Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

temp na solarach

niktspecjalny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 174
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie pamiętam ile pokazuje rotametr - wiem tylko że pompka solarna pracuje na I biegu. Cała sprawa może wynikać z faktu ze w czwartek miałem robioną termowizję i musiałem mieć wygrzany dom do temp 20 st- zaraz potem wyłączyłem piec gazowy - gdyż w tym domku jeszcze nie mieszkamy- i do dziś domek pomału sobie stygnie podtrzymywany solarami...

Twoja instalacja najwyraźniej nie działa poprawnie. Jak to możliwe, że masz deltę 31*C?

Przy pełnym lecie i pięknym słoneczku delta to maks 20*C. Za dużo przez rury idzie w powietrze.

Jaki masz przepływ ustawiony (ile pokazuje rotametr) ?

Witam.

I znowu podobna sytuacja, cyferki, cyferki, cyferki. Jakby jeszcze zwiększyć dławienie przepływu to na kolektorach pokaże 99 stopni i to dopiero będzie szokujący wynik (tylko dla kogo?).

Jasne, że 31 stopni to za duża delta, przy niej i przy mniejszym nasłonecznieniu kolektory nie wystartują!

Przy elektronice z reg. obrotów pompa ma być na maxa, bo i tak sama dobierze sobie obroty a tak to delta może być nawet dobrze ale przepływ nie wyrabia.

pozdrawiam.

Witold

Przy elektronice z reg. obrotów pompa ma być na maxa, bo i tak sama dobierze sobie obroty a tak to delta może być nawet dobrze ale przepływ nie wyrabia.

pozdrawiam.

Witold

Czyli mam pompę zrobić na najwyższy bieg - myślałem że właśnie przy wolnym obiegu glikol będzie spokojnie oddawał ciepło??? a na najwyższym biegu mamy zaraz 2x większe zużycie prądu...- wiec czy to w ogóle ma sens w zimie gdzie wiadomo te 60 stopni to przez 3-4 godz dziennie...

Czyli mam pompę zrobić na najwyższy bieg - myślałem że właśnie przy wolnym obiegu glikol będzie spokojnie oddawał ciepło??? a na najwyższym biegu mamy zaraz 2x większe zużycie prądu...- wiec czy to w ogóle ma sens w zimie gdzie wiadomo te 60 stopni to przez 3-4 godz dziennie...

Fami.

Przy prawidłowo pracującej elektronice ilość dostarczanego ciepła przez kolektory jest zawsze tak ustawiona aby była większa niż zużycie prądu dostarczanego pompie. Można to bardzo łatwo samemu obliczyć. Algorytm procesora obsługującego pompę w module elektroniki jest tak napisany aby to Tobie gwarantować. Ale parametry, które trzeba ustawić muszą być prawidłowe. Yaba wcześniej zwrócił Tobie uwagę, że delta przez niewłaściwe parametry początkowe jest za duża. Przez co zyskujesz pojedyńcze waty na zasilaniu pompy a tracisz setki wat przez straty na przesyle.

Przez lata prób dowiedziono, że najlepszym kompromisem będzie różnica temperatur na zasilaniu i powrocie ok. 8 stopni. Elektronika, którą posiadasz utrzyma w ryzach tą temperaturę przez cały czas pracy instalacji, od świtu do zmierzchu.

Nawet w zimie ma to jak najbardziej sens i w zasadzie nie ma znaczenia czy to zima czy lato.

Ponieważ obecnie mamy ładną pogodę w całym kraju to zrób tak: zapisz od jakiej temp. w zbiorniku zaczynają ogrzewać kolektory i do jakiej temp. nagrzeje się zbiornik przy pracy na pierwszym biegu (tak jak do tej pory). W następnym dniu przestaw pompę na najwyższy bieg również zapisując te same parametry. Przedstaw wyniki, porównamy.

pozdrawiam.

Witold

Witam.

I znowu podobna sytuacja, cyferki, cyferki, cyferki. Jakby jeszcze zwiększyć dławienie przepływu to na kolektorach pokaże 99 stopni i to dopiero będzie szokujący wynik (tylko dla kogo?).

Jasne, że 31 stopni to za duża delta, przy niej i przy mniejszym nasłonecznieniu kolektory nie wystartują!

pozdrawiam.

Witold

Człowieku ale tak chociaż troszkę na logikę i te moje cyferki - jeżeli panel płaski Hewalexa ma 1,8m2 powierzchni czynnej to razy 5 da nam 9m2.

Proszę mi wytłumaczyć moc grzewczą 9m2 na poziomie 18,5kW gdzie podobno do ziemi dociera maks 1000W/m2, paneli płaskich w środku srogiej zimy...

kolektor1 - dzięki - dziś pompkę ustawiłem na III bieg- zobaczymy.

yaiba83- czyli Twoim zdaniem mam coś źle poustawiane moje kolektory - kurcze będę musiał się dokształcić w tym całym cieple solarnym . Ja tez nie umiem jakoś przeliczyć sobie tej mocy na realne podgrzanie wody no wczoraj np w raporcie dobowym licznik solarny pokazał zysk 62 KWh- i nie wiem jak to mam rozumieć... (Zasobnik 500/150 a panele to 5 x2.09m2 kąt 35st -niemal idealnie na południe)

Edytowane przez farmi

Wg instrukcji Hewalexa ustawia się przepływ 1,5L/min na jeden panel. Jeżeli masz 5 paneli więc przepływ powinieneś mieć na poziomie 7,5l/min. Tyle wyliczanek.

Na dole grupy pompowej jest taki pływaczek zwany rotametrem. Jest też na nim taka śrubka na płaski śrubokręt. Przekręcając lewo/prawo zwiększasz lub zmniejszasz przepływ. Patrzysz na dół tego koreczka co się podnosi. Jeżeli nie chce się wystarczająco podnieść to trzeba zwiększyć bieg pompki. Jak już ustawisz przepływ faktyczny to wtedy trzeba wejść do menu bodajże ustawienia parametrów i taka opcja jak przepływ/rotametr i tam też trzeba ustawić 7,5l/min bo na tej podstawie sterownik oblicza moc i uzyski.

Wg mnie twoje kolektory działają jak najbardziej poprawnie tylko za mały przepływ masz ustawiony na rotametrze. Za dużo ciepła ucieka z rurki wychodzącej z kolektorów. Jeżeli różnica przy pełnym słońcu pomiędzy T1 a T2 będzie na poziomie 15-20*C to zobaczysz o ile szybciej zacznie ci się grzać woda w zbiorniku.

Tak swoją drogą jak sprawdza się zbiornik w zbiorniku?

Sprawdziłem dziś wieczorkiem i przepływ miałem ustawiony na 10l/min- jednak chyba pomogło samo ustawienie pompy na III bieg gdyż kolektory podgrzały wodę od wczoraj w zasobniku z 13 na 14 stopni- więc chyba sukces (tym bardziej przy takich mrozach i nie do końca jeszcze uszczelnionym domu)

Zbiornik SIS 500 jest przeznaczony do wspomagani centralnego ogrzewania i jest konstrukcją dość prostą. W takim przypadku instalacja powinna pracować w technice high-flow, tzn. przepływ na poziomie 0,4-1l/min na m^2 pow. czynnej kolektora.

Przy zbiornikach bardziej zaawansowanych technicznie (np. OPTIMA POWER, SOLUS II) instalacje pracują w technice low-flow, tzn. przepływ na poziomie 0,25-0,4l/min na m^2 pow. czynnej.

Ustawienie przepływu robimy w następujący sposób:

Regulator przepływu wykręcamy do końca (by nie stawiał oporu). W automatyce włączamy pompę na 100% obrotów i sprawdzamy na, którym najniższym biegu pompy jesteśmy wstanie otrzymać zadany lub wyższy przepływ. Jeżeli przepływ jest większy niż zadany to regulujemy go regulatorem przepływu. W automatyce wpisujemy przepływ oraz ustalamy minimalne obroty pompy na 50%.

Energia elektryczna dla pompy to 1/50-1/100 przy high-flow; 1/75-1/200 przy low-flow; do 1/400 przy technice Aqua, energii dostarczonej przez kolektory.

Człowieku ale tak chociaż troszkę na logikę i te moje cyferki - jeżeli panel płaski Hewalexa ma 1,8m2 powierzchni czynnej to razy 5 da nam 9m2.

Proszę mi wytłumaczyć moc grzewczą 9m2 na poziomie 18,5kW gdzie podobno do ziemi dociera maks 1000W/m2, paneli płaskich w środku srogiej zimy...

http://solaris18.blogspot.com/2012/01/nasonecznienie-w-zimie.html

A teraz do meritum wątku.

Wczoraj sprawdzałem dwie instalacje kolektorów próżniowo rurowych CPC pracujące na potrzeby ciepłej wody użytkowej.

Pierwsza glikolowa z 2002 roku o powierzchni czynnej 4m^2 (4,4m^2 brutto, 20 rur) wraz ze zbiornikiem pojemności 300l. Do godziny 14:00 instalacja dostarczyła 7kWh, temp. kol. 64,6stC, temp. na powrocie 46,8stC, temp wody na dole zbiornika 54,2stC, temp. max kol. 80,2stC, przepływ 1,9l/min.

Druga instalacja w technice Aqua o powierzchni czynnej 3,5m^2 (3,91m^2 brutto, 21 rur), zbiornik 300l. Do godziny 16:00 uzysk wynosił 6kWh, a temp. max kol. w czasie pracy 104,3stC.

Pozdrawiam serdecznie.

A teraz do meritum wątku.

Wczoraj sprawdzałem dwie instalacje kolektorów próżniowo rurowych CPC pracujące na potrzeby ciepłej wody użytkowej.

Pierwsza glikolowa z 2002 roku o powierzchni czynnej 4m^2 (4,4m^2 brutto, 20 rur) wraz ze zbiornikiem pojemności 300l. Do godziny 14:00 instalacja dostarczyła 7kWh, temp. kol. 64,6stC, temp. na powrocie 46,8stC, temp wody na dole zbiornika 54,2stC, temp. max kol. 80,2stC, przepływ 1,9l/min.

Druga instalacja w technice Aqua o powierzchni czynnej 3,5m^2 (3,91m^2 brutto, 21 rur), zbiornik 300l. Do godziny 16:00 uzysk wynosił 6kWh, a temp. max kol. w czasie pracy 104,3stC.

Pozdrawiam serdecznie.

Witam.

Porównane zostały dwie różne instalacje, a jaki z tego morał, zależność, wyższość jednej nad drugą, proszę wytłumacz.

Yaiba nie bardzo rozumiem pytania, możesz sprecyzować?

pozdrawiam.

Witold

Edytowane przez kolektor1

Witam.

Porównane zostały dwie różne instalacje, a jaki z tego morał, zależność, wyższość jednej nad drugą, proszę wytłumacz.

Yaiba nie bardzo rozumiem pytania, możesz sprecyzować?

pozdrawiam.

Witold

Kolega Rapczyn post wyżej podał link do artykułu, gdzie ktosik miernikiem na przełomie stycznia/grudnia otrzymał maksymalne nasłonecznienie 950W/m2.

Jeżeli tyle pada na jeden metr kwadratowy to rozumiem, że jak mam kolektory o łącznej powierzchni 9m2 to maks moc jaką jestem w stanie uzyskać to 950*9=8550W

18,5kW mocy w tym przypadku wg mnie było błędem wynikającym z nieprawidłowego skonfigurowania sterownika i rotametru.

Kolega Rapczyn post wyżej podał link do artykułu, gdzie ktosik miernikiem na przełomie stycznia/grudnia otrzymał maksymalne nasłonecznienie 950W/m2.

Jeżeli tyle pada na jeden metr kwadratowy to rozumiem, że jak mam kolektory o łącznej powierzchni 9m2 to maks moc jaką jestem w stanie uzyskać to 950*9=8550W

18,5kW mocy w tym przypadku wg mnie było błędem wynikającym z nieprawidłowego skonfigurowania sterownika i rotametru.

Witam.

Zaglądając do instrukcji obsługi faktycznie regulator został źle zaprogramowany. Ta wartość jest wartością mocy chwilowej i dla tej powierzchni tych kolektorów w południe przy różnicy temp. wynoszącej 50 stopni ( Tm-Tab), stratach na przesyle ( zakładam -20% ) nieprostopadłości promieniowania ( jakieś -15% ) wartość mocy chwilowej będzie się wahać w granicach 3250W.

pozdrawiam.

Witold

Edytowane przez kolektor1

Witam.

pozdrawiam.

Witold

Mój wpis miał za zadanie odpowiedzieć na temat wątku "temp na solarach". Obie instalacje są tego samego producenta i obie są świetne.

Pozdrawiam.