Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisanie decyzji o warunkach zabudowy działki

farbik

Recommended Posts

Witam po kilku latach. Decyzja zostala ostatecznie przepisana i to bez dodatkopwej oplaty. Na podstawie tej decyzji podzielilem jenda dzialke na 4 mniejsze. Kilka miesiecy temu, po uplywie 5 lat jedna z tych dzialek sprzedalem. Nie podpisywalem nic nabywcy, ze wyrazam zgode na przepisanie warunkow. Nie wiem wiec, czy je ostatecznie przepisal na siebie czy wystapil o nowe WZ.W kazym razie jeszcze niczego tam nie wybudowal. Teraz jestem na etapie sprzedazy kolejnej dzialki. Przyszly nabywca dowiadywal sie w UG i starostwie na temat przepisania WZ. Dowiedzial sie, ze musi zlozyc wniosek o wydanie nowych warunkow, bo poprzednia decyzja dotyczyla 3 dzialek (BCD), a z racji zbycia dzialki B, cale WZ przeszly na pierwszego nabywce i kolejny nabywca (np. dzialki D) nie ma juz praw do tych WZ. Jaka jest faktycznie prawda? Czy kazdy kolejny nabywca musi na nowo wnioskowac o WZ dla kupowanej dzialki i czy jesli bedzie wnioskowal o wydanie dokladnie takich samych WZ, UG robic jeny problemy z ich wydaniem? Prosze o pomoc. pozdrawiam.

Witam po kilku latach. Decyzja zostala ostatecznie przepisana i to bez dodatkopwej oplaty. Na podstawie tej decyzji podzielilem jenda dzialke na 4 mniejsze. Kilka miesiecy temu, po uplywie 5 lat jedna z tych dzialek sprzedalem. Nie podpisywalem nic nabywcy, ze wyrazam zgode na przepisanie warunkow. Nie wiem wiec, czy je ostatecznie przepisal na siebie czy wystapil o nowe WZ.W kazym razie jeszcze niczego tam nie wybudowal. Teraz jestem na etapie sprzedazy kolejnej dzialki. Przyszly nabywca dowiadywal sie w UG i starostwie na temat przepisania WZ. Dowiedzial sie, ze musi zlozyc wniosek o wydanie nowych warunkow, bo poprzednia decyzja dotyczyla 3 dzialek (BCD), a z racji zbycia dzialki B, cale WZ przeszly na pierwszego nabywce i kolejny nabywca (np. dzialki D) nie ma juz praw do tych WZ. Jaka jest faktycznie prawda? Czy kazdy kolejny nabywca musi na nowo wnioskowac o WZ dla kupowanej dzialki i czy jesli bedzie wnioskowal o wydanie dokladnie takich samych WZ, UG robic jeny problemy z ich wydaniem? Prosze o pomoc. pozdrawiam.

Szanowni forumowicze, znawcy tematu. Ponawiam zapytanie z prośba o pomoc. Z góry dzięki, pozdrawiam

Bez Twojej zgody nabywca działki nie mógł przepisać WZ-ki na siebie, chyba że sfałszował podpis.

WItam, Jak się już dowiedziałem, nowy właściciel złożył wniosek o wydanie nowych WZ, dlatego nie prosił mnie o zgodę na ich przepisanie.

Rozumiem, że w takiej sytuacji moge sprzedać drugą działke i wyrazić pisemną zgode na przepisanie WZ na nowego nabywcę i bez problemu zostaną one na niego przepisane. Co w takim razie z WZ na kolejną działkę? Czy ja, ewentualnie nowy nabywca musimy starac sie na nowo o wydanie WZ?

Pozdrawiam

Ta druga WZ pozwala na budowę trzech domów, po jednym domu (czy innym obiekcie) na każdej działce (B, C i D), czy jednego na całości? Podział działki nie może oznaczać magicznego rozmnożenia inwestycji dozwolonych WZ-ką. Inaczej mógłbym podzielić sobie działkę i wybudować bez zgody planistycznej np. 4 rafinerie ropy, w miejscu, gdzie dozwolona jest jedna.

Ta druga WZ pozwala na budowę trzech domów, po jednym domu (czy innym obiekcie) na każdej działce (B, C i D), czy jednego na całości? Podział działki nie może oznaczać magicznego rozmnożenia inwestycji dozwolonych WZ-ką. Inaczej mógłbym podzielić sobie działkę i wybudować bez zgody planistycznej np. 4 rafinerie ropy, w miejscu, gdzie dozwolona jest jedna.

Druga decyzja dotyczy budowy domów jednorodzinnych na wydzielonych z całości na podstawie WZ trzech działkach B,C, i D. Mowa o 3 domach na 3 działkach.

Na podstawie tej decyzji dzialki zostaly podzielone. W urzędzie powiedzieli, ze jesli zgodze sie na przepisanie wz na pierwszego wlasciciela, to na kolejnych juz przepisac wz nie moge.

W UG dowiedziałem się tyle, że jak raz przeniosę WZ w całości na nowego właściciela, to będzie trzeba złożyć wnioski o WZ na pozostałe działki. Doradzono mi więc, aby pierwszy i drugi nabywca sami złozyli wnioski, a na ostatnią trzecią działkę będą w dalszym ciągu aktualnie pierwotnie wydane WZ (na działki ABC). Czy to by się zgadzało z prawem i praktyką?

Sralis mazgalis referentis dupcis.

1. Zapłać urbaniście, albo kumatemu architektowi, to znajdzie prawne rozwiązanie, dla tego przypadku.

2. Prawne rozwiązania:

- właściwe pismo o cesją, z mapka podziałową i uzasadnieniem z decyzji o WZiZT lub:

- wniosek o zmianę decyzji o WZiZT, w zakresie nowego podziału terenu objętego decyzją WZiZT - istnieje możliwośc uzyskania WZiZT dla każdej nowej (wytyczonej) działki.

Dzieki za poradę. AD.2 - wystarczy mapka podzialowa, która otzymałem wraz z decyzja o podziale, czy specjalny wydruk ze starostwa?

Są jakieś konkretne regulacje prawne, które daja możliwośc do zmainy wczesniejszej decyzji i przypisanie jej oddzielnie do każdej z działek bez ponownego składkania wniosku o wydanie oddzielnych WZ?