anetina 21.04.2009 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 u siebie dałem grubą folię fundamentową pod murłatę ale cieśla zapytał się mnie jak w tym miejscu może pojawić się wilgoć? A jeżeli nawet wilgoć pociągnęłaby od fundamentów do murłaty to czy brak tej izolacji byłby największym moim problemem... no i coś w tym jest no chyba ze ta izolacja daje ochronę murłaty w okresie budowy kiedy ściany są jeszcze mokre i niezabezpieczone od zewnątrz żadnym tynkiem itp. czytam i czytam i mam już mętlik w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 21.04.2009 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 ja bym takich wniosków nie wysuwała budujesz dom nowy naprawdę więcej się ludzi mocno zdziwi, że jej nie masz ..np. na ściance kolankowej pod murłatą..na każdym pomiędzy drewnem a murem.. u mnie były rozmowy czy trzeba jeszcze lepik pod papę..bo podobno papy robione są głównie z tektury i po latach ulegają zanikowi i cała izolacja na nic. Ludzie chwalą też poziomujące podkładki z drewna( i to może byc potem niewidoczne) lub folie z pcv grubości 1mm, bo nie wymagają lepiku i można je układać bezpośrednio na murze , że są trwalsze, ale nasz majster mówił, że niektórzy producenci folii zamiast pcv dodają kredę i szmaty..? jeśli nie pomyliłam.. podkładki z drewna a papa - to chyba jednak różne cele stosowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 21.04.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 nie, to chyba tak jak są różne "lokalne" szkoły .. jedni zamiast papy dają nieduże podkładki z twardego drzewa pod murłatę, by unieść ją ponad wieniec , wydawało mi się to mądre, bo belka nie nasiąka tak łatwo od muru i powstaje szczelina wentylacyjna pomiędzy wieńcem a murłatą..anetina ja pisze to co słyszałam.. a u mnie majster i mąż postawili na papę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.04.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 nie, to chyba tak jak są różne "lokalne" szkoły .. jedni zamiast papy dają nieduże podkładki z twardego drzewa pod murłatę, by unieść ją ponad wieniec , wydawało mi się to mądre, bo belka nie nasiąka tak łatwo od muru i powstaje szczelina wentylacyjna pomiędzy wieńcem a murłatą.. anetina ja pisze to co słyszałam.. a u mnie majster i mąż postawili na papę.. Jeśli te podkładki zabezpieczyć mają murłatę co co je zabezpieczy? Słyszałem też teorię, że folia pod murłatą w przypadku problemów ze szczelnością dachu powoduje pływanie murłaty w wodzie co jej na pewno zaszkodzi. Fakt faktem teorie są różne i nie ma możliwości udowodnienia celowości dawania lub nie izolacji pod murłatą. Ja zakładałem, że na tej wysokości wilgoci nie będę miał i zufałem starej daty fachowcowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 21.04.2009 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 dziękuję za wszelkie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts