doman 17.11.2003 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 W zeszłym tygodniu hydraulicy założyli mi podłogówkę (na około 50m2). Na pozostałych 150m2 mam już rozłożoną folię, styropian i siatkę. Jutro planuję zalać 50m2 (tam gdzie jest podłogówka). Podłogówka jest na parterze, więc powinno udać się zalać przez jeden dzień. Zastanawiam się czy zalewać w tym roku pozostałe 150m2 - prawie wszystko na piętrze i strychu. Myślę, że do piątku powinienem to wszystko zalać. Teścio mi odradza - proponuje mi zostawić to na wiosnę. Proszę dajcie mi znać co wy o tym myślicie. Czy jest to niebezpieczne? Ile czasu beton wiąże? Czy tydzień od wylania betonu wystarczy - później mogą zacząć się mrozy. Dom w stanie surowym otwartym - otwory pozabijane deskami i osłonięte folią. Z góry dziękuję za odpowiedzi,Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 17.11.2003 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Dobrze byloby, zebys jednak mial stan zamkniety i nieco grzal. Osobiscie czekam na okna. Wtedy wchodzi ekipa. Kominek z DGP bedzie grzal cala zime. Bardziej doswiadczeni 'budowniczowie' mowia, ze wystarczy aby w pomieszczeniach bylo ok. +5oC. I tego bede sie trzymal. PozdrawiamJay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 18.11.2003 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2003 U mnie robią właśnie wylewki, stan surowy zamkinięty. Nie widzę przeciwwskazań co do terminu, mrozów nie ma: Profilaktycznie dodają plastyfikatora do betonu, nawet tam gdzie podłogówki nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 18.11.2003 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2003 Są sprzyjające warunki,nie ma mrozów i właśnie ma się ocieplić do 15 stopni. Powinienieś to wykorzystać. Co do wiązania, to beton wiąże 3, a nawet 4 tygodnie, ale kluczowe jest pierwszych kilka dni kiedy to osiąga 70-80% swojej wytrzymałości, jeśli wtedy nie będzie mrozów to powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 19.11.2003 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 piszecie o dogrzewaniu a co z wietrzeniem? grzac i wietrzyc rownoczesnie nie ma sensu. dodatkowo mam do zrobienia wylewke na poddaszu. powininem rozlozyc folie paroizolacyjna na welne czy moge to zrobic przed ukladaniem rygipsow (po wylewce) ? pozdrawiam. troche zimno wieczorami na budowie. trzeba czapki zakladac i dobre rekawice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 19.11.2003 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 czlowieku, 10-12 listopada robilem wylewki a przed wylewkami tynki. Dzisiaj bylem na budowie i po scianach i suficie płynie woda. W budynku nie mam okien i jedynie otwory okienne zabite są ramkami z folia. Między otworem a ramką sa szczeliny 2-3cm a i na poddasz brak ocieplenia i uszczelnienia. Przy takiej pogodzie proponuje ci zabezpieczyć wełne folią. W kilku oknach wyjołem ramki i niech wiatr hula Uważm ze wielkim błędem jest wstawianie okien, a szczegolnie drewnianych przed wylewkami i tynkami pozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 19.11.2003 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 domansk - moim zdaniem przyjąłeś błędną kolejność prac.Tynki wewnętrzne wykonuje się przed wylewkami.Ale cóż stało się. Teraz trzeba przykryć betonem układ grzewczy.Jeśli zdecydujesz się na wylewke z miksokreta to masz szansę zdążyć. Taka wylewka jest półsucha i w związku z tym schnie zdecydowanie szybciej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.11.2003 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Czyli o ile? O tydzień? hahaha. Oj budowlańcy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 19.11.2003 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Gościu. Chcesz krytykować to krytykuj konstruktywnie. Co wynika z Twojej odpowiedzi? Nic.Nawet tydzień to b. dużo. Na pozostały czas wiązania betonu można wspomóc się matami ze słomy, wełny mineralnej lub nawet styropianu.Weż gościu pod uwagę, że beton podczas procesu chemicznego jakim jest "wiązanie" wytwarza ciepło (jest to zresztą charakterystyczne dla każdej reakcji chemicznej). I wystarczy tylko to ciepło zatrzymać. Prognozy długoterminowe nie zapowiadają na razie siarczystych mrozów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.11.2003 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 no czesc wowkaile tego cieöpla sie wydziela?chodzi mi o wartosci typu MJ/m3 betonualbo W/m3 i wtedy jak dlugo ta energia sie wydziela?widze ze jestes expertem od betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts