Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jerzyki Opałek 2g

Recommended Posts

Przyszła kryska na tygryska - budowę czas zacząć :roll:

Wybór padł na projekt Opałek 2g z pracowni Dominanta z Białegostoku.

http://images47.fotosik.pl/107/291304209aaa44d1m.jpg

Działeczka zakupiona w samej końcówce 2007 a teraz czas zacząć w końcu :evil:

oto rzut parteru

http://images43.fotosik.pl/107/4414ac25d763dc6em.gif

1. wiatrołap - 3,2 m²

2. wc - 1,3 m²

3. hall - 5,3 m²

4. garderoba - 2,3 m²

5. kuchnia - 8,8 m²

6. salon+jadalnia - 33,9 m²

7. schody - 3,7 m²

8. gabinet - 10,2 m²

9*. pom. gospodarcze - 8,0 m²

10*. garaz - 27,7 m²

a to poddasza

http://images40.fotosik.pl/103/0be314b99d442e09m.gif

11. hall 6,2 m²

12. sypialnia 14,5 m²

13. sypialnia 17,9 m²

14. garderoba 4,2 m²

15. łazienka 8,4 m²

16. łazienka 7,4 m²

17. sypialnia 11,7 m²

Elewacja frontowa http://images39.fotosik.pl/103/ad826227964e2fe3m.jpg

Elewacja tylna http://images42.fotosik.pl/103/2a0ad8e9decc56d0m.jpg

Elewacja boczna http://images48.fotosik.pl/107/5cf48130aa1a95fem.jpg

Elewacja boczna http://images42.fotosik.pl/103/87c1b18cfafd8426m.jpg

Sprawy dokumentowe

a) Pozwolenie na budowę: wniosek złożony w dniu 15 października 2008, pozwolenie uzyskane w dniu 26 listopada 2008 - czyli szybciutko.

b) Prąd - umowa o przyłączenie do sieci z Enea podpisana 26 września 2008 (już nawet nie pamiętam kiedy składałem wniosek). Mieli 7 miesięcy na sporządzenie projektu i 4 miesiące na wykonanie. Skrzynka stoi ale prądu na razie jeszcze nie ma (kable sa położone bo kopali). Moc przyłączeniowa 12,0 kW.

c) Woda - wielka niewiadoma. Tempo się ślimaczy. Musimy w kilku zbudować istalację a potem ją przekazać,

d) Gaz - patrząc na wszystko co sie działo to już mi sie go trochę odechciało (ale chyba raczej jeszcze powalcze). Przez 1 rok 2 razy mi odmawiano - raz z przyczyn, że wkrótce nie przewidują rozbudowy a drugi raz - w sumie ciężko to określić, chyba raczej można to nazwać obstrukcja urzędnicza. Za drugim razem wniosek mi odrzucili bo nie dostarczyłem "zapewnienia o dostawie gazu". W sumie oczywista sprawa tylko nikt na infolini nie raczył wtedy wspomnieć jednej sprawy - że trzeba sie udać osobiście. Otóż istnieje sobie gazownia poznańska (fizycznie dostarczają gaz) oraz wlkp operatory "coś tam" gazu (który jest właścicielem rur, którymi płynie gaz). Obie firmy w swej dobroci podpisały umowę, że wszystkie sprawy z gazem załatwia sie w jednym okienku (teoretycznie). I tak:

- jak sie człowiek uda osobiście na ulicę grobla to na wniosku do tego wlkp operatora (notabene spółka powiązana z pgnig) przybijają pieczątkę o zapewnieniu gazu i sprawa trafia do operatora

- w przypadku korespondencji listownej panie (lub panowie w okienku) nie raczą przybić pieczątki, sprawa trafia do operatora, który z oczywistych błędów wniosek odrzuca. A na infolinii twardo twierdzą, że nie ma znaczenia tryb załatwiania sprawy.

Dzwoniłem w zeszłym tygodniu do gazowni i podobno zmienili zasady - już nie trzeba uzyskiwać zapewnienia o dostawie gazu (jakby człowiek miał jakąkolwiek inną alternatywę w postaci konkurencji).

Ale oczywiście nie ma tak prosto, żeby było pięknie. Otóż coś mnie tknęło i zajrzałem do projektu domu i mapek - otóż nie ma zaznaczonego punktu poboru gazu (i w projekcie jak byk jest napisane,że będzie ogrzewanie elektryczne). Uderzyłem więc do architekta, na to on "no jest elektryczne bo jak adaptowałem zmiany do projektu to nie miał pan zapewnienia o dostawie gazu więc tego nie uwzględniłem". W sumie logiczne.Teraz czeka mnie wyprawa do niego aby poprawił na mapce punkt poboru gazu, żebym mógł ponownie wystąpić z wnioskiem (pani w gazowni stwierdziła, że jak słabo widać na kopii to trzeba narysować duże X, że ma to być gaz - zastanawiam sie czy sam tego nie zrobić 8) ).

Na razie nic z fotosów nie ma. Do załatwienia masę spotkań z murarzami - umówiony jestem/w trakcie wyceny ze 4 ekipy. Do załatwienia na najbliższe tygodnie

- ostemplowany dziennik

- kierbud

- zgłoszenie prac

- humus,

- geodeta.

aha no i musze ogrodzić (paliki od sąsiada - kopalnia wiedzy), tanią siatkę już namierzyłem w czerwonaku, maszyna pogadająca w kopaniu palików też namierzona. Kanciapa, czy też barak załatwiony - muszę go tylko przetransportować od znajomego (tylko 200 kilosów :) ).

Zmiany do projektu

1) Parter

a)Zlikwidowane garderowa (nr 4) tzn podzielona na pół z czego jedną cześć dostanie wiatrołap a drugą kuchnia. Ściana prawa wiatrołapu zostanie przesunięta na środek garderoby i jednocześnie będzie stanowić ścianę dla kuchnia. Ściana garderoba/kuchnia w ten sposób zniknie

b) wc (nr 2) zostanie "pociągnięty" do schodów przez co w górnym lewym rogu będzie można przesunąc kibelek a przez uwolnione miejsce przeznaczymy na kabinę prysznicową.

c) okno w salonie (to koło gabonetu) zostało skrócone o nogi (na elewacji tylnej widać je sięgające do ziemi) i gabarytowo będzie takie same jak w kuchni.

d) początkowo był pomysł aby w salonie (nr 6) "wyprostować" ściane ale chcieliśmy wykorzystać naturalne zadaszenie bez konieczności budowania para-altanki (oglądaliśmy kilka blogów Opałka i ludzie prostują tą ścianę aby zwiększyć powierzchnię ale nam nie jest to do końca potrzebne).

e) garaż - (pierwsza w kolejności elewacja boczna) - zlikwidowane dwa pionowe małe okienka, w zamian utworzone jedno poziome (podłużne) okno na środku ściany (ach ta symetria 8) ),

2) poddasze

a) układ pokoi pasuje i nic nie zmieniamy. Opałek 2g pasował nam bo nosił wg nas cechy ładnego z zewnątrz oraz z optymalnym układem wewnątrz,

b) usunięte okno w garderobie (nr 14).

c) okno za łazienki (nr13) przesunięte do dołu a od północnej strony (patrząc na rzut dodatkowe okno). Być może będą jeszcze luxsfery,

Najprawdopodobniej podwyższymi o jedną cegłę (jak nie o dwie) ścianki na poddaszu abynie tracić tylu powierzchni w rogach.

mało sie działo

- wczoraj odebrałem fakturę z ostatnią płatnością za umowę przyłączenia. Potem ileśtam wniosków aby mi licznik założyli, W międzyczasie muszę załatwić instalatora, który mi podłączy skrzynkę (której jeszcze nie ma, w drodze) do enei,

- taadaaam, odebrałem ostemplowany dziennik budowlany ze starostwa. przy okazji złożyłem wniosek o wyrys i wypis (2 tyg czekania :evil: ) - potrzebne do kredytu.

Muszę ogrodzić działkę i potrzebuję świder glebowy (w ramirencie jakoś nie można dostać) - help!.

Nadal rozmawiam z budowlańcami/murarzami. Niby kryzys ale ceny wysokie i jakoś oni nie narzekają na brak roboty - to gdzie ten kryzys?

miały być foty ogrodzenia tymaczasowe ale będą jak skończę.

Dogadałem sie z cieślą na termin i cenę. Dachówka wybrana - karpiówka Creatona. Czekam na wyceny dachu z hurtowni a w międzyczasie trzeba sie zdecydować czy glazurowana (lub nie) oraz pomiędzy staro-czerwonym a angobą. Rynny będą tytanowo-cynkowe.

Mały update kosztów (potem nie będę pamiętał)

- wypis i wyrys z gruntu -120

- nowy wypis z KW - 30,

- operat szacunkowy - 450,

- ostateczna płatność za przyłącze prądu - 1099.

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...