Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

temp na solarach

niktspecjalny

Recommended Posts

Start z zimnego zbiornika jest zawsze optymistyczny bo sprawność wymiany jest duża i bufor pusty.

Kolejnego słonecznego dnia już nie będzie tak miło, bo bufor będzie częściowo gorący i wymiana słabsza.

Jak nie odbierzesz gorącej wody w odpowiedniej ilości to zaczną się kłopoty, a to dopiero koniec zimy i słońca nadal niewiele.

Czy te 200L bufora to nie za mało jak na powierzchnię kolektorów?

Pozdr

GREGOR

No tak,następnego dnia temperatura wzrosła juz tylko o 15st. do 72st.

Czy nie za mały wymiennik w stosunku do powierzchni kolektorów to się dopiero okarze-rodzina jest 4 osobowa.

Jakie kłopoty masz na myśli? Zakładając że instalacja jest prawidłowo wykonana.....

Edytowane przez manix76

• Odpowiedzi 174
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pierwsze problemy już masz, temperatura 72C na CWU, chyba że masz jakiś termostat na wyjściu.

Kolejny problem to co zrobić z nadmiarem ciepła w dzień jak świeci słońce i bufor jest pełny.

Ja mam 300L, też 4 osoby i w lato są nadmiary ciepła w trakcie dnia.

Rozwiązaniem jest umieszczenie kolektorów pionowo, ale nie zawsze jest to wykonalne.

PS. Co do 2 wężownic i odpowiedniej różnicy temp. to potrzebne jest info o ich rozmieszczeniu w pionie i kierunku przepływu glikolu

Pozdr

GREGOR

Termostatu nie mam,natomiast na sterowniku można ustawić max.temp.do której ma być nagrzewany wymiennik.

Co do nadmiaru ciepła ,to owszem,nie będę miał gdzie go wykorzystać

Odnośnie wężownic to nie znalazłem nic konkretnego na temat ich rozmieszczenia a posiadam taki http://www.hewalex.pl/oferta/podgrzewacze-hewalex/podgrzewacz-vf200-2.html

Zainstaluj sobie zawór termostatyczny na wyjściu ze zbiornika, bo ktoś się poparzy.

Ustaw na nim 40 czy 45C.

Możesz wtedy grzać bufor nawet do 80C, bo zatrzymanie wymiany w trakcie dnia będzie niewskazane (przegrzanie czynnika).

Ten bufor ma 2 wężownice, górną typowo kotłową i dolną typowo solarną.

Spięcie ich to chyba nie był dobry pomysł.

Jak dla mnie to spowoduje pracę solarów na dużo wyższych temperaturach (szybsza degradacja absorbera),

bo odniesieniem będzie temperatura na samej górze bufora (tam jest wpięty czujnik odniesienia?).

Pozdrawiam

GREGOR

Edytowane przez xmsg

Tak,tam jest wpięty czujnik.

Tak się zastanawiam,wziąłem dla porównania pierwszy lepszy wymiennik do instalacji solarnej z jedną wężownicą i patrząc na przekrój,to tam jest podobna sytuacja jak u mnie,gdzie mam połączone 2 wężownice do kupy.Porównywalna odległość wysokości czujnika T2 do wężownicy oraz rozmieszczenie samej wężownicy.Jest jej coś około 1,2m2 powierzchni,u mnie natomiast po połączeniu 1,65m2.

Wcześniej,jak T2 był na dole wskazywał temperaturę jakieś 10 stopni niższą niż była na T4. Wstępnie ustawiłem max.temp.na wymienniku 80st.(byłem ciekawy do ilu może nagrzać) więc jeżeli sterownik wyłącza pompę biorąc wartość z T2 to tak naprawdę pompa została by wyłączona przy temp.90 st.

Druga sprawa,dopływ zimnej wody jest na dole (bliżej T2) więc jeżeli bym pobierał wodę z wymiennika to bardzo szybko ta różnica zmieni się z 10 st.na wyższą.

Myślę że teraz mam tak podłączone, jak bym miał wymiennik z jedną wężownicą,który de facto taki teraz jest.

Edytowane przez manix76

Wg mnie niepotrzebnie zmniejszasz wydajność instalacji. No chyba że o to ci chodzi.

Nastaw fabryczny max. temp. T2 to 65'. My ustawiamy często 80' i nic się złego nie dzieje. Woda w zbiorniku się nie ugotuje.

W ten sposób który zrobiłeś pompa załącza się licząc róznicę temp. między solarem a górą zbiornika i np na solarze może być 60', na górze zbiornika 70', na dole 55, i wtedy pompa się załączy ale glikol będzie wychładzał dół zbiornika, więc to bez sensu. Na tym to polega żeby zimna woda wchodziła od dołu i wtedy była ogrzewana z solara.

Wg mnie niepotrzebnie zmniejszasz wydajność instalacji. No chyba że o to ci chodzi.

Nastaw fabryczny max. temp. T2 to 65'. My ustawiamy często 80' i nic się złego nie dzieje. Woda w zbiorniku się nie ugotuje.

W ten sposób który zrobiłeś pompa załącza się licząc róznicę temp. między solarem a górą zbiornika i np na solarze może być 60', na górze zbiornika 70', na dole 55, i wtedy pompa się załączy ale glikol będzie wychładzał dół zbiornika, więc to bez sensu. Na tym to polega żeby zimna woda wchodziła od dołu i wtedy była ogrzewana z solara.

Napiszę jak to mniej więcej wyglądało przez cały dzień pracy instalacji.Powiedzmy mamy godz.12

Na kolektorach T1-60st., w górnej części zasobnika T2-50st., dolna część zasobnika T4-40st.,powrót glikolu(czujnik w grupie pompowej) T3-43st

Dalej twierdzę,że jeżeli chodzi o sprawność oddawania ciepła z wężownicy,zbytnio się nie różni od standardowego z jedną wężownicą

Edytowane przez manix76

Owszem, prawdę piszesz,ale dokładnie tak miałem przed podmianą czujników

Dobra nie było tematu. Śpieszyło mi się i wszystko pokręciłem, Ale generalnie uważam, że zamiana czujników to kiepski pomysł. Później zaczynasz grzać zbiornik bo róznica jest zliczana między górą zbiornika, która zawsze jest cieplejsza niż dół.

W sytuacji o której piszesz powyżej glikol na powrocie ma 43'C a góra zbiornika 50'C. Resztę sam sobie dopowiedz.

Jak się boisz za dużej temp na zbiorniku to ustaw niższą max. temp i tyle.

Sprawność spiętych dwóch wężownic jest nawet większa niż zbiornika z jedną wężownicą.

• 2 weeks później...

ja mam solary od dwóch tygodni - wczoraj miałem 300 litrów ciepłej wody w zasobniku o temperaturze 65 stopni. I tak teraz mam wątpliwości - co będzie latem z ciepłą wodą? Pójdziemy wszyscy do pracy, szkoły, nikogo nie będzie w domu, temp. na zewnątrz 30 stopni w cieniu, 300 litrów nagrzeje się bardzo szybko (w ustawieniach mam, że nagrzeje się do 85 stopni), czy czynnik nie będzie się gotował?

co zrobic w tej sytuacji?