Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poziom wierzchu ?ciany szczytowej wzgl?dem krokiew

avzi

Recommended Posts

Na jakim poziomie nalezy "zakończyć" ścianę szczytową? Moi bobowie budowniczy wyrównali ją z górnym poziomem krokiew, co wprawiło inspektora w pusty śmiech. :lol:

Stwierdził, że w ten sposób powstaje mostek termiczny, ponieważ taka ściana nie jest od góry ocieplona. Wg niego powinna zachodzić max. 3-4 cm na krokwie, a resztę przestrzeni należy wypełnić wełną.

Na mój rozum, to inspektor ma rację, bo taka ściana rzeczywiście nie jest od góry zabezpieczona. Bobom nie chce się jednak ścinać żelbetowego wieńca ściany szczytowej i twierdzą, że wystarczy dać od wewnątrz kilka cm styropianu. Nie podoba mi się ten pomysł, ale ciekaw jestem jak to jest rozwiązane u innych. Czy szczytówka powinna być ocieplona od góry? :-? Rozglądając się po sąsiednich budowach nie zauważyłem, aby ktokolwiek ocieplał ścianę szczytową od góry.

Dodam, że ściany zewnętrzne mam z Maxa 29cm i zamierzam je dodatkowo ocieplić min. 12cm styropianu. Na krokwie na razie położę deskowanie, a docelowo dach przykryję dachówką.

Mam sciane trojwarstwową, wiec nie mam żadnego mostka. U mnie jednak powstał problem, gdyz sciana szczytowa jest nizsza od wierzchu krokwi o kilka mm. Ciesle musieli jednak, moze przy deskowaniu lub skrecaniu krokwi albo w inny sposob, opuscic krokwie o 2 cm. Wtedy braklo mi tych prawie dwoch cm na jednej scianie i sciane trzeba było podkuc.

Na wszelki wypadek, rowniez ze wzgledu na prace wiezby oraz mozliwosc jej ugiecia, zostawcie sobie te pare cm luzu.

Mam sciane trojwarstwową, wiec nie mam żadnego mostka.(...)

Obawiam się że poruszony problem nie zależy od rodzaju ściany. Ze zwykłego rozumowania logicznego wynika że aby uniknąć takiego mostka należało by połączyć ocieplenie ściany z ociepleniem dachu. (w ścianie trójwarstwowej też) Zastanawiam się jednak jak duże straty ciepła może powodować taki mostek i czy w ogóle się warto przejmować czymś takim? Może to powodować tylko groszowe straty? Może zyski na szczelności dachu po którym nie hula zimny wiatr rekompensują straty ciepła?

W tym miejscu bedzie mostek termiczny - na pewno, gdyz ocieplenie nie bedzie mialo ciaglosci. Styropian od wewnatrz to fuszera. Sciananie wienca nie wchodzi w gre (wieniec nie bedzie spelnial swej roli gdyz jak sadze bedzie trzeba odciac wowczas górne pręty), jesli juz to zrobic go od nowa.

Na pewno zimno bedzie przenikało od góry przez nieocieploną scianę. Jesli poddasze bedzie strychem czy pom. gospodarczym to moznaby to ewewntualnie przyjac, ale jesli beda tam pom. ogrzewane to moze byc mniej ciekawie - cieple powietrze schladza sie na zimnej scianie i skrapla, a co za tym idzie ??? pomysl

Lepiej to teraz przemyslec i odpowiednio zareagowac niz miec pozniej klopoty. Tak sadze.

Pozdrawiam