jarkotowa 20.04.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Mam do zagospodarowania strych w domu z bali.Zastanawiam się nad rodzajem ogrzewania. Czy zainstalowanie kozy nie jest zbyt niebezpieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 20.04.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Myślę, że koza na drewnianym poddaszu w drewnianym domu JEST niebezpieczna. W związku z tym, że mam identyczny problem, to postanowiłem kozę postawić w pokoju piętro niżej i nad kozą zbudować okap, który będzie ciepłe powietrze znad kozy transportował rurą spiro na poddasze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 20.04.2009 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 A moi znajomi mają kozę na poddaszu. Nic więcej nie mogę powiedzieć, bo oni tam jeszcze nie mieszkają. Budują domek drewniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elizabrzezinska 20.04.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to rzeczywiście w drewnianym domu może być nieciekawie. Ale jeśli Ci zależy na tej kozie na poddaszu to da się to bezpiecziei zrobić. Przede wszystkim tak jak w przepisach ppoż pod kozą i na 60cm wkoło musi być podstawa z materiału niepalnego (płytki, płyta kamienna itp.) A w miejscu gdzie koza będzie blisko ściany (oby jak najdalej) użyć płyt karton-gips ogniochronnych i tak samo nad kozą. W drewnianym domu to czy koza stoi na parterze czy na poddaszu nie ma większego znaczenia (przynajmniej w moim bo od podłogi po dach jest z drewna, żadnych wylewek, płytek, karton-gipsów itp.) co prawda nie mam jeszcze kozy na poddaszu ale zainstaluję ją tam po wybudowaniu kominka z prawdziwego zdarzenia na parterze. Nie odmówię sobie przyjemności spędzenia długich zimowych wieczorów w sypialni na łóżku czytając książkę przy świetle palących się polan. Się rozmarzyłam a do zimy jeszcze daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts