jacek_cn 20.04.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Witam,Jestem posiadaczem systemu grzewczego wyposażonego w kominek z płaszczem wodnym (zasilanie co) oraz w kocił gazowy (zasilanie cwu oraz co). Ciepła woda jest akumulowana w bojlerze dwupłaszczowym chyba z elektrometu o pojemności zaledwie 100 litrów. Dlaczego "zaledwie"? Zastanawiam się nad zakupem solarów. Z tego co się orientuję solary współpracują z zasobnikami o pojemnościach rzędu minimum 300 litrów. Gdybym się zdecydował na solary to musiałbym wyrzucić na smietnik mój bojler bo jeśli dobrze rozumiem posiada on zbyt małą objętosć. Czy można zastosować wariant, przy którym solary współpracują mi z tym "dotychczasowym" bojlerem, a nadwyżka cwu byłaby "puszczona" np na obieg co. Wtedy np wieczorkiem mógłbym sobie odkręcić grzejnik w łazience i miałbym tam cieplutko. Aha wody ciepłej przygotowywanej gazem zużywam za ok. 200-240 zł w skali dwóch miesięcy, mamy małe bliźniaki (codzienna kąpiel w wannie etc)Czekam na opinie i podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 20.04.2009 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Żadnych opinii...? Chyba źle kombinuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.04.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 To napisz chociaż po co chcesz tak przekomplikować i tak już skomplikowany układ? Bo, że dla oszczędności to nikt rozsądny nie uwieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 20.04.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Można coś takiego zrobić używając np. technologii AquaSystem. Schemat podobnej instalacji jest na dole strony (prawy, górny obrazek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 20.04.2009 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 A czy ktoś posiada taki system lub miał podobny problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 20.04.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 daruj sobie te solary .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 21.04.2009 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Dlaczego? Skoro koszt wytworzenia cwu wynosi u mnie ok. 1300-1400 zł w skali roku, to przy nakładach na solar rzedu ok. 6000 zł inwestycja zwróci się po ok. 5-6 latach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 21.04.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Dlaczego? Skoro koszt wytworzenia cwu wynosi u mnie ok. 1300-1400 zł w skali roku, to przy nakładach na solar rzedu ok. 6000 zł inwestycja zwróci się po ok. 5-6 latach... tak prosto to kolego tego nie policzysz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.04.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Dlaczego? Skoro koszt wytworzenia cwu wynosi u mnie ok. 1300-1400 zł w skali roku, to przy nakładach na solar rzedu ok. 6000 zł inwestycja zwróci się po ok. 5-6 latach... tak prosto to kolego tego nie policzysz ... Policzyć to można. Co innego praktyka. Załóżmy, że solary pokryją 40% rocznego zapotrzebowania na ciepłą wodę. Załóżmy, że kupujemy je za pieniądze z kredytu na 6%. Z pierwszego założenia wynika, że jesteśmy w stanie nie ogrzewać wody innym źródłem niż solary za kwotę 540zł/rok. Z drugiego wynika, że roczny koszt obsługi kredytu za te solary to 390zł (same odsetki). Daje to w przybliżeniu zaoszczędzoną kwotę 150zł rocznie. Od tego warto odjąć koszt prądu do pompki i serwisowe koszty. Załóżmy, że zostaje nam 100zł oszczędnośći rocznej. Czasu zwrotu już nie będę liczył. Oczywiście każdy może podstawić swoje dane pod te uproszczone obliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 21.04.2009 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Właśnie, właśnie, wszystko zasadza się na wyliczeniach.Pisałem o tym, ze chciałbym pozostawić swój dotychczasowy zasobnik o pojemości 100 litrów, natomiast w lecie nadwyżka ciepła wyprodukowanego przez solary znajdowałaby sie w obiegu c.o. Czy to właściwe i sensowne ekonomicznie podejście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 21.04.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Ja w Twojej sytuacji wyrzuciłbym (lub sprzedał) zasobnik 100l i wymienił na odpowiednio większy np. 200l. Nie wiem jak z nadwyżką ciepła z solarów dla C.O., solary raczej mogą wspomagać instalację, a nie ogrzewać, ale nie zgłębiałem tematu na tyle by się wypowiadać. U mnie układ kominek (c.o. i c.w.u.), solary (c.w.u.) i kondensacyjny kocioł gazowy (c.o. i c.w.u.). Układ jak narazie sprawdza się wyśmienicie. Zimą gdy nie ma mnie w domu lub nie chcę palić w kominku gaz załatwia sprawę. Jeśli mam ochotę palę sobie w kominku i ta sama rola realizowana jest taniej kosztem włożonej pracy. Od wiosny solar w pełni załatwia za mnie kwestię ogrzania wody, a gazu używam jedynie do gotowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.04.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Właśnie, właśnie, wszystko zasadza się na wyliczeniach. Pisałem o tym, ze chciałbym pozostawić swój dotychczasowy zasobnik o pojemości 100 litrów, natomiast w lecie nadwyżka ciepła wyprodukowanego przez solary znajdowałaby sie w obiegu c.o. Czy to właściwe i sensowne ekonomicznie podejście? To znaczy, że latem chcesz ogrzewać pomieszczenia? I pytasz się czy to właściwe i sensowne ekonomicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 21.04.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Czy Twój zasobnik gromadzi wodę tylko na potrzeby CWU? Czy te 100l ciepłej wody wystarcza Wam na cały dzień, czy kocioł między czasie coś podgrzewa? (solar toraczej działa między 10 a 15-16). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 21.04.2009 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Oczywiście w lecie kaloryfery zakręcone, a instalacja co pełni rolę bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.04.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Oczywiście w lecie kaloryfery zakręcone, a instalacja co pełni rolę bufora. A ile w tej instalacji jest wody poza kaloryferami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 22.04.2009 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Ja w lecie nadwyżką ciepłej wody z solarów podgrzewam podłogówkę w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 22.04.2009 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 no wlasnie mnie tez lazi po glowie kominek z plaszczem i solary tak ze dwa moze trzy i do tego piec na paliwo stale ale w pierwszym roku tylko kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts