Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy.Jaka oczyszczalnie biologiczna wybrać

alpejczyk

Recommended Posts

A można wiedzieć jaka to gmina daje takie duże dofinansowanie ? Bo u mnie w Bielsku to dają zwrot do 50% jednak nie więcej niż 1tyś :evil: . Jak by mi dali 7500 to bym był szczęśliwy.

Oczyszczalnie biologiczną wybierz taką której będziesz miał niedaleko serwis, rozejrzyj się po okolicy na pewno znajdziesz jakiegoś sprzedawcę.

Poszukaj na forum - były watki o tym samym.

Ja mam oczyszczalnię biologiczną Aquamatic. Działa bardzo dobrze i bezproblemowo a mam ja przy tarasie :-).

Polecam, u nas się sprawdziła.

Jest jeszcze Poliplast - też w pełni biologiczna.

Niestety musisz sie liczyc z kosztem ok. 12 -13tys. z montażem i to wazleznosci od podłoża jakie masz. Jak masz wodę to będzie chyba drożej- trzeba posadowić tak, żeby nie wypływała :-).

• 1 year później...
  • 2 years później...
  • 1 year później...
Witam,

ja Mam oczyszczalnia Biologiczną MBOŚ 6 kupioną w Firmie FRUKKO i jestem bardzo zadowolony. polecam.

Zapewne tak samo zadowolony, jak 140 osób opiniujących firmę SRUKKO na portalu Opineo... Same superlatywy, cmoki i zachwyty, tyle że... facet rejestrujący się 140 razy pod 140-toma nickami i wypisujący z benedyktyńską wprost skrupulatnością 140 opinii zapomniał, że wpisując w necie opinie trzeba robić masę błędów orograficznych, skrzętnie omijać polskie znaki, połykać literki, lekceważyć interpunkcję i ogólnie w nosie mieć gramatykę i składnię. 140 postów wypisanych poprawnie, na dodatek akcentujących nazwę firmy i wyrobów wali ściemą na kilometr... Istne mango.tv :bash:

Edytowane przez smer

• 1 month później...

siema,

słuchajcie mam:

piasek, wode na 1 metr o gruntu, rura 80 centów wychodzi.

Dajcie info jak wiecie czy sie ogarnie jakąś oczyszczalnie w takich warunkach.

Jest tego sporo na rynku i pytanie co z tym zrobić .

będę wdzieczny za jakąkolwiek pomoc.

Skłaniam się raczej przy bardziej lepszych rozwiązaniach tylko wiem tyle co w necie piszą.

Dajcie znać jakie rozwiązanie zrobić.

Ważne że jak ogarnąc temat tego, że mam zaprojektowane szambo, ale sąsiedzi mają oczyszczalnie i też chcę bo to jest spoko rozwiązanie.

Dzieki

PZDR Rafał

• 2 weeks później...

oczyszczalnia biologiczna + drenaź w polu rozsączającym (nasyp) pewnie byłby rozwiązaniem.

ja mam w związku z tym pytanie, bo takie rozwiązanie zaproponowała firma od oczyszczalni. pole rozsączające ma być 2 m od garażu. czy to przejdzie w urzędzie? w teorii powinno być 5 m od budynków mieszkalnych. garaż znajduje się pod tarasem (można powiedzieć, że jest w bryle budynku), ale w garażu nikt nie mieszka

Ja bym się trzymał raczej tego:

http://muratordom.pl/instalacje/instalacje-kanalizacyjne/lokalizacja-oczyszczalni-na-dzialce,38_1584.html

Z tym że i tak nie wiem, skąd się w tych artykułach bierze raz 5, a raz 3 m od budynku do pola rozsączającego. W rozporządzeniu ministra infrastruktury nic nie znajduję na ten temat.

Czy ktoś wie ???

Edytowane przez Beja

olewam, to będę pompował 18 m na drugą stronę działki. dla świętego spokoju z urzędem i żeby mi nic nie podmyło (chyba i tak by nie podmyło, bo spadek jest w odpowiednią stronę, a woda pod górkę nie płynie).

to przy okazji jeszcze jedno pytanie - drenaż ma być 1,5 m od wód gruntowych. ta odległość dotyczy dna nasypu (żwir i piasek, ma być wysoki na okolo 1m) czy rury drenarskiej, które znajdują się w górnej części nasypu?

Nigdzie nie jest napisane, że ma to być 5m. Zbiornik możesz posadowić w bezpośrednim sąsiedztwie budynku, ważane aby była wentylacja wysoka wykonana. odnośnie drenażu - przepisy określają ile od studni z wodą pitną, ile od granicy itp ale nie ma nic mowy na temat odległości od budynku. Należy wziąć jednak pod uwagę zdrowy rozsądek aby nie lać tej ilości cieczy w okolice fundamentów bo to nic dobrego w przyszłości z tego nie będzie. Im dalej tym lepiej.

olewam, to będę pompował 18 m na drugą stronę działki. dla świętego spokoju z urzędem i żeby mi nic nie podmyło (chyba i tak by nie podmyło, bo spadek jest w odpowiednią stronę, a woda pod górkę nie płynie).

to przy okazji jeszcze jedno pytanie - drenaż ma być 1,5 m od wód gruntowych. ta odległość dotyczy dna nasypu (żwir i piasek, ma być wysoki na okolo 1m) czy rury drenarskiej, które znajdują się w górnej części nasypu?

• 6 years później...
  • 1 year później...

Przepraszam, ale nie mam dostępu do konkretnych stron internetowych ani do aktualnych informacji na temat dostępnych produktów i usług od konkretnych firm, w tym od http://www.avitech.pl. Moja wiedza jest ograniczona do informacji dostępnych do września 2021 roku, i nie mam możliwości przeglądania internetu ani dostępu do bieżących informacji o firmach i ich produktach.

Wybór odpowiedniej oczyszczalni biologicznej zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj ścieków, ilość odprowadzanych ścieków, lokalizacja, budżet i wiele innych. Aby dokonać właściwego wyboru, warto rozważyć kilka kwestii:

1. **Rodzaj oczyszczalni:** Istnieją różne rodzaje oczyszczalni biologicznych, takie jak oczyszczalnie przydomowe, komunalne, przemysłowe itp. Wybór zależy od skali i rodzaju projektu.

2. **Wydajność:** Określ, ile ścieków będzie podlegać oczyszczeniu, aby wybrać oczyszczalnię o odpowiedniej pojemności.

3. **Warunki gruntowe:** Różne typy oczyszczalni mogą wymagać różnych warunków gruntowych, dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jakie warunki panują na Twojej działce.

4. **Koszty eksploatacji:** Upewnij się, że rozumiesz koszty eksploatacji i konserwacji oczyszczalni biologicznej, ponieważ mogą one znacząco wpłynąć na długoterminowy koszt projektu.

5. **Przepisy i regulacje:** Sprawdź, czy wybrana oczyszczalnia spełnia obowiązujące lokalne i krajowe przepisy i normy dotyczące ochrony środowiska.

6. **Konsultacja z ekspertem:** Skonsultuj się z fachowcem lub inżynierem specjalizującym się w oczyszczalniach biologicznych, który pomoże Ci dobrać odpowiednią opcję dla Twojego konkretnego przypadku.

Jeśli zainteresowany jesteś produktem oferowanym przez firmę http://www.avitech.pl, skontaktuj się bezpośrednio z nimi, aby uzyskać informacje na temat dostępnych modeli oczyszczalni biologicznych, ich specyfikacji i cen. Pamiętaj o dokładnym przeanalizowaniu swoich potrzeb i warunków lokalnych przed podjęciem decyzji.