kane21 21.04.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 witam wymyśliłem sobie że wykonam samodzielnie instalację oświetlenia stopni schodów używając w tym celu opraw skoff Tango i czujek ruchu, które będa załaczać oświetlenie w momencie wchodzenia lub schodzenia po schodach. W instalacji będa dwa czujniki na górze i na dole schodów.Zmontowałem wszystko i okazuje się że czujnik ruchu nie załącza ani wyłącza oświetlenia, ledy świeca się cały czas. Po konsultacji z producentem czujek okazuje się że działają one tylko przy obciążeniu 40W, przynajmniej tak twierdzi konsultant. A zasilacz do Ledów ma tylko 16W. Czy montował ktoś podobną instalację? Czy jest jakiś sposób na rozwiązanie tego problemu? Widziałem już podobne oświetlenie na zdjęciach na forum i zastanawiam się jak je zrealizowano. Może ktoś z forumowiczów pomoże w prawidłowym wykonaniu takiej instalacji oświetleniowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.04.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 jeżeli pracuje przy obciążeniu 40W to może masz zły czujnik Ewentualnie zwiększ obciążenie - testowo podłącz w obwód jeszcze jakąś żarówkę 60W i zobacz czy działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 22.04.2009 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 niestety nie potrafie pomuc ale tez cos takiego mi sie mazy wiec podlaczam sie i czekam na zdjecia jak ci to wyszlo i koszty i czy masz sciane laczaca schody z kominkiem tak jak w moim przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.04.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Może tobie to nie pomoże, ale ja to rozwiązałem w ten sposób, że ledy podłączyłem do wyłącznika schodowego (góra i dół). Nie wiem ile ten czujnik kosztował, ale może tyle co prąd zaoszczędzony do świecących się ledów przez kilka lat? Może po prostu gra nie warta świeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kane21 22.04.2009 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 sprawdziłem czujnik wpinając żarówke do obwodu i działa,czyli jednak czujnik pracuje przy obciążeniu min.40 W. teraz mam dwie opcje do wyboru, albo zastosowac jakiś rezystor w obwodzie albo tak jak podpowiada zbigmor zastosować wyłącznik schodowy, jeżeli nie znajde czujnika z mniejszym minimalnych obciążeniem chyba zdecyduje się na wyłącznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jt elektryk 22.04.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 podaj typ, producenta czujnikaczujnik możę mieć wyjście na półprzewodniku i podpięcie zasilacza dla ledów możę powodować taki efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kane21 23.04.2009 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 czujnik jest z firmy Orno a model to JQ-20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jt elektryk 25.04.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 Z opisu umieszczonego na stronie http://www.orno.pl wynika że czujnik pracuje po podaniu zasilania jako załącz , po wykryciu ruchu się wyłącza.Pracuje odwrotnie niż potrzebujesz , proponuje zmontować prowizoryczny układ na stole : przewód zasilający +czujnik + prowizorka z żarówką.Czujnik posiada sensor natężenia światła ważne jest jego ustawienie. [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 26.04.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 sprawdziłem czujnik wpinając żarówke do obwodu i działa,czyli jednak czujnik pracuje przy obciążeniu min.40 W. teraz mam dwie opcje do wyboru, albo zastosowac jakiś rezystor w obwodzie ... Z praktyki wynika, że Rezystor 30W => duże kłopoty z ciepłem. Lepszym rozwiązaniem będzie dołożenie żarówki 25-40W z wykorzystaniem jej światła dla Twoich celów lub fizyczne ukrycie żarówki w jakiejś dziurze, obudowie lub rozdzielni. Swoją drogą, do tej pory zawsze kupowałem czujniki z wyjściem przekaźnikowym i nie pomyślałbym, że mogą być inne ze względu na obciążenia i separację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kane21 26.04.2009 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Z opisu umieszczonego na stronie http://www.orno.pl wynika że czujnik pracuje po podaniu zasilania jako załącz , po wykryciu ruchu się wyłącza. Pracuje odwrotnie niż potrzebujesz , proponuje zmontować prowizoryczny układ na stole : przewód zasilający +czujnik + prowizorka z żarówką. Czujnik posiada sensor natężenia światła ważne jest jego ustawienie. [/url] no ale co mi da zmontowanie tego układu bo nie za bardzo rozumiem:/ ? skoro na wyjscie musze dolozyc obciazenie to wydaje mi sie że niestety obejść tego sie nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jt elektryk 26.04.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Da się to zmienić na wyjście gdzie podłączasz obciążenie podłączyć przekaźnik o styku przełączalnym.Jeśli jest prawdą co pisze producent ze czujnik po podanie zasilania jest aktywny / wewnętrzny styk zwarty żarówka świeci / a zakłócenie strefy sensora ruchu wyłącza żarówkę , to mając przekaźnik zamiast żarówki że stykiem przełączalnym można to działanie odwrócić.Układ dlatego aby można było to praktycznie sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 26.04.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 jt elektryk Ty chyba nie czujesz wogóle istoty problemu z jakim się spotkał kane21. Istotą problemu jest ZA MAŁA MOC OBCIĄŻENIA co można rozwiązać przez dodatkowe obciążenie wyjścia czujki. Jeśli czujka zacznie pracować to wtedy można się zastanawiać nad logiką NC/NO. Ręcze Ci, że dołączenie cewki przekaźnika wogóle nie poprawi pracy czujki bez tego dodatkowego obciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 27.04.2009 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Jak rozumiem to te diody plus wyłącznik automatyczny mają za cel zaoszczędzić trochę kasy na oświetlenie. W związku z tym znaczne dociążanie czujki, aby zadziałała wydaje mi się kompletnym nieporozumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 27.04.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Przekładając to wprost na pieniądze to może i dobrze rozumujesz.Ale właściciel ma pewną wizje swojego lokum i chce stworzyć nastrój.Stąd pewnie wybór padł na LEDy. Gdyby wszystko przekładać na pieniądze to w domach nadal mielibyśmy jedną żarówke na środku pokoju i 2 gniazdka, słowem powrót do PRL. Jak pisałem w innym wątku, ja LEDY (wewnątrz i na zewnątrz) podłączam do zmierzchówki i/lub czasówki i palą się bez względu na to czy ktoś chodzi, czy śpi, czy go nie ma w domu.30 zł jakie autor wątku wydał na czujnik ruchu starczyłoby na kilka lat świecenia jego LEDów po 4-6 godzin dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 27.04.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Przekładając to wprost na pieniądze to może i dobrze rozumujesz. Ale właściciel ma pewną wizje swojego lokum i chce stworzyć nastrój. Stąd pewnie wybór padł na LEDy. Gdyby wszystko przekładać na pieniądze to w domach nadal mielibyśmy jedną żarówke na środku pokoju i 2 gniazdka, słowem powrót do PRL. Jak pisałem w innym wątku, ja LEDY (wewnątrz i na zewnątrz) podłączam do zmierzchówki i/lub czasówki i palą się bez względu na to czy ktoś chodzi, czy śpi, czy go nie ma w domu. 30 zł jakie autor wątku wydał na czujnik ruchu starczyłoby na kilka lat świecenia jego LEDów po 4-6 godzin dziennie. Tylko, że ja nie piję do ledów, ale do tego czujnika, który aby działał to trzeba go dociążyć dodatkowo ponad dwukrotnie. W takim przypadku po prostu lepiej z niego zrezygnować montując wyłączniki schodowe lub podłączjąc je na stałe. Oczywiście jak ktoś ma wizję montażu takiego wyłącznika to jak najbardziej może go zamontować, ale w tym przypadku strzelam, że chodzi o zaoszczędzenie paru groszy na prąd i wtedy po prostu nie ma sensu dawać czujnika ruchu. Nie każdy oczywiście chce, żeby mu się świeciły ledy cały czas ze względu np. na bliską sypialnię. W takim przypadku tym bardziej odradzam czujnik jeśli ma się jakieś zwierzę domowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 27.04.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Aha, no to OK. Nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi. A ze zwierzętami to rzeczywiście może być problem, mam tylko rybki i one są prawie bezproblemowe. Możliwe, że czujnik ruchu to nie tyle oszczędność energii co lenistwo/wygoda użytkownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.05.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Możliwe, że czujnik ruchu to nie tyle oszczędność energii co lenistwo/wygoda użytkownika Moim zdaniem to jest główna przyczyna montowania ich. U mnie będzie jedna czujka ruchu w wiatrołappie. Odpada wtedy konieczność szukania po omacku włącznika światła po przyjściu do domku. Otwarcie drzwi czy to z zewnątrz, czy z garażu czy z korytaża zapala światło i już widać, gdzie iść dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 04.05.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 u mnie to wygląda tak:http://images41.fotosik.pl/113/cd9d315d424dfe5em.jpghttp://images43.fotosik.pl/117/aa8a8a1c5e7589e1m.jpg na tej czujce "wisi" 5 opraw tango po 0,8W... moja czujka to zwykły kanlux 360stopni za 30 zł i działa bez obciążeniowo , tzn. od zera W. Jedyny problem to jej wygląd jednak u mnie dało się go na tyle zamaskować że jest nie widoczny... czujka włącza cały zestaw led z ukrytym dedykowanym do nich trasformatorkiem który ukryłem pod wyłącznikiem......dodam, że wyłączniki/czujniki ruchu o mniejszym czy tam estetyczniejszym wyglądzie kosztowały ponad 160zł i więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 17.05.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 torciu a nie prosciej zamontowac wlacznik podsiwetlany ? w nocy widac gdzie swieci taniej chyba bedzie ale czy wygodniej tego nie jestem pewien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.05.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 torciu a nie prosciej zamontowac wlacznik podsiwetlany ? w nocy widac gdzie swieci taniej chyba bedzie ale czy wygodniej tego nie jestem pewien Włącznik podswietlany rozwiązuje nam problem szukania włącznika. Ale zakładając, że w wiatrołapie mam 3 drzwi, to bym musiał z 2 włączniki zamontować. Do tego puszki i inne takie - i cena dochodzi pewnie do czujnika ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts