Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dovre 2180 - dopływ powietrza z zewnątrz?

Recommended Posts

Czy ma ktoś zamontowany ten wkład bez dopływu powietrza z zewnątrz?

Kupiłam już ten wkład (może moge oddać,ale nie chcę :-? ).

wymaga on doprowadzenia powietrza z zewnatrz. Mój wykonawca nie chce się na to zgodzić, bo oziębimy podłogę. Budujemy dom pasywny, super izolacje ,brak mostków itp. Oczywiście decyzja należy do nas,tylko ja też nie chę psuć termiki budynku, bo dom kosztował sporo więcej niż zwykły i nie ma sensu teraz tego niszczyć.

Czy ten wkład można podpiąć bez doprowadzenai powietrza z zewnątrz? Czy jest wtedy bezpieczne korzystanie z niego? Czy ogień się pali? Czy ktoś z was ma tak zrobione?

Nie chcę jakiegoś paskudnego wkładu z marketu :cry:

Witam.

Dom pasywny = szczelne doprowadzenie powietrza z zewnątrz do kozy/piecyka/pieca/kominka

Inaczej nie spełni on wymagań domu pasywnego...

No chyba że jest on tylko "pseudo-pasywny", znaczy się energooszczędny.

Czym oziębicie podłogę? Jak macie doprowadzone powietrze?

Wykonawca kominka czy domu?

Mimochodem - do tego wkładu doprowadzenie powietrza króćcem fi 100 mm jest stanowczo za małe, rozwiązanie do bani, większość "kominkarzy" mających styczność z tym wkładem to potwierdza...

Pozdrawiam.

Dom pseudo-pasywny.

Na razie nie mamy doprowadzonego powietrza do wkładu. wkład stoi jeszcze w magazynie sklepu. Pod podłogą będzie szła rura z zimnym powietrzem + dziura w scianie i to będzie psuło termikę budynku.

Na doprowadzenie powietrza z zewnatrz nie zgadza sie wykonawca dom., Wykonawca kominka zas zamontuje wkład bez doprowadzenia powietrza z zewnatrz tylko na nasza odpowiedzialność.

Jak Pan proponuje doprowadzić powietrze do tego wkładu ,aby było dobrze.

Oczywiscie bez doprowadzania powietrza z zewnatrz. Czy tak się da?

Mimochodem - do tego wkładu doprowadzenie powietrza króćcem fi 100 mm jest stanowczo za małe, rozwiązanie do bani, większość "kominkarzy" mających styczność z tym wkładem to potwierdza...

A jak zrobić większy, gdy oryginalne podejście pod ten właśnie wkład jest fi100 ?

pozdrawiam, majki

Witam.

Wziąć inny wkład... :lol:

Poważnie...

Wkład jak byk a powietrza z przyłącza fi 100 tyle co kot napłakał.

Jak doprowadzić powietrze?

Dobrym rozwiązaniem jest komin systemowy z kanałem wentylacyjnym, którym możemy to zrobić.

Albo ocieplić kanał pod posadzką/wylewką/chudziakiem,domem...

Pozdrawiam.

Ja też miałem mieć wkład dovre 2180 ale ostatnio spotkałem się ze złymi opiniami na jego temat właśnie ze względu na mizerne palenie. Pewnie to doprowadzenie powietrza może mieć na to wpływ.

Więc może zastanówcie się nad innym wkładem.... chociaż mi osobiście inne się nie podobały :(

To ja jestem inny :o Mam 2180 i jestem zadowolony. I to nawet bardzo. Doprowadzenie pow. jest fi160 pod chudziakiem, potem ta redukcja na 100 ale pięknie dmucha, steruje sie powietrzem, pali sie super, nie dymi, no kurna nie wiem co tak narzekacie :roll: :wink:

Tylko ten popiół gromadzący się na spodzie, przy długim paleniu zbiera się sporo i trzeba wygaszać, wybrać i rozpalać od nowa.

pozdrawiam, majki

Ja też mam i też jestem zadowolona. Ale może to kwestia tego, że nie wiemy jak pali się w innych. U nas też doprowadzenie powietrza jest fi 150 albo 160 i na to redukcja i do kominka wchodzi fi 100. Pali się bardzo dobrze, nic nie przygasa. Wręcz przymykamy dopływ powietrza, żeby tak nie chjcowało.

Witam.

Tylko ten popiół gromadzący się na spodzie, przy długim paleniu zbiera się sporo i trzeba wygaszać, wybrać i rozpalać od nowa.

Jeżeli powietrza było by więcej, to spalanie było by całkowite i przy suchym drewnie popiołu była by mizerna ilość...do wybierania raz w miesiącu powiedzmy.

Nigdy nie montowałem tego wkładu, bo z założenia wiem, że taki dolot jest za mały i są potem problemy.

Powtarzam opinie moich kilku kolegów - kominkarzy, którzy zamontowali w sumie kilkadziesiąt tych wkładów.

Ale odbiegliśmy od tematu nieco...generalnie szczelne przyłącze powietrza do wkładu to olbrzymi komfort i grzechem było by nie skorzystać z możliwości takiego podłączenia jeżeli wkład jest wyposażony weń.

Pozdrawiam.

Ale odbiegliśmy od tematu nieco...generalnie szczelne przyłącze powietrza do wkładu to olbrzymi komfort i grzechem było by nie skorzystać z możliwości takiego podłączenia jeżeli wkład jest wyposażony weń.

Pozdrawiam.

Dodatkowo do tego co napisał Forest-Natura weź iva_marti pod uwagę, że kominek do palenia potrzebuje powietrza. Jeżeli nie będzie tego doprowadzenia z zewnątrz, to będzie brał z wewnątrz domu. A jak będzie brał z wewnątrz, to powietrze z zewnątrz i tak się dostanie do domu, bo zrobi się podciśnienie.

Więc na moje lepiej doprowadzić zimne powietrze bezpośrednio w ogień aniżeli na pokoje. Takie jest moje rozumowanie.

Witam.

Jeżeli powietrza było by więcej, to spalanie było by całkowite i przy suchym drewnie popiołu była by mizerna ilość...do wybierania raz w miesiącu powiedzmy.

Tu na pewno masz rację, tylko nie dopowiedziałem, testowałem sobie "długopalność" wkładu, więc go dusiłem na tyle ile możliwe.

Faktycznie, przy paleniu "pełnym ciągiem", prawie wszystko ( jeśli chodzi o popiół ) idzie w komin.

pozdrawiam, majki

• 2 weeks później...
A czy doprowadzenie powietrza do kominka kanałem płaskim 150x50 sprawdzi się?

Czy taki przekrój jest wystarczający?

Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie?

Jakie macie przekroje przy swoich kominkach?

Ja mam 6x20cm i takowe polecam, a to dlatego, że opory w płaskich kanałach są spore i nie chciałem mieć ewentualnych probemów z dławieniem się kominka.

Uważam ponadto że przy budowaniu domu takiego jak autor tego tematu, jest lekkomyślnnością pominięcie doprowadzenia powietrza z zewnątrz.