tomchy1975 20.04.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Witam wszyskich bardzo serdecznie. Mam mały(a właściwie chyba duży) problem z moimi ścianami, ale po kolei. Jestem w trakcie budowy domu ze ścianą 3W. (proszę tylko o nie pisanie tekstów po co Ci 3W, tak chciałem i jestem tego pewien). Dom wybudowany w stanie -stan surowy otwarty, dach przykryty papą (później dachówka).Do parterowy ok 140 m + garaż 40. Wybudowana ściana nośna, teraz czas na założenie ocieplenia+ warstwa osłonowa.Ściana nośna beton kom. 24. Teraz ma być izolacja 10 cm. styropian+ warstwa osłonowa cokół klinkier ok 1m. potem beton komórkowy12 cm.No ale mój problem to fundament wykonany z bloczków betonowych.W założeniu miał być to fundament 3W - i tu by nie było problemów.W sumie nie wiem jak to sięstało ,że dałem się namówić na położenie bloczka w poprzek(majster i kier.bud) i mam fundament 2W czyli 38+ 5cm. styro.Ta zmiana spowodowała że chcąc zachować te parametry ściana osłonowa będzie się opierać TYLKO 7-8 centymetrów z 12 na fundamencie z bloczków. Ściana oczywiście kotwiona do ściany nośnej. I tu moje pytanie: Czy to wystarczy ażeby ściana stała wystarczająco stabilniei nie było potem problemów. Wg mnie możliwe sposoby rozwiązania problemu: -pomimo że wiem że jest to skopane zostawić i mieć nadzieję że będzie ok -Odkopać fondamenty, zedrzeć styro. położyć np połówkę bloczka bet. na wysoki kant( nie wim czy takie są)i na to znów styro. opcja bezpieczna ale chciałbym jej uniknąć z powodu kosztów -odchudzić izolację między ścianami- też nie bardzo mi się uśmiecha Bardzo proszę o jakieś pomysły wybrnięcia z tego tematu, i proszę nie wieszajcie na mnie kotów bo dobrze wiem że jest skopane. Teraz to mi tylko dobre rady mogą pomóc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts