badboyryba-M05aL 21.04.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 witam czy ktoś może ma u siebie wykonane (albo w ogóle słyszał) posadzki robione metodą tradycyjną (betoniarką) a nie mixokretem i zacierane ręcznie a nie mechanicznie????Czy są jakieś minusy takiego rozwiązania w porównaniu do mixokreta? czy po prostu jest to to samo przy użyciu innego sprzętu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.04.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 przejedź się do kogoś i popatrz jak wygląda gotowa posadzka z miksokreta - robiona z betoniarki nie ma szans by osiągnąć podobną jakość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 21.04.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Wylewka z betoniarki a miksorteta nie ma porównania.Z miksokreta zawiera mało wody i dotarta pucerką jest gładka jak tafla lodu, ponadto masz w domu znaaacznie mniej wilgoci technologicznej. Czas wykonania, u mnie 160m2 to 8 godz, na drugi dzień można wejść i wykonywać drobne prace. W porównaniu z innymi pracami koszt wylewki z miksokreta jest niewielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.04.2009 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 miksokret różni się tym od betoniarki, że poda to co wymieszał, innych różnic siakoś nie widzę jak ktoś nie ma miksokreta i lubi ciężką pracę, to co mu bronić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.04.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 przejedź się do kogoś i popatrz jak wygląda gotowa posadzka z miksokreta - robiona z betoniarki nie ma szans by osiągnąć podobną jakość bzdura... czy po prostu jest to to samo przy użyciu innego sprzętu??? to samo /chyba, ze ktos nie umie robić / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 21.04.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Nawet się nie zastanawiaj, mam na dole z miksokreta na górze z betoniarki - niebo a ziemia. Tak tak oczywiście istnieje maestro betoniarki, co robi pięknie czysto i pod krawatem i wychodzi mu prawie tak dobrze jak z miksokreta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.04.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Nawet się nie zastanawiaj, mam na dole z miksokreta na górze z betoniarki - niebo a ziemia. Tak tak oczywiście istnieje maestro betoniarki, co robi pięknie czysto i pod krawatem i wychodzi mu prawie tak dobrze jak z miksokreta. głęboka myśl ino na czym oparta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 21.04.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 głęboka myśl ino na czym oparta? A na jakiej podstawie powstała twoja rozterka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.04.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 A na jakiej podstawie powstała twoja rozterka? ile razy w zyciu zdarzyło Ci sie coś umieszac w betoniarce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.04.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 pytaniem na pytanie udowodnij winę nie ja niewinność cecha demokracji o którą tylu walczyło, że aż zabrakło przeciwników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.04.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Wylewka z betoniarki a miksorteta nie ma porównania. Z miksokreta zawiera mało wody i dotarta pucerką jest gładka jak tafla lodu, ponadto masz w domu znaaacznie mniej wilgoci technologicznej. Czas wykonania, u mnie 160m2 to 8 godz, na drugi dzień można wejść i wykonywać drobne prace. W porównaniu z innymi pracami koszt wylewki z miksokreta jest niewielki. A możesz mi wytłumaczyć po co Ci wylewka ? U mnie 160 m.kw. około 2 dni - licząc z ustawianiem laserowym poziomu - z betoniarki. Może się pochwalisz kosztami ? Ludziska przecież jakość wylewek (tak jak i tynków) zależy od wykonawcy i użytych materiałów, a nie od metody narzucania (wylewania). Dla niedowiarków zapraszam do mnie. Jedno i drugie robione ręcznie. Różnica w czasie trwania robót - pomijalna, kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 21.04.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 pytaniem na pytanie udowodnij winę nie ja niewinność cecha demokracji o którą tylu walczyło, że aż zabrakło przeciwników Lepiej powiedz jaką masz wylewkę, jak jak pisałem mam oba rodzaje, w związku z czym mam prawo do porównania i oceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 21.04.2009 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Nie ma różnicy w wylewce (jastrychu) z miksokreta a z betoniarki oprócz jednej zasadniczej ta druga jest wolniejsza. W obu metodach robią straszne buble. Mianowicie dobra wylewka polega na wytrzymałosciach na nacisk, ścinanie i zrywanie. Każdą wylewkę można schrzanic tylko z jednego powodu jeżeli nie utrymuje sie odpowiedniej do klasy jastrychu stosunku cementu i wody. I tak dla mieszkań chociazby pod parkiet powinna byc wylewka B20 o stosunku 100kg cementu i 45 litrów wody czystej. Do tego odpowiednia ilosc żwiru rzecznego i piasku. Po rozłożeniu wylewki w kilka godzin powinno się tak jedną jak i drugą zatrzec maszynowo, koniecznie też w rogach. Niech sprawdzą ci ktorzy mają zacierane wylewki swoje rogi. Są słabsze niż cała reszta, ponieważ tam maszyna nie dochodzi,ale tam też przyjdzie posadzka. Ta równiutka i błyszcząca wylewka ma naskórek grubosci do 1mm, który trzeba zeszlifowac. W innym przypadku najczęsciej występują później problemy z trwałością przyklejonych posadzek. Ten naskórek jest wynikiem wypchniecia prze docieranie na wierzch wody w wyniku czego osadziła się tam mleczko cementowe bardzo twarde. Pod spodem często przy przelaniu wody do cementu jest słaba wylewka. mam bardzo często do czynienia z takimi reklamacjami. Zdarza się, że nie da się tego naprawic i wszystko musi zostac wyrzucone.A więc nie problem co lepsze betoniarka czy miksokret. tylko czy panowie od wylewek nie ułatwija sobie pracy i nie dają za duzo wody aby tę gliniastą papkę betonu łatwiej i szybciej rozprowadzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 22.04.2009 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 A możesz mi wytłumaczyć po co Ci wylewka ? U mnie 160 m.kw. około 2 dni - licząc z ustawianiem laserowym poziomu - z betoniarki. Może się pochwalisz kosztami ? Ludziska przecież jakość wylewek (tak jak i tynków) zależy od wykonawcy i użytych materiałów, a nie od metody narzucania (wylewania). Dla niedowiarków zapraszam do mnie. Jedno i drugie robione ręcznie. Różnica w czasie trwania robót - pomijalna, kilka dni. Koszt wykonania to 3000PLN Układanie paneli czy gresu na tak gładkiej powierzchni to czysta przyjemność. Nie zawsze kilka dni przerwy technologicznej jest sprawą pomijalna, zwłaszcza gdy fachowcy od okien się spóźnili a tynkarze czekają na okna i podeschnięcie wylewek. Nie wspomnę o wszechobecnej wilgoci. A czas przeprowadzki nieubłagalnie się zbliża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 22.04.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 witam,sądzę że lepsze z miksokreta. dlaczego? bo szybciej a więc w moim przypadku gdy muszą to wykonać wynajęci ludzie - taniej. co do dokładności= równości to zasługa dokładności i rzetelności wykonawcy. ja na betoniarkę bym się nie zdecydował.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badboyryba-M05aL 22.04.2009 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 no ale wychodzi na to w takim razie, że poza starannością wykonawcy nie ma raczej argumentów przeciw betoniarca....a rozwiązanie jest dość proste - poprosic wykonawcę, żeby pokazał swoje inne prace.....i tak powinen raczej zrobić każdy - bo przeciez z miksokreta tez moga spaprac....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.04.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 to prawda - jeżeli znajdziesz wykonawcę który zrobi Ci wylewki z betoniarki w cenie niższej jak z miksokreta ale jakośćbędzie porównywalna to bierz ich. BTW: Ile kosztuje robocizna wylewki z betoniarki? Bo z miksokreta to bez dodatkowych pierdół typu układanie pianki dylatacyjnych przy ścianach albo dodania tych włókien mikrozrbrojenia to koszt 11zł/1m2 (może nawet teraz taniej) u mnie 300m2 robili 2 dni i wzięli około 3500 pln (ale układali piankę 1zł/1mb oraz włókna były ich +1zł/1m2 ) co do pytania po co podłoga jak lustro.... no cóż jak zaczniesz układać coś innego na podłodze niż płytki np panele to docenisz dokładność wykonania posadzki albo będziesz musiał wylewać dodatkowo posadzkę samopoziomującą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.04.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 witam, sądzę że lepsze z miksokreta. dlaczego? bo szybciej a więc w moim przypadku gdy muszą to wykonać wynajęci ludzie - taniej ... czy szybciej znaczy taniej ? niekoniecznie dlaczego ? dlatego, ze miksokretem /przykładowo/ wpadło 5 ludzi i zrobili jastrych w dwa dni czyli = 10 dniówek betoniarką 2 ludzi "męczyło sie" 5 dni a to = 10 dniówek miksokret wpompował zaprawe prosto do pomieszczenia a miejscowy pomocnik wniósł to wiadrem po schodach czy wciągnał wciagarką czy miksokret kosztował taniej niz pomocnik ? czasem tak, a czasem nie BTW: Ile kosztuje robocizna wylewki z betoniarki? wszystko zalezy od lokalnych cen - w moim przypadku taniej było mi wynająć murarza któremu płaciłem 70 PLN za dniówke /w tzw. "martwym sezonie" do godz 15 stej plus obiad/, a on robił minimum 20 m2 dziennie jastrychu pomocnik zaś był w stanie zrobić zaprawe i wnieśc ją do pomieszczenia w połowe czasu pracy murarza oraz przygotowac kolejne pomieszczenie na następny dzień p.s. teraz wypada sie znów zastanowic nad obiadkami dla murarza ... - czy opłaca sie kupic gotowe - czy gotowac samemu ... ? a następnie - gotowac na budowie - czy dowozic - a moze zamówic catering ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mychol12 22.04.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Nie wiem co robic ..ojczym zaproponował mi wykoananie tynków i wylewek z betoniarki .Płacilibyśmy tylko za materiały ...On wykonuje ręcznie trzeba mu tylko pomóc..Brać i korzystac ze ktos chce pomóc (tynki robi super )czy brac firme i robic to wsztstko ztych sprzetów tynkarskich i miksokreta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.04.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 jeżeli robi super to brać go! ekipa może spiepszyć a i tak najczęściej trzeba jej zapłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts