BiK 29.11.2003 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 Słuchajcie moi drodzy. A co w sytuacji kiedy JA jestem sąsiadem? Posiadam działke budowlaną. Zamierzam zakupić przylegająca do niej działkę rolną i postawić dom dokładnie na granicy dwóch działek. Moj architekt mówi że tak sie nie da, bo musze zachować odległość 3m od granicy (ściana nie ma okien). Czy w takiej sytuacji tez potrzebuje zgode ministra???? Wydaje się to cokolwiek absurdalne, ale znając stan naszego prawa.... Prosze o Wasze sugestie. BiK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 30.11.2003 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2003 A co z tarasem? Powtarzam pytanie z "powyżej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 01.12.2003 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Moj architekt mówi że tak sie nie da, bo musze zachować odległość 3m od granicy (ściana nie ma okien). Czy w takiej sytuacji tez potrzebuje zgode ministra???? Wydaje się to cokolwiek absurdalne, ale znając stan naszego prawa.... Kup tą drugą działkę. Istnieje takie coś, jak scalenie działek, czyli połączenie kilku obszarów gruntu w jedną całość. Byłem wiosną w takiej samej sytuacji. Mój grunt to były położone obok siebie 2 długie "kiszki" - każda "aż" 12 m szeroka, za to prawie 500m długa. Zastrzeżenie ze strony urzędasów było takie samo i jest w tym pewna racja - bowiem mając 2 sąsiednie, wąskie działki mógłbyś postawić dom przy ich granicy, a następnie "wolną" działkę sprzedać i tym samym mieć dom postawiony niezgodnie z prawem. Mnie to kosztowało 400 zł i było konieczne do uzyskania pozwolenia na budowę. Aha, jeszcze jedno: o scaleniu wie każda pani w Architekturze, a nie wie Twój architekt ?... To co to za architekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiK 01.12.2003 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Dzięki Tomku_J właśnie dzis rano nabyłem (na razie przedwstępnie) tę działkę. Twoj pomysł ze scaleniem wydaje się być własnie tym czego szukamy! Ale tu rodzi nam się kolejna wątpliwość: czy mozna scalić dwie działki jedną rolna a druga budowlaną??? A co do Architekta to faktycznie musze mu się lepiej przyjrzec bo cos mi się wydaje że wykazuje za mało kreatywności pozdrawiam BiK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinF 01.12.2003 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 1. Czy z projektu wystarczy tylko kopia jednej strony, z tą własnie elewacją? 2. Czy chodzi o kopie aktu notarialnego nabycia własności działki? Tak Carl. Dobrze te moje bazgroły zroumiałeś. Jeszcze coś na deser! Ta teczka do ministra jest bezzwrotna. Miałem jeszcze profilaktycznie dołączyć ekspertyzę "inspektora ppoż", ale zaryzykowałem i nie dołączyłem i udało się 200 PLNów zaoszczędzić. ___________________ poco oglądać dreszczowce???? Wystarczy jedna teczka do ministra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinF 01.12.2003 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 A co z tarasem? Powtarzam pytanie z "powyżej". Krzyss myślę , że odpowiedź znajdziesz w Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2002 r. Nr 75, poz. 690. Zmiany: Dz. U. z 2003 r. Nr 33, poz. 270).. Tak mi się wydaje, ale nie jestem pewien. Zapytaj OKuba, to on dał namiary na Dz. U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 02.12.2003 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Ale tu rodzi nam się kolejna wątpliwość: czy mozna scalić dwie działki jedną rolna a druga budowlaną??? BiK Ups ! Kurczę, nie wiem, więc nie będę "ściemniał" i udawał wszechwiedzącego. Czy ta druga, rolna, jest z prawem zabudowy ? Poza tym na podstawie tego, co piszesz, rozumuję tak: jeśli masz obie działki, to po scaleniu dom może stanąć na tej części budowlanej przy samej jej granicy, tj. w strefie zabudowy, prawda ? Jeśli takie usytuowanie budynku jest dla Ciebie OK, to chyba problemu nie ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiK 02.12.2003 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 HA !!! Dokładnie tak chcemy postawić dom Na granicy działek, ne części budowlanej, ale podobno tak po prostu nie można A nikt nie potrafi powiedzieć kto to może ustalić i co z tym fantem zrobić HELP !!! BiK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts