Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens w tym roku robić wylewki?

doman

Recommended Posts

W zeszłym tygodniu hydraulicy założyli mi podłogówkę (na około 50m2). Na pozostałych 150m2 mam już rozłożoną folię, styropian i siatkę. Jutro planuję zalać 50m2 (tam gdzie jest podłogówka). Podłogówka jest na parterze, więc powinno udać się zalać przez jeden dzień.

Zastanawiam się czy zalewać w tym roku pozostałe 150m2 - prawie wszystko na piętrze i strychu. Myślę, że do piątku powinienem to wszystko zalać. Teścio mi odradza - proponuje mi zostawić to na wiosnę. Proszę dajcie mi znać co wy o tym myślicie. Czy jest to niebezpieczne? Ile czasu beton wiąże? Czy tydzień od wylania betonu wystarczy - później mogą zacząć się mrozy.

Dom w stanie surowym otwartym - otwory pozabijane deskami i osłonięte folią.

Z góry dziękuję za odpowiedzi,

Jacek

Są sprzyjające warunki,nie ma mrozów i właśnie ma się ocieplić do 15 stopni. Powinienieś to wykorzystać.

Co do wiązania, to beton wiąże 3, a nawet 4 tygodnie, ale kluczowe jest pierwszych kilka dni kiedy to osiąga 70-80% swojej wytrzymałości, jeśli wtedy nie będzie mrozów to powinno być OK.

piszecie o dogrzewaniu a co z wietrzeniem? grzac i wietrzyc rownoczesnie nie ma sensu. dodatkowo mam do zrobienia wylewke na poddaszu. powininem rozlozyc folie paroizolacyjna na welne czy moge to zrobic przed ukladaniem rygipsow (po wylewce) ?

pozdrawiam.

troche zimno wieczorami na budowie. trzeba czapki zakladac i dobre rekawice :)

czlowieku, 10-12 listopada robilem wylewki a przed wylewkami tynki. Dzisiaj bylem na budowie i po scianach i suficie płynie woda. W budynku nie mam okien i jedynie otwory okienne zabite są ramkami z folia. Między otworem a ramką sa szczeliny 2-3cm a i na poddasz brak ocieplenia i uszczelnienia. Przy takiej pogodzie proponuje ci zabezpieczyć wełne folią. W kilku oknach wyjołem ramki i niech wiatr hula :) Uważm ze wielkim błędem jest wstawianie okien, a szczegolnie drewnianych przed wylewkami i tynkami pozdrawiam Michalus

domansk - moim zdaniem przyjąłeś błędną kolejność prac.

Tynki wewnętrzne wykonuje się przed wylewkami.

Ale cóż stało się. Teraz trzeba przykryć betonem układ grzewczy.

Jeśli zdecydujesz się na wylewke z miksokreta to masz szansę zdążyć. Taka wylewka jest półsucha i w związku z tym schnie zdecydowanie szybciej.

Pozdrawiam

Gościu. Chcesz krytykować to krytykuj konstruktywnie. Co wynika z Twojej odpowiedzi? Nic.

Nawet tydzień to b. dużo. Na pozostały czas wiązania betonu można wspomóc się matami ze słomy, wełny mineralnej lub nawet styropianu.

Weż gościu pod uwagę, że beton podczas procesu chemicznego jakim jest "wiązanie" wytwarza ciepło (jest to zresztą charakterystyczne dla każdej reakcji chemicznej). I wystarczy tylko to ciepło zatrzymać. Prognozy długoterminowe nie zapowiadają na razie siarczystych mrozów.