kg), można na spokojnie zagęścić i wygładzić od góry.Brakujące 70 mb pod siatkę - wykop na raz, w nim najpierw betonujemy słupki w odpowiednich odleglościach (z betoniarki), potem robimy szalunek i lejemy albo z betoniarki (jak czasu starczy) albo zamówię kilka razy małą ilość betonu z gruchy (oczywiście o ile betoniarnia zechce przywieźć 3-4 m3). Jak beton jest jeszcze świeży to można go wyrównać np. szorując po nim cegłą, ewentualnie "otynkować" zaprawą cementową. Szalunek najlepiej zdjąć nastepnego dnia po zalaniu, wtedy ewentualne "wypływki" na łączeniach desek można ściąć zwykłym nożem kuchennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 20.04.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 to u nas zaprawa na bieżąco i z taczki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunarb 20.04.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 moje doświadczenie ( 90mb)najpierw mocowałem słupki w rowku na fundament. Później (po dniu)wylewka fundamentu, następnie szalowałem murek i wylewałem murek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 20.04.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 u mnie robiono tak: najpierw sznurkiem linię ogrodzenia przy podłożu i na wys. 2m, potem w równych odstepach co 2m głębokie dołki pod słupki, które oblożono kamieniami i zalano betonem, zabawa była, bo było zimno i cement wolno tężał, trzeba było non stop pilnować fikających trochę słupków.. myślę, że tylko wypionowane i z podpórkami dasz radę ustawić wszystkie 100.. my rozkładaliśmy pracę na raty..za dwa dni kopaliśmy płytki na 30 cm rów od słupka do słupka, obkładany deskami, w to potem beton.. poziom wygładzony ijak zaschlo dechy odbite..udało się 150mb.. Mój kierbud nie zgodził się na tak płytki murek. Twierdzi, że mróz będzie wysadzał taką konstrukcję. Potwierdzają to wpisy na forum. Może wypowie się ktoś bardziej znający na rzeczy... Ja na razie zrezygnowałem z docelowego ogrodzenia i kładę siatkę leśną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 20.04.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 nno tak, ale my w lesie, pod okiem lesnika .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 17.05.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Powiedzcie moze tak po lopatologicznemu: potrzebuje zrobic murek do ogrodzenia ze slupkami od razu. Co i jak radzicie? Na ilu cm osadzic slupki (h=200). Jak zrobic dobrze szalunek? Chce zalewac z gruchy od razu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 18.05.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 też chcę zalewać gruchą, a może tak: zamówić minikopareczkę z wąską łyżką, wykopać na odpowiednią głębokość, zalać betonem z gruchy, a potem na płaskiej powierzchni tego betonu ułożyć już tylko niski szaluneczek (mniejsza ilość drewna szalunkowego i szybciej) i na całości ogrodzenia i zamówić ponownie gruchę, tym razem juz "na ładnie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 10.08.2009 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Murek i plotek z jednej strony gotowy.... Szalunek leci na nastepna strone i ta sama procedura Tylko, moze ktos ma pomysl jak zrobic szalunek zeby potem te deski latwo "odbic"? Czy naolejowac je przed wylaniem betonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 11.08.2009 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Olej napędowy, płyn do naczyń Ludwik albo najlepiej płyn adhezyjny, wyjdzie chyba najtaniej i najekologiczniej... jakieś 70 zł za 20 l... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 11.08.2009 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Tylko, moze ktos ma pomysl jak zrobic szalunek zeby potem te deski latwo "odbic"? Czy naolejowac je przed wylaniem betonu? Deski od betonu powinny odejść same. I to bez zadnego smarowania. Jak nie odchodzą, to znaczy, że jest za wcześnie na ich wyjmowanie, beton jest za miękki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 11.08.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 sorry..ale 10 dni przelezaly przy betonie.......troche je pozalewalo od dolu i trzymaly......wiec to nie wina swiezoscsi betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 11.08.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Co ile dawaliście słupki? A robił ktoś bez fundamentu? Tzn. słupek utopiony w betonie ale bez podmurówki między słupkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 11.08.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Co ile dawaliście słupki? A robił ktoś bez fundamentu? Tzn. słupek utopiony w betonie ale bez podmurówki między słupkami? Zwykle daje się słupki co 2,50 m Oczywiście można robić same słupki, bez podmurówki, albo podmurówkę później. Ważne aby podmurówka była oddylatowana od fundamentu słupka i najlepiej z możliwością ruchu w górę / w czasie zimy /. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 11.08.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 A mi chodzi bardziej o to czy w ogóle robić tą podmurówkę? Widziałam kilka domów ogrodzonych bez tego i w sumie nie wiem czy to kwestia oszczędności czy działania proekologicznego... Jak mam ok. 100mb do ogrodzenia to ile mi zejdzie betonu na zalanie samych słupków? zakładając, że odległości będą 2,5 m a na froncie 5 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 11.08.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Jest to kwestia ; 1, szczelności ogrodzenia , np. ochrona przed zającami 2, trawa nie zarasta siatki 3, estetyka, jak kto lubi 5 m to za duża odległość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 11.08.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Jest to kwestia ; 1, szczelności ogrodzenia , np. ochrona przed zającami Ach te krwiożercze zające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 11.08.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Do wykonywania fundamentu pod słupki najlepsze są wiertła do wiercenia w ziemi . Srednica może być 15 do 25 cm , ważne aby głębokość była około 1 m - 1,1 w Krakowie 3,14 x 0.1 x 0,1 x 1,0 x 100 =3,14 m3 betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 11.08.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts