jarkotowa 21.04.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Mam sąsiadujące ze sobą pokoje (z jednego przechodzi się do drugiego), które będą ogrzewane kozą/kozami.Plan był na 1 "mocną" kozę. Ale gdy zamknę drzwi pomiędzy pokojami to w pokoju z piecem będzie za ciepło a w drugim będzie zimno. Wymyśliliśmy, że w obu pokojach postawimy "słabsze" kozy, ich dwie rury spalinowe połączymy trójnikiem i do komina będzie wchodziła jedna rura.Czy tak można? Wg mnie, na logikę, można, ale może ktoś z was wie coś więcej na ten temat.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.04.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Mam sąsiadujące ze sobą pokoje (z jednego przechodzi się do drugiego), które będą ogrzewane kozą/kozami. Plan był na 1 "mocną" kozę. Ale gdy zamknę drzwi pomiędzy pokojami to w pokoju z piecem będzie za ciepło a w drugim będzie zimno. Wymyśliliśmy, że w obu pokojach postawimy "słabsze" kozy, ich dwie rury spalinowe połączymy trójnikiem i do komina będzie wchodziła jedna rura. Czy tak można? Wg mnie, na logikę, można, ale może ktoś z was wie coś więcej na ten temat. Pozdrawiam Nie można. Zwłaszcza na logikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 21.04.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Witam.Wedle prawa i zdrowego rozsądku nie można.W rzeczywistości różnie bywa...Ale..zamiast kupować dwie kozy, można zrobić tylną ścianę (za kozą) jako grzejnik ceramiczno-konwekcyjny w drugim pokoju...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 21.04.2009 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Dzięki. Już o pomyśle zapomnieliśmy Forest możesz powiedzieć coś więcej o tej ścianie grzejnikowo-konwekcyjnej? Będę zobowiązana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 21.04.2009 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 W takim razie inny pomysł. Kozę stawiamy w jednym pokoju. Przez ścianę (jest otwór po jakiejś starej rurze) przechodzi rura spalinowa i wchodzi do komina. Ale rura jest przecież bardzo ciepła. Może by na niej zamontować radiator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 21.04.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Pomysł stary jak świat z piecy kaflowych czasami rury szły przez łazienki i inne pomieszczenia no i było ciepełko. Możesz też zamontować wiatrak przy kozie na ścianie aby wysysał ciepłe powietrze Na allegro sa super radiatory które sotosujesz jako przedłużenie rury myślę, że dadzą radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 22.04.2009 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Ja nie jestem stara jak świat więc trudno mi ocenić. Wyczytałam gdzieś na forum, że zakładając radiator na rurę w kozie zmniejszy się temperatura spalania i co za tym idzie, w rurach będzie się osadzało więcej syfu. Co to znaczy "więcej" - nie potrafię powiedzieć. Planuję kozę Jotula i widziałam też u nich radiator. Ale pojawiły się wątpliwości (zdanie powyżej). Może Forest Natura się wypowie na ten temat. Będę wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts