Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

posadzki nie z mixokreta

Recommended Posts

Mi firma zaśpiewała 15 zł od metra za jastrych z miksokreta. Oczywiście netto.

Okolice W-wy, niestety.

Co do jakości, to robili u mnie tynki c-w i są perfekcyjne moim zdaniem - gładkością dorównują tym zacieranym piaskiem kwarcowym. Natomiast podłóg jeszcze nie oglądałem - muszę się kiedyś wybrać na jakiś obiekt, który robią i obejrzeć.

A możesz mi wytłumaczyć po co Ci wylewka ? ...

... Układanie paneli czy gresu na tak gładkiej powierzchni to czysta przyjemność.

...

ja rozumiem, ze wykonawcy mozna sprawiac drobne przyjemności ...

ale ostatecznie coś za coś ...

czy za to, ze wykonawca ma "czystą przyjemność" układac gres /panele/ liczy taniej ?

stosuje jakieś bonusy, upusty, granty ?

U mnie 15zł za metr kwadratowy posadzek z betoniarki. Z układaniem izolacji, zacierane ręcznie. Wykonane zupełnie prawidłowo, z minimalnymi nierównościami w progach.

Posadzki, tynki, karton-gipsy i całą resztę prac robi u mnie jedna ekipa, wszystko ręcznie. Wolę tak, niż osobnych ludzi od maszynowych tynków czy posadzek z miksokreta.

no ale wychodzi na to w takim razie, że poza starannością wykonawcy nie ma raczej argumentów przeciw betoniarca....

a rozwiązanie jest dość proste - poprosic wykonawcę, żeby pokazał swoje inne prace.....

i tak powinen raczej zrobić każdy - bo przeciez z miksokreta tez moga spaprac.......

Ponieważ dzisiaj prawie wszyscy od wylewek robią miksokretem to też jest ich cała masa spapranych. Przelewają wodę. Często dają nieczystą do tego mokry piach byli jaki żwir i masz wszystko do bani.

Przeczytaj mój wczorajszy post

Układanie paneli czy gresu na tak gładkiej powierzchni to czysta przyjemność....

ja rozumiem, ze wykonawcy mozna sprawiac drobne przyjemności ...

ale ostatecznie coś za coś ...

czy za to, ze wykonawca ma "czystą przyjemność" układac gres /panele/ liczy taniej ?stosuje jakieś bonusy, upusty, granty ?

w moim przypadku wykonawcą ułożenia paneli/gresu jestem ja - i już na etapie jastrychu wiedziałem że im lepiej będzie wykonana posadzka tym łatwiej będzie mi się pracowało przy finiszowej podłodze i prawdopodobnie tym lepszy będzie efekt końcowy. I jak na razie praktyka pokrywa sie z tą teorią... 8)

u mnie 300m2 robili 2 dni i wzięli około 3500 pln (ale układali piankę 1zł/1mb oraz włókna były ich +1zł/1m2 )

co do pytania po co podłoga jak lustro.... no cóż jak zaczniesz układać coś innego na podłodze niż płytki np panele to docenisz dokładność wykonania posadzki albo będziesz musiał wylewać dodatkowo posadzkę samopoziomującą

U mnie 160 m.kw. robili 4 dni, wliczając w to: sprzątanie po tynkach, które robiła ta sama ekipa; złapanie poziomu przy użyciu lasera, ułożenie dylatacji i styropianu w dwóch warstwach (z wycinaniem na rurki od wody); ułożenie izolacji; zazbrojenie siatką; wylewki z zatarciem. Koszt robocizny 2000 zł (12 zł/m.kw.) Robiło 4 czasem 5 ludzi. Wylewki schną, jak na razie na jakość nie narzekam.

Co do lustra, pierwek, Ty te panele to bezpośrednio na wylewce kładziesz ?

Pozdrawiam.