red1980 18.03.2013 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 ja mam solary od dwóch tygodni - wczoraj miałem 300 litrów ciepłej wody w zasobniku o temperaturze 65 stopni. I tak teraz mam wątpliwości - co będzie latem z ciepłą wodą? Pójdziemy wszyscy do pracy, szkoły, nikogo nie będzie w domu, temp. na zewnątrz 30 stopni w cieniu, 300 litrów nagrzeje się bardzo szybko (w ustawieniach mam, że nagrzeje się do 85 stopni), czy czynnik nie będzie się gotował? co zrobic w tej sytuacji?Co robić? Myć się To zawsze powtarzam klientom. A tak na serio - ktoś ci dobierał instalację do zapotrzebowania na CWU. Poza tym pamiętaj, że kolektory szybciej nabiją temp. wody z 40 do 60' niż z 60 do 80. Rozsądnie używaj wody to nic ci się nie będzie gotować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 18.03.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 dzięki:) trochę mnie uspokoiłeś, po prostu boję się ze jak wrócimy do domu o 16 to będę miał już wodę w zbiorniku o temp. 85 stopni, pompa przestanie chodzić, a glikol w solarach się zagotuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.03.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Ostatnio pojawiło się kilka słonecznych dni i wreszcie solary zaczęły działać:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=177795&d=1363781954Instalacja to 4 płaskie panele, kąt 35*, ekspozycja SE, 2 zasobniki: 300l i 160l. Mniejszy dogrzewany gazem, duży grzany tylko solarami. Gdy temperatura większego przekroczy temperaturę mniejszego, to włącza się mieszanie. Na bieżąco można śledzić parametry pracy na:http://pompaciepla24.com/graph_13.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 21.03.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 (edytowane) W lipcu coś mi zabulgotało i; Edytowane 21 Marca 2013 przez Adik50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrk 24.03.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 dzięki:) trochę mnie uspokoiłeś, po prostu boję się ze jak wrócimy do domu o 16 to będę miał już wodę w zbiorniku o temp. 85 stopni, pompa przestanie chodzić, a glikol w solarach się zagotuje. Mam 3 płaskie i 300L zbiornik. Zużycie wody raczej niskie. Solary montowane w sierpniu zeszłego roku. Parę razy zdażyło się że zbiornik miał 85C(czyli ustawione max) około gdziny 15. Zagotowanie chyba nie grozi bo sterownik na to nie pozwoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 02.05.2013 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Info z firmy Hewalex: W najbliższym czasie swoją premierę będzie miał zdalny monitoring instalacji solarnych i pomp ciepła oferowanych przez firmę Hewalex. Po wpięciu modemu GSM lub WLAN do sterownika G422-P06 użytkownik będzie miał możliwość zdalnego podglądu bieżących parametrów instalacji, jak również ich zmiany. Zarejestrowane zostaną parametry pracy instalacji od początku uruchomienia opcji monitorowania. Pozwoli to na generowanie ciekawych raportów i analiz wyników z użytkowania systemu przygotowania ciepłej wody użytkowej. Podłączenie sterownika do modemu umożliwi również szybkie reagowanie w przypadku stanów alarmowych - system zawiadomi użytkownika i serwis techniczny o nieprawidłowościach pracy poprzez wysłanie komunikatu w formie e-maila i SMS. Zaprezentowane rozwiązanie pozwoli Państwu na skorzystanie z dodatkowej naszej opieki serwisowej on-line. Umożliwi to optymalizację pracy i zagwarantuje osiąganie maksymalnych uzysków energetycznych przez instalację solarną czy też pompę ciepła.. Już dziś można zobaczyć wersję demo systemu, który został podłączony do działającej instalacji solarnej. http://www.hewalex.pl/strony/monitoring.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manix76 03.05.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Stoję pierwszy w kolejce po zakup tego modułu,ciekawe kiedy sprzedaż ruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 08.05.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Stoję pierwszy w kolejce po zakup tego modułu,ciekawe kiedy sprzedaż ruszy. Ciekawe jaka cena tego wynalazku, bo za 200-300zł można coś takiego zrobić u siebie i to z lepszymi wykresami. No, ale trzeba chcieć i zużyć trochę czasu na zabawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 09.05.2013 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Stoję pierwszy w kolejce po zakup tego modułu,ciekawe kiedy sprzedaż ruszy. Nie jestem przeciwnikiem takich rozwiązań bo sam się nie co param elektroniką, ale: . Podłączenie sterownika do modemu umożliwi również szybkie reagowanie w przypadku stanów alarmowych - system zawiadomi użytkownika i serwis techniczny o nieprawidłowościach pracy poprzez wysłanie komunikatu w formie e-maila i SMS. Jak wszyscy tu wiemy, że najbardziej niedogodną rzeczą w instalacji solarnej jest zanik napięcia i przejście jej w stan stagnacji. O ile nie będzie słońca to nic złego się nie stanie, ale przy pełnym nasłonecznieniu to już może. Nawet mając taki moduł z powiadomieniem zdalnie nic nie możemy zrobić o ile instalacja nie jest zabezpieczona UPS-em. W mojej nie typowej instalacji przy zaniku pądu mam na podjęcie jakichkolwiek działań nie więcej jak 5 min. i instalacja staje w stan stagnacji, dla tego mam ją zabezpieczoną UPS-em. Umożliwi to optymalizację pracy i zagwarantuje osiąganie maksymalnych uzysków energetycznych przez instalację solarną Ja myślę, że ta czynność jest realizowana na samym początku, po pierwszym odpaleniu instalacji, a więc po co wiecznie optymalizować? Po wpięciu modemu GSM lub WLAN do sterownika G422-P06 użytkownik będzie miał możliwość zdalnego podglądu bieżących parametrów instalacji, jak również ich zmiany. O ile z tym zdalnym podglądem to się jeszcze zgodzę, to już ze zmianą parametrów pracy instalacji przez użytkownika to nie bardzo. Grzebanie w parametrach przez nieświadomego użytkownika zawsze wiąże się z przyjazdem instalatora i postawieniem parametrów od nowa. A kto poniesie koszty takiego grzebania w parametrach? A nie daj Bóg jak jakiś żartowniś się włamie i unieruchomi instalację. Pozwoli to na generowanie ciekawych raportów i analiz wyników z użytkowania systemu przygotowania ciepłej wody użytkowej. Jednym z ciekawszych raportów jest uzysk energetyczny. Aby taki parametr był rzetelny to musi opierać się na trzech podstawowych pomiarach: temp. glikolu na wlocie do zbiornika, temp, glikolu na wylocie ze zbiornika oraz wielkości przepływu. O ile ten ostatni parametr jest w miarę dobrze liczony to pomiar temp. jest już całkiem pójściem na skróty. Temp. ciepłego glikolu mierzona jest na kolektorze, czyli nie ujmuje strat na przesyle a za to zimny jest mierzony w zbiorniku jako temp. wody użytkowej. wprowadza to poważne błędy obliczeniowe, zawyżając znacznie ten parametr. A więc do końca tak nie wiemy ile faktycznie jest tego uzysku. Ciekawe jaka cena tego wynalazku, bo za 200-300zł można coś takiego zrobić u siebie i to z lepszymi wykresami. No, ale trzeba chcieć i zużyć trochę czasu na zabawę. I tu się zgodzę, ale to trzeba się troszeczkę na tym znać , a nie wszyscy to potrafią. Natomiast ja uważam, że instalacja solarna powinna być jak najprostsza i tak zrobiona aby wszystkie dotychczasowe bolączki zostały wyeliminowane. Jedynym na to sposobem jest jej wykonanie na zbiorniczku drenażowym. A w skrócie pracuje to tak, że w momencie gdy pojawi się różnica temp. między zbiornikiem a kolektorem to włączająca się pompa napełniając instalację i dopóki ona pracuje następuje przepływ. Gdy pompa stanie woda ( już nie glikol ) zlatuje z kolektorów i te pozostają suche do ponownego włączenia się pompy. Taka praca instalacji eliminuje wszystkie bolączki instalacji "ciśnieniowej". Nie straszny zanik prądu, nadmiar ciepła i wyjazdy na urlop. A nawet jak coś gdzieś wycieknie to użytkownik sam doleje trochę wody do instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 09.05.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Natomiast ja uważam, że instalacja solarna powinna być jak najprostsza i tak zrobiona aby wszystkie dotychczasowe bolączki zostały wyeliminowane. Jedynym na to sposobem jest jej wykonanie na zbiorniczku drenażowym. A w skrócie pracuje to tak, że w momencie gdy pojawi się różnica temp. między zbiornikiem a kolektorem to włączająca się pompa napełniając instalację i dopóki ona pracuje następuje przepływ. Gdy pompa stanie woda ( już nie glikol ) zlatuje z kolektorów i te pozostają suche do ponownego włączenia się pompy. Taka praca instalacji eliminuje wszystkie bolączki instalacji "ciśnieniowej". Nie straszny zanik prądu, nadmiar ciepła i wyjazdy na urlop. A nawet jak coś gdzieś wycieknie to użytkownik sam doleje trochę wody do instalacji. Pomysł i sposób działania przedni, jednak pomiar "stabilnej" temp na kolektorze prawie niemożliwy W pustym temp szybko wzrośnie, pójdzie woda i fiuuuu, po temperaturze. Może ze 4ltr przepompuje. Ale pomysł mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 09.05.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Pomysł i sposób działania przedni, jednak pomiar "stabilnej" temp na kolektorze prawie niemożliwy W pustym temp szybko wzrośnie, pójdzie woda i fiuuuu, po temperaturze. Może ze 4ltr przepompuje. Ale pomysł mi się podoba. Tak masz rację, wydawać by się tak mogło na pierwszy rzut oka. Ale jednak, zwróć uwagę, że większość elektronik stosowanych do kolektorów słonecznych na coś takiego jak różnica temp. przy której włącza się instalacja ale i również wyłącza się instalacja. Wystarczy aby ten pierwszy parametr ustawić nie co wyżej np. na 20 stopni a ten drugi na np. 4 stopnie. Tak wysoka różnica temp. spowodowana jest tym, że masa absorbera jest mała i faktycznie masz rację, że przy klasycznym ustawieniu mogło by dochodzić do takiej sytuacji, którą opisałeś, Zwiększenie różnicy spowoduje, że instalacja się nie wyłączy od razu. Ale masz rację, że o wiele częściej może dochodzić do takich sytuacji ale to zależy przecież id stopnia nasłonecznienia. ale wystarczy napisać nowy algorytm na procku obsługującym elektronikę i po tym kłopocie. Właśnie testuję taką instalację na 2 próżniówkach, co będę mówił chodzi jak bajka ale tego nie da się zrobić na head pipe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 10.05.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 No zobaczymy jak będzie wyglądało z ceną tego monitoringu. Dosyć fajny bajer. Odnośnie grzebania w parametrach, to chyba tylko można to przestawić na koncie administratora, user będzie mógł tylko podziwiać. Dodatkowo moduł monitoringu będzie współpracował ze sterownikami w wresji 6 i wyżej. Ja mam niestety 4 albo 5. Dla mnie oprócz modułu musiałbym zmienić sterownik, co by znacznie podwyższyło koszty, a dla bajeru tyle kasy wydawać to raczej się nie opłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 13.05.2013 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 kolektor1 - tam jest czujnik T3 mierzący temperaturę powrotu do kolektora, raczej ten czujnik brany jest do obliczeń uzysku. Zdalny dostęp do urządzeń HVAC to fajna sprawa - =-access&pto[mode]=-autologin&pto[userId]=-833&pto[token]=-59337df0d84f7968436db61b5ec444ee4561f5c8"]instalacja w Wohnmix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 14.05.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 kolektor1 - tam jest czujnik T3 mierzący temperaturę powrotu do kolektora, raczej ten czujnik brany jest do obliczeń uzysku. Zdalny dostęp do urządzeń HVAC to fajna sprawa - =-access&pto[mode]=-autologin&pto[userId]=-833&pto[token]=-59337df0d84f7968436db61b5ec444ee4561f5c8"]instalacja w Wohnmix Do obliczeń uzysku brana jest różnica pomiędzy termperaturami zmierzonymi przez T1 (wyjście z kolektora) a T3 (wyjście zimnego glikolu z zasobnika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 17.06.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Witam MAm takie pytanie wczoraj u mnie na budowie wypuściłem ciepłą wodę z bojlera 300l i dziś na koniec dnia (śląsk - upał) bez poboru miałem 85 st. w całym bojlerze czy to dobry wynik czy uważacie że niewystarczający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 17.06.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 A jaka mocna grzałka w tym bojlerze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 18.06.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 czy to dobry wynik czy uważacie że niewystarczający A ile byś chciał mieć ? 150* ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 18.06.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Zwykła podpucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 19.06.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 A ile byś chciał mieć ? 150* ? Chodzi mi o to czy to dobry wynik?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 21.06.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Chodzi mi o to czy to dobry wynik?? Więcej się nie da, więc chyba dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts