Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

temp na solarach

niktspecjalny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 174
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po odpowietrzeniu układu musisz koniecznie zakręcić odpowietrznik przy panelach.

Nie bardzo wiem gdzie on jest.Ale mniejsza o to.Pan serwisant na moją prośbę przyjechał ,dokręcił na dachu pod listwą śrubunki,dobił ciś na 2 bary i kazał obserwować.Właśnie przyjechałem z działki i tak.Temp wody w baniaku wzrosła do 36 st.pompa włącza się częściej.Stwierdził jeszcze ,że mogło to być spowodowane obluzowaniem się czujki na dachu.Przymocował ją tak by bardziej przylegała do rurki.Obserwacja choć podchodzę do tego pesymistycznie.

pzdr.

Nigdy w życiu próżniowe,20 rurkowe(mała powierzchnia grzewcza,30 rurek minim) baniak 300l(wystarczy 200l).Walczę z nimi i na razie się nie poddaje.

pzdr.

Ktoś ci fatalnie dobrał zestaw za mała ilość rór grzewczych do zasobnika

Już to właśnie wiem.Na dodatek chodziłem i przyglądałem sie czy można było wybrać inną powierzchnie dachu.Kierunek świata też jest chyba źle określony.

:evil: :evil: :evil: .jestem zły na majstra.

Mam dwa panele na dachu zbiornik 300l. w ciagu dnia maxa osiadam 37 stopni. wystarczy wody dla wykompania sie dla jednej osoby reszta ma zimno. Moze k tos konkretnie odpowiedziec co jest nie tak bo fachowiec twierdzi ze tak jest ok bo slonce nie grzeje jeszcze mocno ale nie chce mi sie w to wierzyc. Moze kwestia odpowietrzenia kwestia ustawienia prosze o porady.

Z moich pobieżnych obliczeń -- zbierasz dziennie ok. 10 kWh energii. Jaką masz powierzchnię tych paneli? W którą stronę są skierowane?

dwa panele po 2,5 m2 skierowane sa w strone wschodnia chyba dokladnie nie sprawdzalem z kompasem ale mowie po tym gdzie slonce wstaje

dwa panele po 2,5 m2 skierowane sa w strone wschodnia chyba dokladnie nie sprawdzalem z kompasem ale mowie po tym gdzie slonce wstaje

Jeśli masz w sumie 5m^2 to przy skierowaniu paneli na dachu o nachyleniu 35* prosto na wschód masz w kwietniu do dyspozycji średnio ok. 17,1 kWh energii słonecznej dziennie.

Więc te 10 kWh pozyskanych w kolektorze to IMHO całkiem nieźle.

Jeśli masz w sumie 5m^2 to przy skierowaniu paneli na dachu o nachyleniu 35* prosto na wschód masz w kwietniu do dyspozycji średnio ok. 17,1 kWh energii słonecznej dziennie.

Więc te 10 kWh pozyskanych w kolektorze to IMHO całkiem nieźle.

problem w tym ze woda nie jest ciepla. maxymalnie raz uzyskalem 40 stopni ale starczylo na jedna kapiel, doradzcie cos konkretnego co zrobic bo "majster" mnie zbywa a chce mu konkretnie odpiowiedziec co zrobil zle